Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 97

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 97

5. Hasta ya da yaralı sıcak tutulmalıdır: Kaza geçirmiş olan kişi özellikle soğuk ortamda üzeri açık olduğunda üşür. Bu yüzden üzerinin battaniye, çarşaf, palto vb. malzeme ile örtülmesinde yarar vardır. Çevre ısısı düşük olmasa bile kaza geçirmiş olan kişi heyecanlıdır, kimi zaman kan kaybetmektedir. Bu yüzden de üşüyebilir. Kişiyi sıcak tutmak, kişinin konforu ve rahatlaması bakımından da yarar sağlar.

6. Bilinci kapalı olan kişiye su vb. verilmemelidir: Bilinci kapalı olan bir kişide refleksler kaybolduğundan ağız yolu ile verilecek olan maddelerin nefes yollarına kaçması ve ciddi solunum sıkıntısına hatta ölüme neden olması söz konusudur. Bu yüzden bilinci kapalı olan kişilere ağız yolu ile herhangi bir şey kesin olarak verilmemelidir.

7. İlk yardımcı sakin ve kararlı olmalıdır: İlk yardımın gerekli olduğu durumlar genellikle insanların heyecanlı ve telaşlı oldukları ortamlardır. Böyle bir ortamda ilk yardımcı da ortamın heyecanına ve telaşına kapılırsa yararlı olamaz. Bu yüzden ilk yardımcının mutlaka sakin ve telaşsız olması gereklidir. Sakin ya da heyecanlı olmak insanların doğası ile ilgili olmakla birlikte, bir konuda eğitimli olmak ve konuya hakim olmak insanın kendine olan güvenini artırır ve heyecanını kontrol etmesi bakımından yarar sağlar. Yine ilk yardım yapan kişinin hasta ve yaralılara yaklaşımında nazik ve güler yüzlü olması da önemlidir. İlk yardımcı sakin ve kendinden emin müdahaleye başlamalı ve bu güveni hasta ya da yaralıya yansıtarak onun endişelerini gidermelidir.

8. Çevredeki telaşlı kişiler uzaklaştırılmalıdır: Kaza veya acil bir hastalık durumunda hastanın yakınları telaş içinde olabilir. Bu kişilerin aşırı telaşı ilk yardımcının işini güçleştirir. Bu yüzden çevredeki telaşlı kişilerin uygun bir dille ortamdan uzaklaştırılması gereklidir.

9. Tıbbi yardım istenmelidir: İlk yardım müdahalesinden sonra her yaralı ya da hasta mutlaka bir hekim muayenesinden geçirilmelidir. İlk yardımı uygulayan kişi çoğu kez sağlık personeli olmayacağı için hasta ya da yaralının tedavisinin sağlanması bakımından olay yerine tıbbi yardım istenmesi (112 Acil Çağrı Merke- zi’nin aranması) veya hastanın bir sağlık kuruluşuna gönderilmesi gereklidir. Mümkünse telefonla bir sağlık kuruluşundan (ambulans servisi vb.) yardım istenmelidir (Görsel 1.92).

10. Yaralının yarasını görmesine izin verilmemelidir: Yaralı kişi, yarasının ne durumda olduğunu merak eder ve görmek isteyebilir. Kendisine yarası ile ilgili bilgi verilmeli ancak yarasını görmesine izin verilmemelidir. Yarasını gören bir kişinin bu durumdan olumsuz etkilenmesi ve heyecan veya panik durumunun artması mümkündür. İlk yardımcı, hasta ya da yaralıların korku ve endişelerini gidermeye çalışmalıdır. Bu işlemleri yaparken hasta veya yaralı olan kişiyi rahatlatmak amacı ile kravat, kemer, korse gibi sıkıcı bir giysisi varsa çıkarılması yarar sağlar. Hekimin, hasta muayenesi sırasında hastayı soyması gerekmekle birlikte ilk yardımcının böyle bir işlem yapmasına genellikle gerek yoktur. Yaralı fazla soyulmadan ve sarsılmadan, hafif hareketlerle muayene edilmelidir. Ayrıca işlemler sırasında güçlük yaratabilecek olan gözlük, takma diş gibi araçlar da çıkarılmalıdır.

DEĞERLENDİRELİM

Koruma, bildirme ve kurtarma ne demektir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap:  İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.

Koruma:
Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
Bildirme:
Olay / kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye’de ilkyardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.
Kurtarma (Müdahale):
Olay yerinde hasta / yaralılara müdahale hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!