Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 122

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 122

2. METİN
İpek Yolunun yeniden canlandırılmasını öngören Orta Koridor Girişimi, Doğu ile Batı arasındaki bağlantısallığın geliştirilmesini hedefleyen Çin Halk Cumhuriyetinin Kuşak ve Yol Girişimi ile doğal bir sinerji yaratmaktadır. Bu çerçevede, ülkemiz Kuşak ve Yol Girişimini “kazan-kazan” ilkesi çerçevesinde desteklemektedir. Orta Koridor ülkemizden başlayarak, demir yolu ve kara yolu bağlantılarıyla sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizine (Hazar geçişi kullanılarak) buradan da Türkmenistan- Özbekistan-Kırgızistan veya Kazakistan güzergâhını takip ederek Çin Halk Cumhuriyetine uzanmaktadır. Orta Koridor rotası etkin kullanıldığı takdirde, halen yıllık 600 milyar ABD doları tutarında olan Avrupa-Çin ticaret trafiğinden Orta Asya ülkeleri de ekonomik fırsatlar elde edilebilecektir. Özellikle Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan limanlarında lojistik merkezler ve serbest ticaret sahaları kurulması, Trans Hazar işbirliğinin gelişmesine ve derinleşmesine katkı sağlayacaktır.

1. Orta Çağda İpek Yoluna hâkim olan devletler, siyasi ve askerî açıdan nasıl bir güç kazanmış olabilirler? Gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Orta Çağ’da İpek Yolu’na hâkim olan devletler ekonomik açıdan güçlenmiştir. Ekonomik açıdan güçlenen devletler güçlü ve büyük ordular kurarak sınırlarını genişletmiştir. Devleti yönetenler, halkın refah düzeyinin artması sayesinde siyasi iktidarlarını da sağlamlaştırmıştır.

2. Orta Çağda İpek Yolu ticaretinin uluslararası ilişkilere etkilerini ve günümüzde uluslararası ilişkileri nasıl şekillendirebileceğini yorumlayınız.

  • Cevap: Orta Çağ’da devletler, İpek Yolu’na hâkim olabilmek için, birbirleri ile yaptıkları askerî mücadelenin yanı sıra karşılıklı çıkarlarını gözeterek ittifaklar da kurmuşlardır. Günümüzde ise uluslararası ilişkilerde askerî mücadele yerini daha çok ekonomik rekabete bırakarak karşılıklı çıkarların gözetildiği bir düzen oluşmuştur.

3. İpek Yolunun yeniden canlandırılması konusunu, Türkiye ve Çin açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Her iki devlet de İpek Yolu’nun canlandırılması ile ekonomik kazanç hedefleyebilir. Türkiye’nin amacı, tarihsel ve kültürel geçmişinden dolayı Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri ile bağlarını siyasi açıdan güçlendirmek olabilirken, Çin’in yayılmacı bir politika izlemek amacıyla hareket ettiği düşünülebilir. Çin, bu yolla ekonomik gücünü dünya siyasetinde daha etkili ve güçlü olmak için kullanabilir. Ayrıca, dünyadaki stratejik önemini ve dış siyasetteki gücünü de artırabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!