Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 135

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 135 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 135

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

ROMA HUKUKUNU GÜNÜMÜZE TAŞIYAN İMPARATOR: JUSTİNİANUS
Bir şehir devletinde medeni hukuk olarak ortaya çıkan Roma hukuku, yüzyıllar boyunca yargıçların önerisiyle halk tarafından yürürlüğe konan yasalara değil de, varlıklı sınıfa dahil olan hukuk adamlarının faaliyetlerine dayanmıştır. Bu hukukçular yurttaşlardan gelen taleplere cevap verirken çeşitli somut vakaları inceleyip yorumlayarak hukukun gelişimine katkıda bulunurdu.
Kamu yasalarında olduğu gibi, hukukçuların fikirleri de resmî olarak bir araya getirilmez ve zaman geçtikçe ister istemez tam olarak hatırlanmasına imkân olmazdı. Aynı şey senato müzakereleri ve yargıçların emirnameleri için de söz konusuydu.
Ülke yasaları neredeyse Roma tarihinin sonuna kadar resmî olarak hiç derlenmedi. Roma İmparatorluğu 395’te Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrıldı ve Batı Roma İmparatorluğu 476da yıkıldı.
Doğu Roma İmparatoru Justinianus hukuk görevlilerinden ve uzmanlarından oluşan bir komisyon kurarak dava sürelerini kısaltmak amacıyla imparatorluk yasalarının derlenmesini sağladı. Bu amaçla komisyona asıl metinler üzerinde ekleme veya çıkarma yapmak suretiyle değişiklik yapma ve dağınık halde bulunan yasaları tek bir düzenlemede toplama yetkisi verdi. Bu derleme, 7 Nisan 529da “Cumhuriyet Yasalarının Derlemesi” adı verilen yasayla yürürlüğe girdi. Justinianus bu çalışmayı: “Roma adaletinin en kutsal tapınağı dikildi. ”, “1400 yıldır toplanmamış bulunan eski hukukun tümü âdeta bir kaleye konur gibi bir araya getirildi.” sözleriyle açıkladı.
Batıda imparatorluğun çöküşü, farklı hayat tarzları benimsemiş kavimlerin gelişi ve genelleşen fakirlik Roma hukukunun terk edilmesine yol açtı. Roma hukukunun zamanımıza kadar sürecek olan parlak gelişmesinin başlangıcı XI. yy. sonlarına doğru Avrupa toplumunda görülen canlanma hareketiyle gerçekleşti. Haçlı Seferleri, Hindistan yolunun aranması gibi hareketler, yeni hayat imkânları ve yeni ticaret ufukları bulmak isteyen Avrupalıları, birbirleri ile temasa geçirmesi yeni ihtiyaçları doğurdu.
Batı Avrupadaki mal-para değişimin gelişmesine paralel olarak basit mal sahipleri arasındaki alım-satım, ariyet (emanet), borç, sözleşme ve diğer yükümlülükler gibi tüm ilişkileri ortaya koyan bir hukuk olarak, özel mülkiyete ilişkin en kusursuz sistem olma özelliğini taşıyan Roma hukuku XII. yüzyıldan itibaren yayıldı.

  1. Sizce hukuk kurallarının yazılı hâle getirilmesi ve ülkenin her yerinde aynı şekilde uygulanması neden önemlidir?
  • Cevap: Hukuk kurallarının yazılı hale getirilerek ülkenin her yerinde aynı şekilde uygulanması devletin bu kuralların uygulanmasına dikkat ettiğini, ülkede hukuk birliğinin sağlanmaya çalışıldığını gösterir. Ayrıca hukukun bağlayıcı bir özelliğe sahip olarak her yerde herkes için geçerli olması hukuk devleti anlayışının benimsendiğine de işaret etmektedir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 135 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!