Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 174

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 174 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 174

..bölgelerin zengin şehirleri Hunlarla Çinlileri karşı karşıya getirdi. Hunlar, Çin kervanlarına yaptıkları askerî akınlar ile İpek Yolunun denetimini ele geçirmeye çalıştılar. Çinlilerin Çin Seddi’ni inşa etmelerinin sebebi Hunlarla yaptıkları bu askerî ve ekonomik mücadelelerdi. Hunlar ticareti canlandırmaya yönelik politikalar izliyorlardı. Hunların ekonomisi hayvancılığa dayandığı için ihraç malları arasında canlı hayvan ve hayvan ürünleri ilk sırayı alıyordu. Hun Türkleri barış zamanlarında Çine çok miktarda sığır sevk etmişler ve bunları Çin pazarlarında satmışlardı. Yine aynı dönemde Çin sarayına at ve kürk sunmuşlar karşılığında da ipek almışlardı. Tarihî kayıtlara göre, Hun Türkleri, Çine yünden yapılmış örtüler, kumaşlar ile keçe ve deri ihraç ediyorlardı ki bunların hepsini kendi hayvanlarından elde etmekteydiler. Çinliler ise askerî olarak başa çıkmakta zorlandıkları Türk topluluklarına karşı farklı yöntemler uygulayarak kendilerini savunuyorlardı. Çinliler, savaşçı konargöçer Türk toplulukları arasındaki düşmanlıkları kışkırtarak onları zayıf düşürmeye çalışıyor, konargöçerlere para ve sosyal statü unvanları vererek onları sınır bölgelerine yerleştiriyor ve düşmanlarına karşı kullanıyordu. Aynı zamanda konargöçer Türklerin yerleşik hayata geçmelerini teşvik ederek, inanç sistemlerini konar- göçerler arasında yayarak kültürel kimliklerini ve savaşçılık özelliklerini kaybetmelerini amaçlıyordu.

  • Cevap:

SİYASI :  Türkler ile yerleşik topluluklar arasındaki ilişkilerin çatışma ve uzlaşma şeklinde gerçekleşmesi, Hunların siyasi, ekonomik ve kültürel farklar nedeniyle çatışma yaşadıkları Çinlilere karşı bazen saldırmayı bazen de uzlaşmayı tercih etmeleri Hun Çin ilişkilerinin siyasi boyutudur.

ASKERİ : Hunların, Çin kervanlarına yaptıkları askerî akınlar ile İpek Yolunun denetimini ele geçirmeye çalışmaları, Çinlilerin Çin Seddi’ni inşa etmeleri, Hunlarla yaptıkları askerî mücadeleler Hun Çin ilişkilerinin Askerî boyutudur.

SOSYAL VE KÜLTÜREL : İpek Yolunun geçtiği bölgeler ve bu bölgelerin zengin şehirleri için Hunlarla Çinlilerin karşı karşıya gelmesi, Hunların Çine yünden yapılmış örtüler, kumaşlar ile keçe ve deri gibi kendi kültürlerini yansıtan mamuller ihraç etmeleri, Çinlilerin konargöçer Türkleri yerleşik hayata geçmeye teşvik edip kültürlerini yok etmeye çalışmaları, Çinlilerin kendi inanç sistemlerini konargöçerler arasında yayarak kültürel kimliklerini kaybetmeleri için çalışmaları Hun Çin ilişkilerinin kültürel boyutudur. Hunların ticareti canlandırmaya yönelik politikaları, Çine yünden yapılmış örtüler, kumaşlar ile keçe ve deri ihraç etmeleri, bunların hepsini kendi hayvanlarından elde etmeleri, Çinlilerin ise askerî olarak başa çıkmakta zorlandıkları Türk topluluklarına karşı farklı yöntemler uygulayarak kendilerini savunmaları, savaşçı konargöçer Türk toplulukları arasındaki düşmanlıkları kışkırtıp onları zayıf düşürmeye çalışmaları, konargöçerlere para ve sosyal statü unvanları vererek onları sınır bölgelerine yerleştirip ve düşmanlarına karşı kullanmaları Hun Çin ilişkilerinin sosyal boyutudur.

EKONOMİK : Hunların, Çin kervanlarına yaptıkları askerî akınlar ile İpek Yolunun denetimini ele geçirmeye çalışması, Çinlilerin Çin Şeddini inşa etmeleri, Hunlarla yaptıkları ekonomik mücadelede, Hunların ticareti canlandırmaya yönelik politikaları, Hunların ekonomisinin hayvancılığa dayanması ve ihraç malları arasında canlı hayvan ve hayvan ürünlerinin olması, barış zamanlarında Çine çok miktarda sığır sevk etmeleri ve bunları Çin pazarlarında satmaları, Çin sarayına at ve kürk sunmaları bunun karşılığında ipek almaları, Çine yünden yapılmış örtüler, kumaşlar ile keçe ve deri ihraç etmeleri, bu mamulleri kendi hayvanlarından elde etmeleri Hun Çin ilişkilerinin ekonomik boyutudur.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 174 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!