Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 20

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 20

1 • “Tarih biliminde yeni bilgiler ve bulgular mevcut bilgimizi değiştirebilir.” yargısını metindeki hangi kanıtlarla destekleyebilirsiniz?

  • Cevap:1958’de başlayan kazılarla Anadolu’da Neolotik döneme ait ve MÖ beş bin ve altı binlere inen en eski yerleşim yeri Burdur Hacılar olarak tespit edilmiştir. Bir kaç yıl sonraki kazılarda da bu bilgi değişerek Neolotik döneme ait ve MÖ yedi bin ve sekiz binlere inen en eski yerleşim yerinin Çatalhöyük olduğu anlaşılmıştır. Son yıllarda yapılan kazılarla ortaya çıkarılan Göbeklitepe ise MÖ on iki bin yılına ait en eski yerleşim yeri olmakla kalmamış, Neolotik döneme ait mevcut bilgilerimizi de sorgulamamıza neden olmuştur.

2. Çatalhöyük’le ilgili araştırma yapan bir tarihçi hangi bulguları yorumlarken etnografya ve antropoloji biliminden yararlanır?

  • Cevap: “İnsanın doğal tarihi” olarak tarif edilen antropoloji, insan hakkında her şeyi kendine konu edinir. insan ırkının gelişimini ele alan fiziki antropoloji ile Çatalhöyük’te evin altına gömülen ölülerin kemiklerini inceleyerek burada yaşayan insanların fiziki (ırki ) özellikleri hakkında bilgi edinilir. Kültürel antropoloji ise insanın varoluşundan bugüne kadar kültürlerinin gelişimini inceler. Buradaki ekonomi, sanat, mimari, dinî vb. öğeler bu bilim sayesinde açıklanabilir. Etnografya bir topluluğun yaşayış, gelenek, örf, âdetlerini inceleyip tasvir eden bilim dalıdır. İbadet şekli, ölü gömme adetleri, ev düzeni vb. konudaki bilgiler bu bilim dalıyla elde edilip yorumlanır.

3.Çatalhöyük’le ilgili araştırma yapan bir tarihçinin hangi bilim dallarından yararlanması beklenmez? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Çatalhöyük tarih öncesi döneme ait bir yerleşim yeridir. Yazının kullanılmadığı bu dönemle ilgili olarak diplomasi, epigrafi, nümizmatik, paleografya gibi bilim dallarından yararlanılması beklenemez.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!