Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 206

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 206 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 206

1.Hz. Peygamberden sonra devlet başkanlığının belirlenmesinde hangi usuller uygulanmıştır?

  • Cevap: Hz. Peygamberden sonra Hulefâ-yi Râşidîn Dönemi’nde devlet başkanlarının belirlenmesinde; istişare, biat (seçim), istişareli veraset, şûra usulleri uygulandı. Emeviler Dönemi’nde babadan oğula veya diğer aile bireylerine geçen veraset (saltanat) usulü uygulandı.

2.Halifeliğin saltanata dönüşmesini siyasi açıdan yorumlayınız.

  • Cevap: Hz. Peygamberden sonra seçimle olan devlet başkanlığı hilafetin saltanata dönüşmesiyle babadan oğula geçmiştir. Bu durum sadece bir ailenin devlete hükümran olduğunu gösterir. Saltanat sisteminde liyakat olmadığı için devlet içinde kargaşa, adaletsizlik vb olayların çıkması kaçınılmaz olmuştur.

3.Dört Halife Dönemi ile Emeviler Dönemini devlet-halk ilişkileri açısından karşılaştırınız.

  • Cevap: İlk dört halife döneminde devlet istişare ile yönetildiğinden kamuoyunun desteği ile birlik ve beraberlik sağlanmıştı. Emeviler Dönemi’nde zoraki biat olduğundan idareciler halkın tam desteğini alamamıştı. Bundan dolayı dinî ve siyasi niteliklerin yanında mahallî ve kabilevi sebeplere dayanan çeşitli ayaklanmalar çıkmıştı.

4. Farklı dönemlerde devlet yöneticilerinin farklı dinî terimleri kullanılmasının amaçları neler olabilir?

  • Cevap: Devlet yönetiminde dinî terimlerin kullanılması hâkimiyet ve istişare unsuru olarak kullanılmıştı. Hulefâ-yi Râşidîn Dönemi’ne halifelik Hz. Peygamber’in yönetimine vekâlet etme anlamında (halîfetü resûlillâh) kullanıldı. Emeviler Dönemi’nde ise Allah’ın yeryüzündeki işlerine vekâlet etme anlamına gelen “halîfetullah” dinî terimi kullanıldı. Bu terim ile halk üzerinde tam bir hâkimiyet kurulması amaçlandı.

5.Devlet başkanının seçimle belirlenmesinin siyasi ve sosyal faydaları neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Müslümanların istişare ve seçimle devlet başkanlarını belirlemeleri ona güvenmelerini sağlar. Birlik ve beraberliğin oluşmasına neden olur. Sosyal adalet sağlandığı için iç karışıklıklar çıkmaz, huzur ve güven ortamı sağlanır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 206 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!