Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 213

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 213 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 213

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
Kurtubada doğan İbn-i Rüşd, İslam dünyasının en büyük âlimlerinden biridir. Felsefi araştırmaların merkezi olmakla ünlenen Kurtubada felsefe ile ilgili çalışmalara yönelerek bu sahaya da büyük katkılarda bulunmuştur. Doğu ve Batı dünyası arasında bir köprü görevi görmüş, Batı dünyasını uzun süre etkileyebilmiştir. Dante’nin “Büyük Yorumcu” unvanını verdiği İbn-i Rüşdun Batıda öne çıkan özelliği Aristo yorumculuğu olsa da o, din-felsefe ilişkileri konusunda da önemli katkılarda bulunmuş, İslam felsefesinin Batıdaki en büyük temsilcisi olmuştur.
Geniş ilmî birikimi, özgün düşünce tarzı ve yorumlarıyla ortaya çıkan İbn-i Rüşd, yaşadığı dönemde dikkatleri üzerine çekmiş bir filozoftu ancak daha büyük etkileri onun ölümünü takip eden yıllarda gözlenmiştir. İbn-i Rüşd, hayatı boyunca pek çok eser vermiştir. Eserlerini zorunlu bilgiler, kısa bilgiler, makaleler, özet bilgiler, açıklamalar, yorumlar başlıkları altında toplamış ve bu eserlerde mantık, usûlu’l-fıkıh, psikoloji, astronomi, fizik, metafizik, ahlak, siyaset, tıp gibi geniş bir çerçeveye uzanan çeşitli ilim dallarında görüşlerini ortaya koymuştur. Mantık, tıp, tabiat bilimleri, metafizik, din bilimleri, astronomi, politika ve ahlak ile ilgili toplam 125 eserin sahibidir. Birikim ile İslam bilim ve düşüncesinin uzlaşımı noktasında yoğunlaşmıştır. Bütün bu eserlerde geliştirdiği özgün düşünce tarzı ve farklı yaklaşımı ile klasik İslam düşüncesinin son ve en büyük temsilcilerinden birisi olmuştur.
Yıldırımer, Ş. (2012). İbn Rüşd Felsefesinin Latin Dünyasında Tanınması ve Latin İbn Rüşdçülüğü.

1. Kurtubanın kültür seviyesinin yüksek olmasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “Kültür ve bilime öncelik verilmesi. Önde gelen bilim insanlarının burada bulunması. Zengin kütüphanelere sahip olması. Bilim insanlarına ve öğrencilere sunulan imkânların iyi olması.” vb. farklı cevaplar verilebilir.

2.İbn-i Rüşd gibi Doğu ve Batı dünyası arasında köprü görevi gören bilim insanlarına siz kimi örnek gösterirdiniz? Neden?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “İbn-i Sina, çünkü kitapları Batı’da hâlâ okutulmaktadır. Aynı zamanda tıbbın babasıdır.” vb. farklı cevaplar verilebilir.

3. İbn-i Rüşdun hayatı dikkate alındığında, bir bilim insanının yetişmesinde etkili olan unsurlar neler olabilir?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “İçinde bulunduğu toplumun bilime verdiği değer. Yetiştiği toplumun farklı ve yeni ortaya çıkan bilgiye hazır oluşu, bilim insanına değer vermesi, okumaya yazmaya önem vermesi, kütüphanecilik bilincinin var olması, bilimin devamının sağlandığı bir ortam oluşması.” vb. farklı cevaplar verilebilir.

4. Dantenin “Büyük Yorumcu” unvanını verdiği İbn-i Rüşde siz hangi unvanı verirdiniz? Neden?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “Birçok alanda eserleri olduğu için İlim Örümceği” , “Doğu ve Batı dünyası arasında bir köprü görevi gördüğü için Doğu’nun ve Batı’nın Âlimi” vb. cevaplar verilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 213 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!