Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

Görsel ve metni birlikte değerlendirerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.
GÖBEKLİTEPE

Göbeklitepe ören yeri, çapları 30 metreyi bulan yaklaşık 20 adet yuvarlak/oval yapıdan ve ortasındaki 2 adet T biçimli sütundan oluşmaktadır. Bu sütunların yüksekliği 5 metredir, kireç taşından yapılmıştır ve birbirinden bağımsız olarak yerleştirilmiştir. Yapıların iç duvarlarında da daha küçük sütunlar bulunmaktadır. Göbeklitepe’nin; konumu, boyutları, tarihlendirilmesi ve yapılarının anıt- sallığı ile Neolitik Dönem için ünik (tek, eşi olmayan) bir kutsal alan olduğu anlaşılmıştır. Göbeklitepe, avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında, yerleşik hayata henüz geçilmeden inşa edilen ilk tapınaktır. Bu tapınak, Mısır piramitlerinden ve îngilteredeki Stonehengeden yaklaşık 7500 yıl önce inşa edilmiş olmasıyla da tüm dikkatleri üzerine çekmektedir.
Göbeklitepede bulunan 12 bin yıllık yapılar, mimarlık tarihinin de başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Tek tanrılı dinlerden önceki çok tanrılı döneme ait ilk tapınağın, MÖ 4000 yılına tarihlenen, Malta adasındaki tapınak olduğu zannediliyordu. Göbeklitepe Tapınağının tespiti ile bu bilgiler geçerliliğini yitirmiş ve insanoğlunun ilk tapınağının, günümüzden 12 bin yıl öncesine tarihlenen “Göbeklitepe Tapınağı” olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmıştır.
Göbeklitepede ortaya çıkarılan ilginç buluntular arasında; çöl varanı gibi sürüngenlerin kabartmaları; ağzı açık ve dişleri korkunç bir şekilde betimlenen kurt kafaları; yaban domuzu, turna, leylek, tilki, yılan, akrep, yabani koyun, aslan, örümcek gibi hayvan ve başsız insan kabartmaları; çeşitli insan heykelleri vardır.
Ortaya çıkan bulgular, o dönemde yaşayan insanların inançlarını önemli ölçüde yansıtmaktadır.

1. Görselle ilgili verilere ve metinde ifade edilen bilgilere ulaşılmasında hangi yardımcı bilimlerin katkısı olmuştur? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Göbekli tepe ile ilgili buluntuların ortaya çıkarılmasını ve incelenmesini sağlamak için “arkeoloji” Tapınakların yapıldığı zamanı belirleyebilmek için “kronoloji” Göbekli tepedeki insan topluluklarının kültürel yapısını, ilgili bulguları inceleyerek ortaya çıkarmak için “antropoloji” Ortaya çıkarılan bulguları tarihlendirilebilmek için ” kimya” Göbekli tepe’nin doğal çevresinin, kullanılan malzemeye ve dikili taşlardaki figürlere etkisini inceleyebilmek için “coğrafya” bilimlerinden yararlanılır.

2. Metinde tarih biliminin diğer bilimlerde görülmeyen hangi özelliğine değinilmiştir? Bu özellik tarih bilimine bakışımızı nasıl etkiler? Açıklayınız.

  • Cevap: Tarihî bilgiler, elde edilen veri ve bulgulara göre değişebilir. Yeni tarihî bilgiler, geçmişteki insan faaliyetlerine bakışımızı değiştirirken tarihî olayları farklı yönlerden değerlendirmemizi de sağlar. Bu doğrultuda günümüzde yaşanan olayları, insan ve toplum ilişkilerini daha doğru bir şekilde analiz eder ve yorumlarız.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!