Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 259

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 259 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 259

Aşağıdaki metinleri okuyarak soruları cevaplayınız.

SAVAŞ GELENEKLERİ
Türkierde savaş gelenekleri vardı. Bunlardan bazıları şunlardır;
• “Savaş meclisi” toplama:
“Savaş meclisi”, düşmanla karşılaşıncaya kadar birkaç defa toplanırdı. Genellikle devlet merkezinde yapılan ilk toplantıda sefer kararı alınır ve sefer boyunca izlenecek strateji belirlenirdi. Düşmanla karşılaşınca düzenlenen son toplantıda ise savaş kararı alınır, savaş düzeni belirlenerek çarpışma sırasında uygulanacak taktikler kararlaştırılırdı.
• Savaştan önce karşı tarafa barış önerisinde bulunma:
Devletin ve milletin çıkarları söz konusu olduğunda savaşmaktan çekinmeyen Türk devlet baş- kanları, savaşı daima son çare olarak görür, bu nedenle savaşa girmeden önce karşı tarafa barış önerisinde bulunurdu. Bu önemli bir Türk-îslâm adetiydi.
• Savaşa girmeden önce “at kuyruğu bağlama”:
Türk savaşçılarının, çarpışmaya girmeden önce atlarının kuyruklarını ipekle örüp bağlaması eski bir Türk âdeti idi ve bu işe, “kuyruk tügmek” (düğümlemek) veya “at çermetmek” denilirdi. Bundan maksat, çok uzun olan kuyruk kıllarının savaş esnasında atın ayaklarına dolanmasını önlemekti. Ayrıca at kuyruğu bağlamak veya örmek, kahramanlık, yiğitlik alâmeti sayılırdı.

MALAZGİRT SAVAŞI ÖNCESİ
Alp Arslan, Sav Tigin’ı Bizans İmparatoruna göndererek barış isledi. Bizans İmparatoru bu teklife,
– “Barışı Reyde görüşeceğiz. Ordum Isfahanda kışlayacak, hayvanlarım Hemedânda sulanacaktır.” diye son derece kibirli, nezaketsiz bir cevap verdi. Bunun üzerine Sav Tigin:
– “Atlarınız elbette Hemedânda kışlayacak, ama sizin nerede kışlayacağınızı ancak Allah bilir!” dedi ve geri döndü.
Büyük Sultan, savaş için mukaddes Cuma gününü seçti ve gün doğarken tüm komutan ve birliklerini toplayarak onlara şu konuşmayı yaptı:
“Beylerim, yiğit erlerim! Babamın, amcam Sultanın ve benim yanımda yıllarca her türlü cefaya göğüs gererek din ve devlet için kanlarınızı akıttınız. İçimizden niceleri şehit olup Allah katına vardı, hepsinin yeri cennet olsun. İşte bugün bizim için de en büyük imtihan gelip çatmıştır. Burada Allah’tan başka sultan yoktur, emir ve kader sadece O’nun elindedir. Hepimiz O’nun hükmü

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 259 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!