Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 272

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 272 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 272

METİN 3
Memleketteki kadıların durumlarının teker teker bilinmesi gerekir. Onlardan ancak âlim olanların ve zalim olmayanların her birine devlet bütçesinden gündelik veya aylık verilerek yerlerine gönderilmelidir. Müslümanların mal ve canları üzerinde söz sahibi olduklarından, rüşvet almamaları çok mühimdir. Cehaletle, kasten ve huyları gereği bir hüküm verdikleri zaman, diğer hâkimlerin o hükmü imzalayarak padişaha bildirmeleri, padişahın da böyle hüküm veren kadıları azlederek cezalandırması gerekmektedir.
Eğer bir kişi kendisine ceza verileceği zaman, kibirlenir de kadı huzuruna çıkmazsa o, büyük bir kişi de olsa cebren hâkim huzuruna çıkarılmalıdır.

1-“Siyasetname birincil kaynaktır.” ifadesini gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Siyasetname yönetimle ilgili bilgilere ulaşılan siyaset alanında yazılmış bir eserdir. Siyasetname hem yazılı hem de olayın geçtiği zamana ait bilgileri verdiği için birinci elden kaynak grubuna girer. Bu özelliğiyle tarihçi ya da araştırmacıların ilk kullanması gereken kaynaktır.

2.Metinlerde devletin hangi kurumlarına örnekler verilmiştir?

  • Cevap: Divan-ı Mezalim

3. Sizce Türk İslam devletlerinin yönetimde başarı sağlamalarında en önemli faktör nedir?

  • Cevap: Devlet yönetiminde adaletin esas alınması

4. “Türk İslam devletlerinde sosyal devlet ve hukuk devleti anlayışı görülmektedir.” yargısını verilen metinlerdeki hangi kanıtlarla destekleyebilirsiniz?
a. Sosyal devlet anlayışına kanıt:

  • Cevap:

2. metindeki hikaye bu duruma örnektir.
Hikâye: Şöyle işittim: Melik Kubad zamanında yedi yıl kıtlık olup âmirlerine ekinlerini alıp, satmalarını ve sadaka olarak bazı kimselere vermelerini, fakirlere de Beytu’l-mal ve hazinelerden yardım etmelerini emretti. Neticede yedi kıtlık yılında memlekette açlıktan bir tek kişi ölmedi.

b. Hukuk devleti anlayışına kanıt:

  • Cevap: 3. metindeki “Eğer bir kişi kendisine ceza verileceği zaman, kibirlenir de kadı huzuruna çıkmazsa o, büyük bir kişi de olsa cebren hâkim huzuruna çıkarılmalıdır.” sözleri bu duruma örnektir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 272 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!