Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 276

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 276 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 276

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

Eski Türk devlet geleneğine göre Selçukluların hâkim olduğu topraklar ve ileride fethedilmesi planlanan ülke ve şehirler, hükümdara tabi olmaları şartıyla hanedan mensupları arasında paylaştırıldı. Tuğrul Bey, çocuğu olmadığı için Çağrı Bey’in oğlu Süleyman’ı veliaht tayin etmişti. Bu nedenle Tuğrul Beyin ölümünden sonra Süleyman hükümdar oldu. Ancak Alp Arslan, kardeşinin hükümdarlığını tanımayıp kendini sultan ilan etti ve adına hutbe okuttu.
Alp Arslan, babası Çağrı Bey’in hâkim olduğu topraklarla amcası Tuğrul Bey’in hâkimiyetindeki yerleri birleştirerek Ceyhun’dan Dicle’ye kadar uzanan büyük bir devletin hükümdarı oldu. Geniş bir coğrafyada siyasi istikrarın devamı, İktisadi hayatın gelişmesine bağlıydı. Sultan Melikşah zamanında ticari vergiler ve gümrük vergilerinin toplamı 600.000 dinarı bulmuştu. Eyaletlerin merkeze ödedikleri vergi 215 milyon dinara ulaşmıştı. Bu miktarın, XIV. yüzyıl başlarında yaklaşık aynı coğrafyaya hükmeden îlhanlı Devleti vergi gelirlerinin on katından daha fazla olması XI. yüzyılın son çeyreğinde Selçuklu ekonomik gücünün hangi noktaya eriştiğini göstermektedir.

1. Selçuklulardaki egemenlik anlayışını devlet ömrü ile ilişkilendirerek değerlendiriniz.

  • Cevap: Ülke hanedan ailesinin ortak malıdır anlayışı taht kavgalarına neden olmuştur. Bunun sonucunda merkezî otorite zayıfladığı için devletin ömrü kısa olmuştur.

2.“Sultan Alp Arsan kendi adına hutbe okutmak suretiyle hükümdarlığını ilan etmiştir.” yargısı dikkate alındığında Alp Arslan’ın başka hangi alametleri yerine getirmesi beklenir?

  • Cevap: Hükümdarlık alametlerini yerine getirmesi beklenir. Bunlar: hutbe okutmak, para bastırmak, sancak, çetr, taht, davul, otağ, kotuz, tuğ, ok ve yaydır.

3- XI. yüzyılda büyük bir ekonomik güce ulaşan Selçuklular, sizce iktisadi hayatı geliştirmek için hangi faaliyetleri gerçekleştirmiş olabilir?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimi dikkate alındığında; yeni su kanalları inşa edilmiş, ikta sistemi etkili kullanılmış, kervanların güvenliği sağlanmış, milletlerarası ticaret geliştirilmiştir vb. cevaplar vermesi beklenir.

4. Selçuklular zamanında sağlanan ekonomik canlılığın sosyal ve kültürel hayata etkileri neler olabilir?

  • Cevap: Selçuklular zamanında sağlanan ekonomik canlılık sayesinde toplumsal refah artmış, sağlık, eğitim ve kültür faaliyetlerinde büyük gelişme kaydedilmiştir. Vergilerin bir kısmıyla ülke imar edilmiş, büyük vakıf ve hayır eserleri kurulmuştur. Hastane ve eğitim faaliyetleri için medreseler ayrıca imaretin yer aldığı külliyeler yapılmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 276 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!