Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 61

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 61 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 61

Verilen görseller ve açıklamalarından yola çıkarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Kütüphanecilik tarihi, insanların kültür ve medeniyeti ile iç içe ve oldukça eskidir. İnsanoğlu yazıyı kullanmaya başladıktan sonra, yazabileceği ve yazdıklarını saklayabileceği şeyleri araştırmaya koyulmuş olmalı ki düşündüklerini, bildiklerini taşa, ağaç kabuklarına, madenlerden yapılmış tabletlere yazmaya başlamıştır. Öyle ki MÖ 3000-2500 yıllarında Dicle, Fırat ve Nil nehri yakınlarında kurulan medeniyetler yazıyı kullanmış; devlet yazışmaları, antlaşmalar, kanunlar, yönetmelik yazıları çoğalınca da bunların saklanması ve korunması gerekli hâle gelmiştir. İşte kütüphane ihtiyacı da böyle ortaya çıkmıştır. Halkın yararlandığı halk kütüphanesi diyebileceğimiz ilk örnekler ise Bergama ve İskenderiye kütüphaneleri olmuştur. Zamanımızda ise gazete, televizyon, bilgisayar vb. birçok iletişim ve kültür aracı olsa da kitap ve kütüphanenin önemini azaltamamıştır. Kütüphane kurumu günümüzde olduğu gibi toplumsal yaşamın zorunlu parçalarından biri ve güçlü uygarlıkların ürünüdür. Kütüphanelerin İlk Çağ kentleri için de bir cazibe merkezi olduğu açıkça görülmektedir. Yazının bulunması ile “bilginin kayıt altına alınıp kullanılması” kütüphane kurumunun uygarlık sürecinin başlangıcından itibaren tarih sahnesinde yer almasını sağlayan temel etken olmuştur.
Dr. Halis ALAR, Kütüphaneciliğin Tarihçesi ve İlk Kütüphaneler (Makaleden düzenlenerek alınmıştır.)

Celsus Kütüphanesi

Efes şehri, gemicilik ve kara trafiğinin yoğun olduğu önemli merkezlerden biri olarak zengin ve kalabalık bir nüfusa sahiptir. Roma kütüphanelerinin en önemlilerinden biri olan Celsus Kütüphanesi de bu şehirde yer alır. Tarihin en önemli ve en büyük kütüphanelerinden biri kabul edilen Celsus Kütüphanesi günümüz kütüphanecilik anlayışına ek olarak sanatsal bir yapı özelliği sergiler. Mermerden yapılan bu enfes kütüphanede kitaplar duvarlardaki oyuklara yerleştiriliyordu. Antik Çağ kütüphaneleri çeşitli amaçlar göz önüne alınarak kurulmuştur. Celsus Kütüphanesi ise Roma İmparatorluğu Devri’nde Anadolu da kurulan bir kamu kütüphanesidir. Kütüphanede 12.000’den fazla kitap rulosu bulunduğu tahmin edilmekle birlikte satın alma, bağışlar, müsadere ve savaş ganimetleri gibi yollarla kitap temin edilirdi.

Pergamon Kütüphanesi

Anadolu’nun en eski ve en zengin kütüphanesi olan Pergamon, bir kraliyet kütüphanesi olup İzmir’in Bergama İlçesinde yer alır. Okuma salonu olarak kullanılan büyük odanın günümüze ulaşan duvarlarının iç yüzeylerinde, yatay bir sıra hâlinde kitap raflarının tutturulduğu deliklerin yerleri bulunmuştur. Kütüphane binasında pek çok heykel kaidesine rastlanmış olmakla birlikte kitaplıkları heykelle süslemek, kitapları raflara dikine koymak geleneği Ber- gamada başlamış, okuma işini evrak okumasından kitap aşamasına taşıyan da bu kütüphane olmuştur. Çünkü kitap, yaprak, sayfa, kodeks ve fihrist burada icat edilmiştir.

Nysa Kütüphanesi

Kütüphane Aydın’ın, Sultanhisar İlçesinde yer alır. Nysa şehri Anadolu’daki Roma egemenliği döneminde çok gelişmiş ve kültür yönünden de oldukça ilerlemiştir. Romalılar tarafından MS II. yüzyılda inşa edilen kütüphane Yunan ve Roma’daki erkek çocukların öğrenim gördükleri ve spor etkinliklerinde bulundukları yapılar olan gymnasion (okul) kütüphanesidir. Antik Çağ Roma Uygarlığı’nın çeşitli kentlerde kurduğu kütüphanelerin en önemlilerindendir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 61 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!