Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 72

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 72 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 72

Verilen harita ve metni birlikte değerlendirerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Harita 1: Mezopotamya ve İndus Vadisi
INDUS VADİSİ UYGARLIĞI
İndus Vadisi ya da Harappa Uygarlığı olarak bilinen uygarlık, İndus Nehri boyunca geniş bir bölgeye yayılmış,
MÖ 3300 dolaylarında Güney Asyadaki en eski kent uygarlığıdır. Haklarında çok az sayıda yazılı kaynak bulunması sebebiyle o dönemin yasaları ve yönetim sistemleri hakkında bilgilerimiz azdır. Bu uygarlığın şehir planlamacılığında kullanılan teknik yöntemler dikkat çekmiş; standart ve neme dayanıklı ateş tuğlalarından yapılan binaları, detaylı şekilde tasarlanmış kanalizasyon sistemleri
ve su temin sistemleriyle dünyanın bilinen ilk kentsel sıhhi tesisat sistemine burada rastlanmıştır. Mezopotamya ve Antik Mısır’ın aksine İndus Uygarlığı büyük anıtsal yapılar inşa etmemiştir ancak şehir planlamasının kalitesi, etkin belediye teşkilatının varlığını da düşündürmektedir. İndus Vadisi Uygarlığındaki insanlar, uzunluk ve kütle ölçümü gibi araçlar için kullandıkları aletler ve sistemlerindeki yüksek doğruluk payı başta olmak üzere ileri seviyede mühendislik hesaplamalar ile teknolojide kayda değer ilerlemeler elde etmişlerdir. Mühür oymacılığı ile ünlü Harappalılar; ticaret ve vergilendirmede kullandıkları ağırlık ve ölçü birimlerini standartlaştırmışlar uğraştıkları bakır, bronz, kurşun ve kalay gibi metal işleriyle metalürji alanında da yeni teknikler geliştirmişlerdir. Ayrıca yarı değerli taş olan akikten yapılan ürünleri kullanarak karmaşık el işleri yapmışlardır. Ekonomisi büyük ölçüde ticarete bağımlı iken taşımacılıkta da ciddi ilerlemeler yaşanmıştır. Orta Doğu’ya uzanan deniz ticareti ağına da muazzam katılımları olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. İndus Vadisi Uygarlığı’nda dinî ritüeller olduğuna ya da belli bir tanrıya inanıldığına dair açık bir delil oluşturacak tapınak ya da saraylar bulunmasa da üremeyi temsil eden bir ana tanrıça kalıntılarına rastlanmıştır. Genel kanı olarak Harappa Uygarlığı’nın barışçıl bir toplum olduğu ve herhangi bir savaşa dâhil olmadığı düşünülmektedir. Bazı bilim insanlarına göre bunun temel sebebi, uygarlığın coğrafi konumu nedeniyle korunaklı olup doğal düşmanlarının bulunmamasıdır. Mezopotamya ile yapılan ticaretin sona ermesiyle zayıflayan uygarlığın, iklim değişimi ve göç nedeni ile sona erdiği düşünülmektedir.

1.) Harappa Uygarlığı’nın ağırlık ve ölçü birimlerini standartlaştırmasının sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Eşit ölçülerde yapılan ateş tuğlalar, mimaride önemli olduğu kadar Harappalıların standart ölçü ve ağırlık birimlerini geliştiren toplumlardan biri olduğunun kanıtıdır da diyebiliriz. Aynı zamanda ticaret ve vergilendirmede de standart ölçü ve ağırlık birimlerinin kullanımını geliştirdiklerini söyleyebiliriz. Ayrıca Harappa (İndus Vadisi) Uygarlığındaki insanlar, uzunluk ve kütle ölçümü gibi araçlar için kullandıkları aletler ve sistemlerindeki yüksek doğruluk payı başta olması üzere ileri seviyede mühendislik hesaplamaları yapabilmekteydi. Bunun sonucunda ise teknolojide kayda değer ilerlemeler elde etmişlerdir.

2. Bulunduğu coğrafi konumun Harappa Uygarlığı’na etkileri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Bazı bilim insanlarına göre bu uygarlığın coğrafi konumu nedeniyle doğal düşmanları bulunmadığından barışçıl bir siyaset izlendiği yorumu yapılmaktadır. Uygarlığın ekonomisinin büyük ölçüde ticarete bağımlı ve deniz ulaşımı ile bağlantılı olması, deniz ve nehir taşımacılığında ciddi gelişmelere katkı sağlamıştır. Bunun sonucunda uzun mesafe deniz ticaretini gerçekleştirebilmişlerdir. Böylece Harappa ve Mezopotamya uygarlıkları arasında faaliyet gösteren bir deniz ticaret ağı kurulmuştur.

(3.) Haritayı değerlendirdiğinizde sizce bu uygarlık hangi bölgelerle ticaret yapmış olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çeşitli coğrafi bölgelere yakınlıklarından yola çıkarak İndus Vadisi Uygarlığı insanlarının kervan ya da deniz ticareti yapmış olabileceklerine dair çıkarımlar yapabiliriz. Örneğin kuzeyinde bulunan Orta Asya ile kervan ticareti yapmış olabilirler. Kızıl- deniz ve Basra Körfezi gibi su kitleleri üzerinden Arabistan ve Mısır coğrafyasına kadar uzun mesafe deniz ticaretini gerçekleştirmiş olabileceklerini düşünebiliriz

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 72 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!