Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 83

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 83 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 83

Görselleri ve metni birlikte değerlendirerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Konargöçer ve yerleşik hayat tarzları îlk Çağdan itibaren birbirini tamamlayan ve coğrafi şartlara bağlı olarak tercih edilen hayat tarzlarıdır. Günümüzde de görülen konargöçer hayat tarzında topluluklar bozkır, çöl ve dağlık alanlarda verimli olmayan bölgelerde hayvan sürüleri yetiştirirler. Konargöçerler ilkbahar ve yaz aylarını yüksek platolarda geçirir, sonbahar ve kış aylarında ise hem hayvanları hem de kendileri için uygun olan dağların güney yamaçlarında veya ovalarda yaşamlarını sürdürürler. Konargöçerler, doğayı şekillendirmeye çalışmak yerine doğaya uyum sağlamaya çalışır. Konargöçerler; yaşadıkları bozkır, çöl ve dağlık coğrafyanın sert şartlarına karşı verdikleri hayatta kalma mücadelesi nedeniyle dayanıklı ve savaşçı bir yapıya sahiptir. Bu hayat tarzını benimseyen toplulukların tüm fertleri mücadeleci olduklarından zorunlu durumlarda kadınlar da dâhil herkes savaşçı konumundadır. Yani yerleşik topluluklardaki savaşçı ve üretici ayrımı, konargöçer topluluklarda yoktur. Yerleşik hayat tarzında ise yerleşilen yerin ikliminin ve su kaynaklarının tarım üretimine uygun olması gerekir. Önceleri sadece insan gücüyle çapa tarımı yapılırken zamanla hayvan gücünden yararlanılıp, sabanla tarla sürülerek tarım yapılmıştır. Yerleşik hayat, dışarıdan saldırı riski taşıdığı için kurulan kasaba ve şehirlerin etrafı duvar veya surlarla çevrilmiştir. Tarım yapmak için iş gücü ihtiyacı fazla olduğundan iş bölümü yapılmış; insanlar, savaşçılar ve gıda üreticileri olarak sınıflara ayrılmış ve kölelik ortaya çıkmıştır.

1.) Coğrafya ve iklimin îlk Çağda insanların hayat ve geçim tarzları üzerine etkisi ile günümüzdeki etkilerini karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Coğrafya ve iklim; yaşadığımız çağda teknolojik gelişmeler sayesinde insanlar üzerindeki olumsuz bazı etkilerini hafifletmiş olsa da ilkçağda olduğu gibi insanları etkilemeye devam etmektedir. Örneğin elektrik klimalar, buzdolapları, yalıtımlı yüksek katlı evler, güneş panelleri, su pompaları, su kanalları, doğal- gazlı ısınma ve pişirme teknikleri iklim ve coğrafyanın etkisini azaltsa da yok edememiştir.

2.Coğrafya ve iklimin insanların hayat ve geçim tarzları üzerine etkilerinin çağlara göre belirgin bir fark oluşturduğunu düşünüyor musunuz? Tartışınız.

  • Cevap: Öğrencilerin bilgi birikimine bağlı olarak farklı cevaplar verilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 83 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!