Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 (MESEM)

Denil Kuvvetleri (Donanma)

Osmanlıların ilk defa önemli bir donanmaya sahip olmaları Marmara Denizi’nin güney kıyılarının ele geçirilmesi sonrasında olmuştur. Kara Mürsel Alp İzmit kıyılarına yerleşerek küçük bir donanma kurmuş ve Osmanlıların ilk deniz komutanı olmuştur. Nitekim Kantakuzenos 1333 yılında Orhan Bey’in 36 gemiyle İzmit üzerine yürüdüğünden bahsetmektedir. Osmanlı Devleti’nin denizlerdeki faaliyetleri Karesi- oğulları Beyliği’nin alınmasıyla birlikte yoğunlaşmış ve Türklerin Rumeli’ye geçişinde bu beyliğin donanması önemli rol oynamıştır. Denizcilik ile uğraşan Saruhan, Aydın, Menteşe gibi Anadolu beyliklerinin tersanelerinden de yararlanılmıştır. İlk donanımlı tersane ise Yıldırım Bayezid tarafından Gelibolu’da kurulmuş ve Osmanlı donanması (Görsel 6.10) Ege Denizi’ndeki adalara seferler düzenleyecek seviyeye gelmiştir.
Sultan I. Mehmet zamanında Çalı Bey komutasındaki Osmanlı donanması ilk ciddi savaşını 1416’da Venediklilerle yapmış ancak savaşı kaybetmiştir.

Osmanlı donanması Fatih Dönemi’yle birlikte hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. Donanma; İstanbul’un fethedilmesinde, Ege Denizi’ndeki birçok adanın Venedik ve Cenevizlilerden alınmasında önemli rol oynamıştır. Yine bu dönemde donanmanın desteğiyle kuşatılan Trabzon fethedilmiş (1461), Karadeniz’in kuzeyine yapılan seferle Kırım Hanlığı Osmanlı devletine bağlanmış ve Karadeniz Türk gölü hâline getirilmiştir (1477).

II. Bayezid Dönemi’nde Osmanlı donanması Akdeniz ve Karadeniz’de yeni fetihlerde bulunmuştur. Bu dönemde İspanya’da katliama uğrayan Endülüs Müslümanlarına ve Yahudilere de yardım edilmiştir (1492).

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Barbaros Hayred- din Paşa’nın Osmanlı hizmetine girmesiyle birlikte Osmanlı donanması gücünün zirvesine ulaşmıştır. 1538 yılında sayıca üstün Haçlı donanmasına karşı dünya tarihinin en önemli deniz savaşlarından olan Preveze Deniz Zaferi kazanılmıştır. Bu zafer, 1560 yılında kazanılan Cer- be Deniz Zaferi ile birlikte Osmanlı donanmasını Akdeniz’in en büyük deniz gücü hâline getirmiştir.

Osmanlı donanması Haliç ve Gelibolu dışında Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizi kıyılarındaki tersanelerde yapılan gemilerden oluşmuştur. Kürekle hareket ettiği için genel olarak “çektiri” adı verilen bu gemilerin en önemlisi Osmanlı donanmasının bel kemiğini de oluşturan kadırgalardır. Çeşitli yönlere hareket edebilen, uzun menzilli toplarla donanmış Osmanlı gemilerinde leventler, azaplar ve kürekçiler görev almıştır. Osmanlı Devleti’nde donanma komutanına “kaptanıderya” adı verilmiştir.

Tımar (Dirlik) Sistemi ve Özellikleri

Osmanlı Devleti, sahip olduğu topraklar üzerinde merkezî otoriteyi sağlayabilmek için Türkiye Selçuklu Devleti’ndeki “ikta” sistemini örnek alarak “tımar” (dirlik) sistemini geliştirmiştir. “Geçimlik” anlamına gelen dirlik, tımar ile eş anlamlıdır. Tımar sisteminin asıl amacı, toprağın işlenmesini sağlamak ve seferler için asker yetiştirmektir.

Tımar sisteminde, fethedilen bölgelerin vergi gelirleri belirlenerek tahrir (sayım) defterlerine kaydedilmiştir. Devlete ait olan ve “mirî arazi” denen topraklar, “dirlik” adı verilen bölümlere ayrılmış, hizmetleri karşılığında devlet görevlileri ve askerlere verilmiştir. Devlet görevlileri, bu sistem ile dirlik topraklarını işleyen köylülerden vergi toplama hakkına sahip olmuşlardır. Vergiler toprağı ekip biçen köylülerden hem nakit hem ürün olarak alınmıştır. Toplanan vergilerin bir kısmı bölgedeki devlet görevlilerinin maaşları için ayrılmış, geri kalanı ise hâzineye aktarılmıştır. Tımar sisteminde sipahi ile köylünün birbirlerine ve devlete karşı görev ve sorumlulukları kanunlarla belirlenmiştir. Köylü, kendisine ayrılan

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 124 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!