Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 (MESEM)

Vakıf Sistemi

Vakıf; kişilerin, taşınır ve taşınmaz mallarını veya paralarını toplumun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla eğitim, din, sağlık, bayındırlık gibi alanlarda topluma hizmet veren kuruluşlara süresiz olarak bağışlamasıdır. Vakıfta bulunan kişiye “vâkıf”, bağışlanan mala “mevkuf” denmiştir. Vakfiye ise vakfın işleyişini, kuruluş amaçlarını ve tüzüğünü belirten belgenin adıdır. Vakfiyenin geçerli olabilmesi için kadının onayından geçmesi gerekir. Vakfedilen mallar kesinlikle satılamaz, devredilemez ve miras olarak bırakılamaz.

Osmanlı Devleti’nde vakıf kuran ilk padişah Orhan Bey olmuştur. “Mal odur ki hayra sarf oluna.” ilkesiyle İznik’te bir medrese ve imarethane kuran Orhan Bey sonraki padişahlara da örnek olmuştur. Vakıflar başta padişahlar olmak üzere padişah eşleri ve kızları ile devlet adamları ve hayırseverler tarafından kurulmuştur. Bu sayede cami, imarethane (aşevi), medrese, şifahane (hastane), hamam, kervansaray vb. yapılar inşa edilerek bir yandan şehirler imar edilmiş bir yandan da eğitim, sağlık ve kültür hizmetleri yerine getirilmiştir.

Vakfın temelini insanlık, vicdani sorumluluk, iyilik, merhamet, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerler oluşturmuştur. Vakfeden kişi, malını dilediği gibi tasarruf edecek ehliyete sahip olmalı, borçlu olmamalı, sadece hayır yapmak ve sevap kazanmak arzusuyla ve özgür iradesiyle bağışta bulunmalıdır. Vakfedilen malın vakfeden kişinin kendi malı olması, borçla alınmaması ve tarla, bağ, bahçe, bina gibi sürekli gelir getirecek türden olması şarttır.

Bir vakfın kuruluşunda takip edilen yol ana batlarıyla şöyledir: Vakıf kurucusu, giderlerin karşılandığı herhangi bir hizmet birimini (cami, medrese) inşa ettirir, daha sonra bu kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda gelir kaynağı tahsis eder. Bu kaynaklar genellikle arazi, dükkân, çarşı, han gibi taşınmazlardan oluşur. Söz konusu vakfın idaresi için bir idareci (mütevelli) tayin edilir ve vakfın tüzüğü (vakfiye) düzenlenir.

Osmanlı Devleti’nde pek çok alanda hizmet veren vakıflar vardır: Öksüz ve Yetim Çocukları Himaye Vakfı, Âmâlara Hizmet Vakfı, Sokak Hayvanlarına Yardım Vakfı, Borcundan Dolayı Hapse Düşenlere Yardım Vakfı…

Bulunduğunuz yerleşim yerindeki vakıflar hakkında araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: LÖSEV en bilinen vakıflardan birisidir. Lösemi ile savaşan çocukların sağlık, eğitim ve tedavi masrafları ile yakından ilgilenirler.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

A. Aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle tamamlayınız.

lonca, Macaristan, Preveze, lala, Çaldıran, Amasya, Fatih Sultan Mehmet, Fransa, Şehzade, Ridaniye

  • Cevap:

1. Amasra, Sinop, Trabzon ve Kırım Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde Osmanlı Devleti’ne bağlanmış; böylece Karadeniz Türk gölü hâline gelmiştir.
2. Yavuz Sultan Selim, Safevi Devleti’ne karşı kazandığı Çaldıran Savaşı ile Anadolu üzerindeki Şii tehlikesini ortadan kaldırmıştır.
3. Mohaç Meydan Savaşı ile Macaristan toprakları Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır.
4. Osmanlı Devleti, 1538 yılında kazandığı Preveze Zaferi ile Akdeniz’de AvrupalI devletlere karşı üstünlük sağlamıştır.
5. Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında imzalanan ilk antlaşma Amasya Antlaşmasıdır.
6. Osmanlı Devleti, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Hristiyan birliğini parçalamak ve Akdeniz ticaretini canlandırmak amacıyla Fransa Devleti’yle ittifak yapmıştır.
7. Osmanlı Dönemi’nde esnaf ve zanaatkârların kurdukları dayanışma ve yardımlaşma örgütlerine lonca denmiştir.
8. OsmanlIlarda sancağa çıkarılan şehzadelerin, devlet yönetiminde tecrübe kazanmalarını sağlamak amacıyla yanlarında görevlendirilen devlet adamlarına lala denmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 148 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!