Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 (MESEM)

Osmanlı Devleti’nin Temel Kurumlarında Meydana Gelen Bozulmalar

XVI. yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti’nin idaresinde yaşanan sıkıntılar, devleti ayakta tutan temel kurumlarda XVII. yüzyıldan itibaren bozulmalara sebep olmuştur. Bu durum idari, ekonomik, askerî ve sosyal alanlarda birçok sorunun ortaya çıkmasına yol açmıştır. Osmanlı Devleti, yaşanan bozulmaları ve sorunları XVII. yüzyılda kendi bünyesinde aldığı önlemler ile çözmeye çalışmıştır. XVIII. yüzyıldan itibaren ise Avrupa’daki gelişmeleri dikkate alarak birtakım değişikliklere gitmek zorunda kalmıştır.

Merkezî Yönetimin Bozulması: Sultan I. Ahmet (Görsel 9.7) Dönemi’nde getirilen “ekber ve erşed sistemi” ile hanedanın en büyük üyesinin tahta çıkarak padişah olması uygulamasına geçilmiş ve böylece veraset sistemi değişikliğe uğramıştır. Sancağa çıkma usulü yerine getirilen “kafes” usulüyle deneyimsiz, ekber ve erşed sistemiyle ise yeteneksiz şehzadelerin hükümdar olmalarının yolu açılmıştır. Taht kavgalarını önlemek ve merkezî otoriteyi korumak amacıyla veraset sisteminde yapılan bu değişiklikler, saray kadınlarının ve saray görevlilerinin devlet işlerine karışmalarına, sık sık padişah değişikliklerinin olmasına ve atamalarda rüşvet ve adam kayırma yoluyla liyakatsiz kişilerin görevlendirilmelerine sebep olmuştur.

Mali Yapıdaki Bozulmalar: Yeni fetihlerin yapılamaması, uzun süren savaşlar nedeniyle masrafların artması, tımar sisteminin bozulmasından dolayı vergilerin toplanamaması gibi nedenler Osmanlı hâzinesini önemli oranda gelir kaybına uğratmıştır. Bununla birlikte, sayıları artan kapıkulu askerlerinin maaş ödemelerinin artması, padişah değişiklikleri sebebiyle ||| dağıtılan cülus bahşişleri, gereksiz saray harcamaları gibi giderler devlet hâzinesinin daha fazla açık vermesine neden olmuştur.

Eyaletlerdeki tımar dağıtımlarında haksızlıklar ortaya çıkmış, tımar sahipleri köylüden ağır vergiler toplamaya başlamıştır. Bu durum; köylünün toprağını terk etmesine, tarımsal üretimin ve tımarlı sipahi sayısının azalmasına, köylerde güvenlik sorunlarına ve Anadolu’da Celâli İsyanlarının çıkmasına yol açmıştır.

Ordu Teşkilatındaki Bozulmalar: Yeniçeri Ocağına kanunlara aykırı şekilde asker alınması, hem devşirme sisteminin hem de Yeniçeri Ocağındaki düzen ve disiplininin bozulmasına yol açmıştır. Sayıları düzensiz ve hızlı şekilde artan yeniçeriler “Ocak devlet içindir.” anlayışından “Devlet Ocak içindir.” anlayışına yönelerek sık sık isyan etmişler ve yasaklanmış olmasına rağmen askerlik dışındaki işlerle uğraşmaya başlamışlardır. Tımarlı sipahilerin sayılan ise savaşlarda yetersiz kalmaları ve tımar sistemindeki bozulmalar sebebiyle giderek azalmıştır.
Koçi Bey, yeniçerilerin bozulmasının temelini, geçmişte yaşanan iki olaya dayandırmaktadır. Bunlardan birincisi, 1583’te III. Murat’ın oğlu Şehzade Mehmet’in sünnet düğününde halkı eğlendirenlerin yeniçeri olarak kaydedilmesidir. İkincisi ise yeniçeri ağası olan Mustafa Ağa’nın 1620’de Yeniçeri Ocağının içindeki işe yarar askerleri uzaklaştırarak onların yerine çok sayıda işe yaramaz kişiyi almasıdır.

Eğitim ve İlmiye Sınıfındaki Bozulmalar: Osmanlı medreselerinde 17. yy.dan itibaren pozitif bilimler ihmal edilmiş, Avrupa’da bilim ve eğitim alanında meydana gelen gelişmeler ise takip edilmemiştir. Medreselerde müderrisliğin babadan oğula geçmesi (beşik ulemalığı) şeklindeki liyakatsiz uygulama giderek yaygınlaşmıştır. Ulema sınıfı, isyancı yeniçerilere destek olmuş ve yapılmak istenen yeniliklere karşı çıkmıştır.

Sosyal Yapıdaki Bozulmalar: XVII. yüzyılda tımar sisteminin bozulmasına bağlı olarak tımarlı sipahilerin sayısı azalmış ve Celâli İsyanları çıkmıştır. Bu durum köylerde güvenlik sorunlarını ortaya çıkarınca köylüler topraklarını terk edip kentlere göç etmeye başlamışlardır. “Büyük Kaçgun” adı verilen bu göç hareketinin hızlanması sonucunda köylerde nüfus azalmış, kentlerde ise artan nüfusla birlikte işsizlik ve asayiş sorunu ortaya çıkmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 177 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!