Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 (MESEM)

İslamiyet’ten Önce Arap Yarımadası

Arap Yarımadası’nın Genel Özellikleri
Arap Yarımadası, Asya kıtasının güneyinde yer alan üç yarımadadan en batıdaki ve en büyüğüdür. Bu bölge, eski devirlerden beri Akdeniz ve Uzak Doğu ülkeleri arasında köprü vazifesi görmüştür. İçinde Arapların da bulunduğu Sami ırkının ana vatanı olan bu coğrafyada en önemli bölgeler Hicaz, Necid ve Yemen’dir. Mekke, Medine ve Taif şehirlerini içine alan Hicaz, ticaret yollarının kesiştiği bir konumda yer almıştır. Arap Yarımadası’nda siyasal birlik sağlanamadığı için birbirinden bağımsız pek çok devlet kurulmuştur.

Din ve İnanış
İslamiyet öncesi dönemde putperestlik, Arap Yarımadasfndaki en yaygın dinî inanıştır. Bu bölgedeki her kabilenin ayrı bir putu vardır ve bu putlar kutsal sayılan Kâbe’de (Görsel 4.2) yer almıştır. Kâbe’deki en büyük putlar; Lat, Menat, Uzza ve Hübel’dir. Arabistan’da Yahudilik ve Hris- tiyanlığın yanı sıra Sâbiîlik (yıldızlara tapma) ve Hz. İbrahim’in önderliğindeki Haniflik inançları da vardır.

Bilim, Edebiyat ve Sanat
Araplarda hitabet sanatı ve şiir önem kazanmıştır. Özellikle şiir okuma yarışmaları Arap edebiyatının gelişmesinde etkili olmuştur. Yarışmalarda öne çıkan şiirler Kâbe’nin duvarlarına asılmış ve şairler ödüllendirilmiştir. Kabileler arasındaki rekabet, “şecere” (soy) biliminin doğmasını sağlamıştır. Puta tapma anlayışı heykelciliğin gelişmesinde etkili olmuştur.

Sosyal ve Ekonomik Hayat
Sami ırkından olan Arapların çoğu bedevi yani göçebedir. Bedeviler at, deve, koyun, keçi gibi hayvanları besledikleri için otlaklara ihtiyaç duymuş ve sürekli yer değiştirmişlerdir. Hicaz ve Yemen bölgelerinde şehirlerde yaşayan halka “medeni” (hadari) denmiştir. Kâbe’nin Mekke’de olması, burada yaşayanlara hem dinî açıdan itibar kazandırmış hem de Mekke’de ticaretin gelişmesini sağlamıştır. Haram kabul edilen muharrem, recep, zilkade ve zilhicce aylarında kabileler arası savaşlar yapılmamıştır. Savaşsız geçen bu dönemlerde, en büyüğüne “Ukaz” adı verilen panayırlar kurulmuştur. Bu panayırlarda alışverişler yapılmış, eğlence ve yarışmalar düzenlenmiş, Kâbe’deki putlar ziyaret edilmiştir. Bu vesileyle Mekkeliler putlardan ekonomik gelir de elde etmişlerdir. İslam öncesinde Arap Yarımadası’nda görülen yanlış uygulama, inanç ve davranışlardan dolayı bu döneme “Cahiliye Dönemi” denmiştir. Cahiliye Dönemi’nde insan hakları, eşitlik, inanç özgürlüğü ve yaşam hakkı sadece asillere tanınmıştır. Kölecilik yaygın olup kadınlara yönelik bakış açısından dolayı kız çocuklarına değer verilmemiş ve kız çocukları toprağa diri diri gömülmüştür. Putperestlik inancı hâkim olduğu için put ticareti de yapılmıştır.

Arapların İslam öncesindeki din ve inanışları İslamiyet’i benimsemelerinde nasıl etkili olmuştur?

  • Cevap: Arap Yarımadasında İslamiyet’ten önce en yaygın din putperestlik olmakla birlikte bunun zaman içerisinde bir inanış olmaktan çıkıp, zaman ve mekana göre değişiklik göstermesi oldukça etkili olmuştur.

Cahiliye Dönemi uygulamalarını araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Cahiliye Döneminin en bilinen uygulaması, putperestliği bir inanıştan çok bir ticaret yolu olarak görmeleri olmuştur. Aynı zamanda kız çocuklarına ve kadınlara karşı gösterilen insanlık dışı davranışlar ve köle pazarları da bu dönemin cehaletini oldukça yakından göstermektedir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 59 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!