Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147

Müslümanlar, Köprü Savaşı’ndan bir süre sonra Irak’ın güneyindeki Kadisiye’de karşılaştıkları Sasa- nileri bu kez yenilgiye uğrattılar. Kadisiye Savaşı’ndan sonra Sasani ordusundan binlerce asker Islamiyeti kabul etti. Bundan sonra İslam Ordusu Sasanilerin başkenti Medain’e girdi (636). İki taraf arasında 637 yılında Celula’da, 642 yılında da Nihavent’te yapılan savaşlar İslam ordularının zaferiyle sonuçlandı. Bu savaşları takip eden dönemde Müslümanlar Hemedan, Isfahan, Kazvin ve Rey gibi önemli Iran şehirlerini fethederek Sasani Devleti’ne son verdi.
İran’ın fethinden sonra İslam orduları Azerbaycan’a doğru ilerleyişe geçtiler. 644 yılında bu ülkeyi fethederek İslam Devleti’nin sınırlarını kuzeyde Kafkasya’ya ve Hazar Denizi’ne kadar genişlettiler.

Bizans’a bağlı zengin bir eyalet olan Mısır, Hz. Ömer Dönemi’nde iç karışıklıklar içindeydi. Bu durumdan yararlanan Amr İbnü’l-As, büyük bir direnişle karşılaşmadan Mısır’a girdi. Ülkedeki Hristiyanları cizye ödemek koşuluyla din ve ibadetlerinde serbest bıraktı. Kahire yakınlarında

Fustat (Görsel 5.16) adıyla bir şehir kurarak burayı kendisine merkez yaptı. 642 yılında da Akdeniz kıyısındaki İskenderiye’yi alarak Mısır’ın fethini tamamladı.

Hz. Ömer, fetihlerle sınırları genişleyen İslam Devleti’nin yönetimini kolaylaştırmak amacıyla merkezde divan teşkilatını kurdu.

Ülke topraklarını vilayetlere ayırarak buralara valiler ve kadılar atadı. Maliyeye önem vererek vergileri sistemli hâle getirdi. Devlet görevlilerine maaş bağladı. Devletin gelir gider işlerini düzene koymak için de beytü’l-mal denilen devlet hazinesini kurdu. Hz. Ömer ülke genelinde nüfus sayımı ve kadastro işlemi yaptırdı. Böylece ileride kurulacak İslam devletlerine örnek oluşturacak şekilde İslam Devleti’nin teşkilatlanmasını tamamladı.

Hz. Ömer Dönemi’nde İslam Devleti’nin ordusu düzenli ve devamlı hâle getirildi. Haberleşme sistemi geliştirildi. Irak, Mısır ve Suriye’de askerî garnizonlar oluşturuldu. Bayındırlık işlerine önem verilerek yeni şehirler kuruldu. Açılan sulama kanalları sayesinde tarımsal üretim arttırıldı.

Eğitim hizmetleri ve kimsesiz çocukların korunması gibi işler düzenli hâle getirildi. Hicri takvimin hazırlanması ve kullanılmaya başlanması da Hz. Ömer zamanında gerçekleşti. Hz. Ömer 644 yılında İranlı bir köle tarafından şehit edildi.

2. İslam Dünyasında Ayrılıklar Başlıyor

Hz. Ömer son günlerinde, kendisinden sonraki halifeyi seçmek üzere altı kişilik bir heyet görevlendirmişti. Bu heyet onun ölümünden sonra toplanarak halifeliğe Hz. Osman’ı getirdi. Hz. Osman’ın halifeliğinin ilk günlerinde Bizans ordusu, Mısır’a saldırdı ve İskenderiye’yi geri aldı.

Daha sonra da Suriye’ye doğru ilerlemeye başladı. Bizanslıların bu ilerleyişi Şam Valisi Muaviye tarafından durduruldu. Muaviye daha sonra Malatya ve Kayseri’ye kadar akınlarda bulundu. Ayrıca ilk İslam donanmasını kurarak 649 yılında Kıbrıs’ı fethetti. Diğer yandan Hz. Osman

Dönemi’nde Kur’an-ı Kerim çoğaltılarak Mısır, Şam, Basra, Kûfe gibi önemli İslam merkezlerine gönderildi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 147 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!