Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148

Hz. Osman Dönemi’nde, İslam ordularının daha önce fethettiği İran ve Azerbaycan’da ayaklanmalar çıktı. Müslümanlar bu ayaklanmaları bastırdıktan sonra Horasan’ı ve Harzem’i alıp ardından Ceyhun Nehri’ne kadar ilerlediler. Ayrıca Hazar Denizi’nin güneyindeki Taberistan’ı alıp İran’ın fethini tamamladılar. Kuzeyde ise sınırlarını Kafkaslara kadar genişleterek Hazarlarla komşu oldular. Bu dönemde Kuzey Afrika’daki fetihlerine devam eden Müslümanlar Libya’yı ve Tunus’u ele geçirdiler. Müslümanların yaptığı ilk deniz savaşı olan 655 yılındaki Zatü’s-Savari Savaşı’nda da Bizans donanmasını yenilgiye uğrattılar (Görsel 5.17).

Mekke’deki Kureyş kabilesinin Emeviler adıyla bilinen Ümeyyeoğulları koluna mensup olan Hz. Osman yumuşak huylu biriydi. Yakınlarının etkisinde kalan halife ordu komutanlıklarına ve valiliklere Emevi ailesinden gelenleri atamıştı. Buna bir de yöneticilerin yanlış uygulamaları eklenince Kûfe, Basra ve Mısır’daki halk arasında hoşnutsuzluklar ortaya çıktı. Halkın yöneticilere gösterdikleri tepkiler giderek halifeye karşı büyük bir isyana dönüştü ve Medine’ye kadar gelen isyancıların Hz. Osman’ı şehit etmesiyle sonuçlandı (656).

Hz. Osman’dan sonra Müslümanların çoğunun isteğiyle halifeliğe Hz. Muhammed’in (s.a.v.) damadı Hz. Ali getirildi. Ancak Emevi ailesi üyeleri Hz. Osman’ı öldürenleri yakalayıp cezalandırmadığını söyleyerek onun halifeliğini kabul etmedi. Hz. Ali’nin halifeliğini tanımayan Emevilere, Hz. Ayşe’nin yanı sıra önde gelen Müslümanlardan Talha ve Zübeyr de katıldı.

Hz. Ali, Şam üzerine sefer hazırlıkları yaptığı sırada Hz. Ayşe’nin Talha ve Zübeyr ile birlikte Basra’yı ele geçirdiğini ve kendisine karşı ordu topladığını öğrendi. Bunun üzerine yolunu değiştirerek Kûfe’ye geldi. İki taraf arasında meydana gelen çatışma Hz. Ayşe’nin bindiği devenin etrafında geçtiği için bu savaşa İslam tarihinde Cemel Vakası (Deve Olayı) adı verildi. Savaşın sonunda Hz. Ayşe yakalanarak Medine’ye gönderildi. Hz. Ali ise Kûfe şehrine yerleşerek burayı kendisine başkent yaptı.

Emevi ailesinden Şam Valisi Muaviye, Hz. Osman’ın katilleri bulunup cezalandırılmadıkça Hz. Ali’ye biat etmeyeceğini bildirmişti. Muaviye, Cemel Vakası’ndan sonra muhalefetini sertleştirerek halifeliğini ilan etti. Müslüman kanı dökülmesini istemeyen Hz. Ali ise Muaviye’ye bir mektup yazarak onunla anlaşmaya çalıştı. Girişiminin sonuçsuz kalması üzerine de ordusuyla birlikte Suriye Seferi’ne çıktı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
unlike
1
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!