Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri

9. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü 1. Ünite Cevapları

9. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü 1. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü 1. Ünite Cevapları

9. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 1. Ünite Çözümleri Sayfa 246

1. • “(İnsanlar) devenin nasıl yaratıldığına, göğün nasıl yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine, yeryüzünün nasıl yayıldığına bir bakmazlar mı?”
(Gâşiye suresi, 17-20. ayetler)
• “Görenle görmeyen bir olmaz, iman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapan ile kötülük yapan da bir değildir. Ne kadar kıt düşünüyorsunuz!”
(Mü’min suresi, 58. ayet)
• “Ey insanlar! İşte size Rabb’inizden gerçek gelmiştir. Artık kim doğru yolu tutarsa kendi lehine bu yolu seçmiş, kim de saparsa kendi aleyhine sapmış olur. Ben sizin adınıza hareket edecek değilim.”
Bu ayetler;
I. akıl, >0)
II. vahiy,
III. duyular
bilgi kaynaklarından hangilerine örnek oluşturur?

A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) II ve III.
E) I, II ve III.

  • Cevap: E

2. “Kötülüklerin çokluğu seni cezbetse de iyi ile kötü bir değildir. O halde ey akıl sahipleri, Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz!”
(Mâide suresi, 100. ayet)
“Onların çoğu sadece zanna uyuyor. Oysa zan hiçbir şekilde gerçek ve kesin bilginin yerini tutamaz. Allah yaptıklarınızı çok iyi bilmektedir!”
(Yûnus suresi, 36. ayet)
Verilen ayetlerde doğru bilgiye ulaşmaya engel oluşturan;
I. taklitçilik,
II. arzulara uymak,
III. varsayımla hareket etmek
durumlarından hangilerine değinilmiştir?

A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) II ve III.
E) I, II ve III.

  • Cevap: D

3. Hz. Peygamber’in İslam’ı tebliğ ettiği dönemde Mekkelilerin de Allah inançları vardı. Ancak Allah’a aracısız ulaşılamayacağını düşündüklerinden, bazı varlıkları ona ortak tutuyorlardı. Bu varlıklar bazen bir kabilenin ölmüş büyüklerinden biri iken bazen Allah’ı temsil ettiğine inanılan bir simge olabiliyordu. Metinde sözü edilen inanç şekli Kur’an’da hangi kavramla ifade edilmektedir?

A) Küfür
B) Fısk
C) Şirk
D) Nifak
E) Fesat

  • Cevap: C

4. Düşünen insan, varlıklar ve onlarla ilgili bilgileri sorgular. Hayat tecrübeleri ilk öğrendiği bazı şeylere şüpheyle bakmasına neden olabilir. Bu şekilde insan kendisi, çevresi ve kâinatta olup biteni anlamak ister ve ulaştığı cevaplar hayatı anlamlandırmasına katkı sağlarsa kendini huzurlu hisseder. Diğer taraftan insan hayata yüklediği anlamın sonucunda çeşitli deney ve gözlem araçları ile hayatını kolaylaştıracak, insanlığa faydalı olacak buluşlar yapar ve bunları geliştirir. Metinde, insanın nasıl bir varlık olduğuyla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Kendini geliştiren
B) Araştıran
C) İcat eden
D) Duygusal
E) Akıllı

  • Cevap: D

5. “Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz erdemlilik değildir. Asıl erdemli kişi Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden; sevdiği maldan yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlüklerini kaybetmiş olanlara) harcayan; namazı kılıp, zekâtı verendir. Böyleleri antlaşma yaptıklarında sözlerini tutarlar; darlıkta hastalıkta ve savaş zamanında sabrederler. İşte doğru olanlar bunlardır ve işte takva sahipleri bunlardır.” (Bakara suresi, 177. ayet) Bu ayette iman aşağıdaki kavramların hangisi ile ilişkilendirilmiştir?

A) Bilgi
B) İkrar
C) Amel
D) İrade
E) Tasdik

  • Cevap: C

9. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 1. Ünite Çözümleri Sayfa 247

6. “İman edenlerle karşılaşınca ‘inandık’ derler, şeytanlarıyla (münafık dostlarıyla) baş başa kaldıklarında ise ‘Biz sizinleyiz, biz yalnızca alay etmekteyiz.’ derler.” (Bakara suresi, 14. ayet) “Ey Peygamber! Kalpleri inanmadığı halde ağızlarıyla ‘iman ettik!’ diyenlerden ve Yahudilerden küfürde yarışanlar seni üzmesin. …” (Mâide suresi, 41. ayet) Verilen ayetlerde asıl eleştirilen tutum aşağıdakilerden hangisidir?

A) İkiyüzlü olmak
B) Zanda bulunmak
C) Kusurları araştırmak
D) İyilikleri başa kakmak
E) Emanete ihanet etmek

  • Cevap: A

7. Sosyal medya günümüz dünyasının önemli bir gerçeğidir. Bu alan, iletişim imkânlarında artık yeni bir dönemi de beraberinde getirmiştir. Ancak sağladığı yararlar kadar eksik veya yanlış bilgi ve yönlendirmelere son derece müsait bir ortam olduğu da bir başka gerçektir. Örneğin; dinin uygun görmediği bilgilerin dine aitmiş gibi sunulduğu, Kur’an’da olmayan bilgilerin ayet gibi gösterildiği gözlemlenmektedir. O hâlde sosyal medya ortamlarında karşılaşılan içeriklere kesinmiş gibi bakmamak ve işin aslını öğrenerek hareket etmek gerekir. Bu metinde sözü edilen durum aşağıdaki ayetlerim den hangisinin içeriği ile örtüşmektedir?

A) “Sen af yolunu tut, iyiliği emret, cahillerden yüz çevir.”
(A’râf suresi, 199. ayet)
B) “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, S adaletle şahitlik eden kimseler olun.”
(Mâide suresi, 8. ayet)
C) “Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki esirge- nesiniz.”
(Hucurât suresi, 10. ayet)
D) “Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur.”
(İsrâ suresi, 36. ayet)
E) “Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder…”
(Nisâ suresi, 58. ayet)

  • Cevap: D

8. Selim akıl, ön yargılardan sıyrılmış akıldır. İnsan selim aklıyla iyiyi kötüden, güzeli çirkinden ayırır. Kendisi ve diğer varlıklar hakkında elde ettiği bilgilerin doğru olup olmadığını onunla ortaya koyar. Bu nedenle insanın bu amacına ulaşmasına engel oluşturacak, yaşadığı kültürün düşünme biçimleri ile olay ve olgulara yaklaşan bir akıl İslam’da bilginin kaynağı olarak değerlendirilemez. Bu metinde kişinin aklını doğru kullanmasını engelleyen hangi durumdan bahsedilmektedir?

A) Şartlanmışlık
B) Yoksunluk
C) Arzular
D) Kibir
E) Hırs

  • Cevap: A

9.
• “Allah, sizi analarınızın karnından, siz hiçbir şey bilmez durumda iken çıkardı. Şükredesiniz diye size kulaklar, gözler ve kalpler verdi.” (Nahl suresi, 78. ayet)
• “Bu (Kur’an), kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.” (Bakara suresi, 2. ayet)
Verilen ayetlerde;
I. selim akıl,
II. doğru haber,
III. salim duyular
bilgi kaynaklarından hangilerine yer verilmiştir?

A) Yalnız I.
B) I ve II.
C) I ve III.
D) II ve III.
E) I, II ve III.

  • Cevap: E

10. “Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp bunların hepsi ondan sorumludur.” (İsrâ suresi, 36. ayet) Bu ayette insanlar aşağıdakilerden hangisine karşı uyarılmıştır?

A) Kibirlenmeye
B) Haset etmeye
C) Cimrilik yapmaya
D) Zanla hareket etmeye
E) Gıybet etmeye

  • Cevap: D

9. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 1. Ünite Çözümleri Sayfa 248

11. “Sizler kitabı okuduğunuz halde insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz?”
“Hâkimiyeti ele aldığında ise ülkede bozgunculuk çıkarıp ürünleri ve nesilleri yok etmeye çalışır. Allah bozgunculuğu sevmez.”
(Bakara suresi, 205. ayet)
“Allah’ın indirdiği kitabın bir bölümünü saklayanlar ve onu az bir şey karşılığında satanlar yok mu, onlar karınlarına ateşten başka bir şey doldurmuyorlar. …” (Bakara suresi, 174. ayet)
Verilen ayetlerin mesajı, bilgi ile ilgili olarak aşa- ğıdakilerden hangisi ile ilişkilendirilemez?

A) Gizlenmesi
B) Elde edilmesi
C) İçselleştirilmesi
D) Tahrif edilmesi
E) Çıkar amaçlı kullanılması

  • Cevap: B

12. Kur’an’ı Kerim, bir yol gösterici (hidayet) kitap olarak insanlara temelde inanç, ibadet ve ahlak konularında rehberlik yapmaktadır. Buna göre aşağıdaki ayetlerden hangisi diğerlerinden farklı bir kategoride düşünülebilir?

A) “İyi bir söz ve bir bağışlama, arkasından eziyet gelen bir sadakadan daha iyidir…”
(Bakara suresi, 263. ayet)
B) “İşte bunun için sen çağrına devam et ve emrolun- duğun gibi doğru çizgini sürdür. …”
(Şûrâ suresi, 15. ayet)
C) “De ki: O, Allah’tır, tektir. Allah sameddir. Doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur.”
(İhlâs suresi)
D) “… Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? …”
(Hucurât suresi, 12. ayet)
E) “. Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin.”
(Mâide suresi, 8. ayet)

  • Cevap: C

13. İslam’da iman-amel ilişkisi sıkça vurgulanarak, Müslümanların inançlarının gereğini yerine getirmeleri ve imanlarını davranışla desteklemeleri istenmektedir. Buna göre aşağıdaki ayetlerden hangisi metinde sözü edilen durumla ilgilidir?

A) “Ancak iman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlar başka; onlar için kesintisiz bir ödül vardır.”
(Tîn suresi, 6. ayet)
B) “De ki, Allah’tan başka göklerde olsun yerde olsun hiç kimse gaybı bilemez…”
(Neml suresi, 64. ayet)
C) “Düşünseler ya, ilk yaratılışta acze düştük mü? Buna rağmen onlar yeni bir yaratma konusunda şüphe içindeler.”
(Kâf suresi, 15. ayet)
D) “İnsanlardan bazıları da vardır ki inanmadıkları hâlde ‘Allah’a ve ahiret gününe inandık.’ derler.”
(Bakara suresi, 8. ayet)
E) “Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. .”
(Nisâ suresi, 136. ayet)

  • Cevap: A

14.
• “İman eden kullarıma söyle, namazı kılsınlar; alışverişin ve dostluğun olmayacağı günün gelmesinden önce, kendilerine verdiğimiz rızıktan (bizim yolumuzda) gizli açık harcasınlar.”
(İbrahim suresi, 31. ayet)
• “İman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanları -hiç şüpheniz olmasın- içinde ebedî kalmak üzere altından ırmaklar akan cennetteki köşklere yerleştireceğiz.”
(Ankebût suresi, 58. ayet)
• “Asra yemin ederim ki, insan gerçekten ziyandadır. Ancak iman edip dünya ve ahiret için yararı işler yapanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler başkadır.”
(Asr suresi)
Bu ayetlerde vurgulanan ortak husus aşağıdakilerden hangisidir?

A) İnsanın hakikatten kopmaması gerektiği
B) İnsanın ahirette hesabını tek başına vereceği
C) Yoksulları korumanın imanın bir gereği olduğu
D) İnanç ve ibadetin birbirini tamamlaması gerektiği
E) Ebedi kurtuluşun hayatta yapılanlarla gerçekleşeceği

  • Cevap: D

9. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 1. Ünite Çözümleri Sayfa 249

15. “Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar. Ufacık bir yardıma bile engel olurlar.”
(Maûn suresi, 4 ve 7. ayetler)
“Yahudilerin zulmü sebebiyle, bir de pek çok kimseyi Allah yolundan engellemeleri, kendilerine yasaklandığı halde faizi almaları ve haksızlıkla insanların mallarını yemeleri yüzünden önceden helâl kılınan temiz ve iyi şeyleri onlara haram kıldık …”
(Nisâ suresi, 160. ayet)
Bu ayetlerde aşağıdaki bilgi edinme yollarından hangisinin ihmal edildiği anlatılmaktadır?

A) Akıl
B) Vahiy
C) Sünnet
D) Duyular
E) Örf ve Adet

  • Cevap: B

16. Pozitivizme göre, bilinebilecek tek gerçeklik bilimin ortaya koyduklarıdır. Bu düşünceleri onları metafizik alana ait her şeyi reddetmeye kadar götürmüştür. Ancak bu durumun aksine Kur’an-ı Kerim incelendiğinde, bilimin sonradan keşfettiği bazı gerçeklerin binlerce yıl öncesinde vahiy ile bildirildiğine tanıklık edilmektedir.
Buna göre,
I. “Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz biz genişletmekteyiz.”
(Zâriyât suresi, 47. ayet)
II. “İnkâr edenler, gökler ve yer bitişik iken onları ayırdığımızı ve her canlıyı sudan yarattığımızı görmezler mi? Hâlâ inanmayacaklar mı?”
(Enbiyâ suresi, 30. ayet)
III. “Allah, rüzgârları gönderendir. Onlar da bulutları harekete geçirir. Allah, onları dilediği gibi, (bazen) yayar ve (bazen) yoğunlaştırır. Nihayet yağmurun onların arasından çıktığını görürsün.”
ayetlerinden hangileri metindeki düşünceye örnek oluşturur?

A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve II.
D) I ve III.
E) I, II ve III.

  • Cevap: E

17. “İstismar” kelimesi, iyi niyeti kötüye kullanmak, sömürmek, değerleri suistimal etmek anlamlarına gelir. Bu anlamda din istismarı; kendi grubunun görüşlerini desteklemek amacıyla din sömürüsü yapmak, dine ait kavramlar ve değerler yoluyla insanları aldatmak, maddi-manevi çıkar elde etmek, kısaca menfaatleri için dini kullanmak demektir. İnsanlara doğru dinî bilgileri ulaştırarak onları istismar tehlikesinden korumak ve bu sorunun önüne geçmek amacıyla ülkemizde bazı kurumlarca “Din İstismarı ile Mücadele Seferberliği” başlatılmıştır. Buna göre aşağıdaki ayetlerden hangisi metindeki durum kapsamında değerlendirilemez?

A) “Ey iman edenler! Hahamlardan ve rahiplerden birçoğu, insanların mallarını haksız yollarla yiyorlar ve Allah’ın yolundan alıkoyuyorlar. Altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda harcamayanları elem dolu bir azapla müjdele.”
(Tevbe suresi, 34. ayet)
B) “Bakınız ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin. Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Benim ücretimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.”
(Şuarâ suresi, 178-180. ayetler)
C) “Ey insanlar! Allah’ın verdiği söz gerçektir. Dünya hayatı sakın sizi aldatmasın, o aldatma ustası da Allah hakkında sizi kandırmasın.”
(Fâtır suresi, 5. ayet)
D) “Elinizdekini (Tevrat) tasdik edici olarak indirdiğime (Kur’an) iman edin; sakın onu inkâr edenlerin ilki olmayın! Ayetlerimi az bir karşılığa satmayın. Yalnız benden korkun.”
(Bakara suresi, 41. ayet)
E) “Onlardan bir grup, kitapta olmayanı ondan sanasınız diye kitabı okurken dillerini eğip bükerler ve Allah katından olmadığı halde, ‘Bu Allah katından- dır.’ derler. Onlar bile bile Allah hakkında yalan uydurmaktadırlar.”
(Âl-i İmrân suresi, 78. ayet)

  • Cevap: B

9. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 1. Ünite Çözümleri Sayfa 250

18. Gelecekte mühendis olmayı planlayan bir öğrenci hedefine ulaşabilmek için gerekli çabayı gösterdikten sonra mühendislik fakültesini kazanmıştır. Fakültesinde mesleği ile ilgili dersleri görüp başarıyla mezun olmuştur. Sonra bir fabrikada işe girip mesleği ile ilgili çalışmalar yapmaya başlamıştır. Buna göre mühendis parçada altı çizili bölümde bilginin hangi aşamasında yer almaktadır?

A) Kesbi bilgi
B) Zaruri bilgi
C) İlme’l-yakin
D) Ayne’l-yakin
E) Hakka’l-yakin

  • Cevap: B

19. Öğrenciler, “Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Bak bundan tiksindiniz! Allah’a itaatsizlikten de sakının. Allah tövbeleri çokça kabul etmektedir, rahmeti sonsuzdur.” (Hucurât suresi, 12. ayet) ayetini okuyunca çevrelerinde gözlemledikleri olaylardan, dedikodunun sonuçları ilgili şu çıkarımları yapmışlardır:
• İnsan ilişkilerini zedeler.
• Allah o kişiden razı olmaz.
• Toplumsal güven sarsılır.
• Kötülükler normal görülmeye başlar.
• İnsanlar hakkında gerçekten öte bilgiler yayılır.
Buna göre öğrenciler bu çıkarımları yaparken;
I. selim akıl,
II. salim duyular,
III. doğru haber
bilgi kaynaklarından hangilerini kullanmışlardır?

A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve II.
D) I ve III.
E) I, II ve III.

  • Cevap: E

20. “Kulları içinden ancak bilenler, Allah’ın büyüklüğü karşısında derin saygı duyarlar. …”
(Fâtır suresi, 28. ayet)
“… De ki hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri hakkıyla öğüt alır.”
(Zümer suresi, 9. ayet)
Aşağıdakilerden hangisi bu ayetlerde verilen mesajlardan biri değildir?

A) Bilgi insana değer katmaktadır.
B) Gerçek bilgi kişiyi Allah’a yöneltir.
C) Düşünen insan hakikate ulaşabilir.
D) Vahiy, doğru bilginin başında yer alır.
E) Öğrenen insanlar değişime de açıktırlar.

  • Cevap: E

9. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!