“9. Sınıf Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

Kur'an, irade sahibi olan insan ve cinlerin yaratılış sebebini "Allah'a (cc) kulluk etmek"30 şeklinde açıklamıştır. Bu ifade, insanın her durumda Allah'a (cc) bağlı olması gerektiği anlamına gelir. Ancak insanlar; gaflet, gurur, kibir gibi nedenlerle inançlarını köreltip manevi değerlerin üzerini örtebilir. İmanın zıddı olan küfür de insanın özünde var olan bu inanma ihtiyacını örtmek anlamına gelir.

Müslüman, evrendeki her varlığa Allah'ın (cc) yarattığı değerli bir eser olarak bakar. Yüce Allah, insan için yaratılan nimetleri Casiye suresinin 13. ayetinde şöyle haber vermektedir: "Göklerdeki ve yerdeki her şeyi kendi katından (bir nimet olarak) sizin hizmetinize verendir. Elbette bunda düşünen bir toplum için deliller vardır."Ancak yaratılanların insanın hizmetine sunulmuş olması insanın onları dilediği şekilde kullanabileceği anlamına gelmez. Örneğin hangi hayvanların kurban edileceği ve kurban ibadeti esnasında hangi kurallara dikkat edilmesi gerektiği din tarafından belirlenmiştir. Hayvanlar, bitkiler ve cansız varlıklar insana emanettir. İnsan bunlardan uygun şekilde faydalanır ancak sınırı aşmamaya dikkat eder. Çünkü İslam inancına göre "... Göklerdekiler ve yerdekiler hep O'nu tespih ederler..."32 Bu nedenle Müslümanlar, tabiattaki tüm canlı ve cansız varlıklara ibret nazarıyla bakar ve onlarda Yüce Allah'ın tecellisini görür.

Allah (cc) ile insan arasındaki bağ din vasıtasıyla kurulur. Din, insanın Allah'a (cc) yönelmesidir. Sözlükte "İslam, örf, âdet, ceza, hesap, hüküm, millet, itaat' anlamlarına gelen din kelimesi, terim olarak "akıl sahiplerini, kendijİfadelerini kullanarak peygamberin bildirdiği gerçekleri benimsemeye çağıran İlahi kanunlar bütünü" demektir.33 Dinin kaynağı Allah'tır (cc). "Kuşkusuz ki Allah katında din İslam'dır.."3A ayeti de bu gerçeği vurgulamaktadır.

Allah (cc) ile insan arasında karşılıklı bir ilişki söz konusudur. Yüce Allah insanı yarattıktan sonra başıboş bırakmamış, gönderdiği peygamberler ve kutsal kitaplar aracılığıyla ona yol göstermiş, onun hem dünya hem de ahiret hayatında mutlu olmasını istemiştir. İnsanın Allah'a (cc) yaklaşması, iman ve ibadet sayesinde mümkündür. İbadetin özünü ise dua oluşturur.35 Dua, Allah'ın (cc) yüceliği karşısında insanın zayıflığını itiraf ederek sevgi ve saygı duyguları içinde O'nun lütuf ve yardımını istemesi anlamına gelir.36 Yalnızca Allah'a (cc) yalvarmanın ve istekte bulunmanın ötesinde dua, ibadetleri kapsayan çok geniş bir kavramdır. Örneğin tövbe etmek ve namaz kılmak da bir çeşit duadır.

Dua, insanın kendi kendine konuşması değil, Allah (cc) ile konuşmasıdır. Ölümlü, yalnız ve eksik olduğunun farkında olan insan dua ederek hem bu duygularla baş etmeye çalışır hem de her bakımdan mükemmel olan yaratıcı karşısında hayranlık duygusunu ifade eder. İnsan dua ederken Allah'ın (cc) kendisine yakın olduğu bilinciyle Rabb'ine yaklaşır.

İnsan, Allah'a (cc) karşı duyduğu sevgi ve bağlılığı ibadetler aracılığıyla somutlaştırır. İbadet kelimesi sözlükte "boyun eğme, alçak gönüllülük, itaat, kulluk, tapınma" anlamlarına gelir. Terim olarak ise "insanın Allah'a (cc) olan sevgi, saygı ve itaatini göstermek, O'nun hoşnutluğunu kazanmak niyetiyle ortaya koyduğu belli tutum ve davranışları ifade eder.38 Kulun, verdiği bütün nimetler için Allah'alcc) şükretmesi ve O'ndan razı olduğunu ifade etmesi de ibadet kapsamındadır, «detin özünde kulun Allah'a (cc) yönelmesi, CTna olan itaat ve bağlılığını gösterme® ve Öfns yak- T laşmak için çaba göstermesi vardır.

İnsanın yaptığı hatalardan dolayı pişmanlık duyup Rabb'ine yönelmesine tövbe adı verilir. Tövbe, kişinin dine göre yanlış olan söz ve davranışları terk edip övgüye layık olan davranışlara yönelmesidir.39 Günah işlemek insanı Allah'tan (cc) uzaklaştırsa da tövbe ve istiğfar yoluyla bu uzaklaşmaya son verilebilir. Çünkü tövbe, Hz. Peygamberin "Samimi olarak tövbe eden, o günahı hiç işlememiş gibidir.'"'0 hadisinde de belirttiği üzere insanın fıtratına geri dönmesidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.