Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 116

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 116 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 116

2. Millî Edebiyat akımından etkilenerek memleket edebiyatını oluşturan sanatçılar; yurt güzellikleri, vatan, Türklük, millet, tarih, kültür, Anadolu sevgisi, Anadolu köylüsü gibi konuları işlemişlerdir. Memleket edebiyatı, asıl güçlü hamlesini Faruk Nafiz Çamlıbel ile gerçekleştirir. Onun “Han Duvarları” şiiri, edebiyat dünyasında büyük yankı uyandırır. “Han Duvarları”, soğuk bir mart sabahında îstanbuldan başlayan ve Ulukışla’dan Kayseri’ye at arabasıyla yapılan üç günlük bir Anadolu yolculuğunun hikâyesidir. Bu şiir, yıllardır aydınların ihmal ettiği Anadolu ve Anadolu insanına olan düşünce eğilimini beraberinde getirir.
Yukarıdaki açıklamaya göre “Han Duvarları” şiirinin içinde bulunduğu edebî dönemde yönlendirici etki yapmasının sebepleri sizce neler olabilir?

  • Cevap: Memleket edebiyatında memleket, vatan sevgisi, Anadolu gibi konular ön planda olduğu için “Han Duvarları” şiirindeki Anadolu teması, detaylı ve güçlü tasvirler, şairin anlamı ve konuyu ustaca yansıtması, gurbet ve doğa konusunu işleyerek şiire lirik bir hava vermesi dönemin edebiyat ve toplum anlayışını yönlendirmiştir. Bu da şiirin o dönemde yankı uyandırmasını sağlamıştır.

3. ‘ ‘Dönmeyen yolculara ağlayan yaslı yollar! / Ey garip çizgilerle dolu han duvarları” diyen şair şiirinde “yolu” dış mekân, “hanı” iç mekân olarak kullanmıştır. Size göre şiirin genelinde kullanılan bu mekânlar şairin iç dünyası ve edebî kişiliğiyle ilgili ne gibi ipuçları vermektedir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Hayatında ilk defa İstanbul’dan ayrılan şair, gurbeti içinde hissetmektedir.
    Bu nedenle yol ile hanı ayrılığı, gurbete çıkışı ve yalnızlığı temsil eden mekânlar olarak düşünmüştür. Şiirin tamamında bu mekânları duyguyu iyi verebilmek için kullanmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 116 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!