Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 119

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 119 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 119

Aşağıdaki şiiri okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metnin aslına sadık kalınmıştır.).

ANNEME MEKTUP

Sevgiden, sevinçten böyle pek uzak,
Yaşamak bilsen ah ne acı anne.
Yılların saçında yaktığı her ak,
Şu ıssız gönlümün son tacı anne,

Elemi, acıyı gel gayrı unut,
Kalbini kederden, dertten uzak tut,
Şu öksüz başımı bir lahza uyut;
Dizinde derdimin ilacı anne,

Sevgiyi, şefkati ben kimden aldım,
Bu aşka o hangi kudretle daldım,
Tanrı’ya yükseldim, arşa alçaldım,
Söyle ey derdimin devası anne.

Yeter bu, yetişir söyletme daha,
Tahammül edemez o kalp bu aha,
Uzun karanlıklar çıktı sabaha;
En içli kalbimin duası anne.
Cem Vehbi AŞKUN

1. Sayı sıfatı çeşitlerinden metinde örneği bulunmayanları belirleyip cümle içerisinde kullanarak çizelgedeki
ilgili kısma yazınız.

  • Cevap:

2. Şiirde belirsizlik sıfatının geçtiği tamlamayı bularak belirsizlik sıfatının yerine belirtme sıfatı çeşitlerinden en uygununu getirip tamlamadaki belirsizlik anlamını gideriniz.

Belirsizlik Sıfatının Geçtiği Tamlama: 

  • Cevap: Metinde belirsizlik sıfatının geçtiği sıfat tamlaması “her ak” tamlamasıdır. “Her ak” sıfat tamlamasında belirsizlik sıfatı olan her kelimesi isim olan ak kelimesine hangi ak olduğu (sıra, sayı vb.) ile ilgili belirsizlik anlamı katmıştır. Belirsizlik sıfatı olan her kelimesi tamlamada belirli bir akı değil bütün akları ifade etmektedir.

Sıfat Tamlamasının Değiştirilmiş Hâli:

  • Cevap: Sıfat tamlamasının “ilk ak” şeklinde değiştirilmesi tamlamadaki belirsizlik anlamını giderilebilir. Bu değişiklikte en uygun belirtme sıfatı çeşidi olan sıra sayı sıfatı kullanılmıştır. Sıra sayı sıfatı olan ilk kelimesi ilk sırada düşen akı ifade ettiği için belirsiz değil özel ve belirli bir akı ifade etmektedir.

3. Aşağıdaki dizeler okuduğunuz metinden alınmıştır. Bu dizelerde geçen sıfatlardan uygun olanları türemiş sıfat hâline getirerek birer cümle içinde kullanınız.

Şu ıssız gönlümün son tacı anne:
Uzun karanlıklar çıktı sabaha:

  • Cevap: Şu ıssız gönlümün son tacı anne: Sonuncu romanında yazarın kendi hayatından izlere rastlıyoruz. Bu cümlede sıfat olarak kullanılan sonuncu kelimesi türemiş yapılı bir kelimedir. Sonuncu kelimesinin yapısına göre incelenmesi şöyledir: son: isim kökü -(un)cu: yapım eki Dizede geçen ve işaret sıfatı olan şu kelimesini türemiş yapıda sıfat olarak kullanmak mümkün değildir. Dizede geçen ve niteleme sıfatı olan ıssız kelimesi ise zaten türemiş yapılıdır.
    Uzun karanlıklar çıktı sabaha: Uzunca bir süre karantinada kalan ülke yeni normale geçiyordu. Örnek cümlede sıfat olarak kullanılan uzunca kelimesi türemiş yapılı bir kelimedir. Uzunca kelimesinin yapısına göre incelenmesi şöyledir: uzun: isim kökü -ca: yapım eki

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 119 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!