Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 13

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 13 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 13

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

BUNUN ADI FİNDEL
Nick parmağını kaldırdı. “Evet ama ben hâlâ sözcüklerin niye farklı anlamlar taşıdığını anlayamadım. Örneğin, k-ö-p-e-k’in, havlayan ve kuyruğunu sallayan şey demek olduğuna kim karar veriyor? Bunu kim diyor?” Ve bayan Granger zokayı yuttu. “Kim diyor köpek, köpek demektir diye? Sen diyorsun Nicholas. Sen, ben ve bu sınıftaki, bu okuldaki, bu ilçedeki, bu ildeki ve bu ülkedeki herkes. Hepimiz aynı fikirdeyiz. Ama Fransada yaşıyor olsak, hepimiz o tüylü, dört ayaklı yaratığı tanımlamak için farklı bir sözcük kullanacaktık -chien, ‘şiyen’ diye okunuyor, ama senle benim k-ö-p-e-k dediğimiz şey anlamına geliyor. Almanya’da hund diyorlar ve işte dünyanın her yanında böyle farklı sözcükler kullanılıyor. Ama bu sınıfta herkes tüylü yaratığa başka bir ad vermeyi kararlaştırmış ve herkes de buna uymuş olsaydı, o zaman havlayan, tüylü yaratık öyle anılır ve günün birinde sözlüğe de öyle geçerdi. Bu kitabın içindekileri bizler belirliyoruz.” Kocaman sözlüğe işaret etti. Ardından bakışlarını Nicke çevirdi ve yine gülümsedi.

Sonra da şöyle devam etti: “Ama tabii, bu sözlük çok akıllı yüzlerce insan tarafından uzun yıllar içinde hazırlandı; bu bakımdan bizim için o bir kural oluşturuyor. Kurallar değişebilir elbette ama gerçekten gerekliyse. Yeni sözcüklere ihtiyaç duyulabilir ama o kitaptakilerin oraya konmalarının geçerli nedenleri vardır.”
(Alınmıştır.)
Andrew Clements, Bunun Adı Findel, Günışığı Kitaplığı, s. 39-41.

1.) Metinde sözcüklerin oluşumu nasıl anlatılmaktadır?

  • Cevap: “Bunun Adı Findel” adlı metinde her dilde işaret edilen nesnelerin adının farklı olduğu anlatılmaktadır. Örneğin boy ve biçim bakımından pek çok cinsi olan, çok iyi koku alan, sadık, bekçilik ve avcılık gibi işler için beslenen memeli  hayvana dilimizde köpek denirken başka dillerde başka sözcükler kullanılmaktadır. Dolayısıyla dilde sözcüklerin seçiminin bir karar, uzlaşma ve yaygınlık kazanarak dile yerleşme aşamasından söz edilmektedir.

2. Edebî eserlerde ve radyo, televizyon, sosyal medya gibi iletişim kanallarında kullanılmasını sağlamak amacıyla beş harfli, nesne ismi olabilen yeni bir sözcük türetin. Bu sözcüğün yaygınlaşması ve kabul görmesi için nasıl bir yol izlersiniz?

  • Cevap: Diyelim ki kitap sözcüğüne bundan sonra “okunç” demek istedim. Bunu öncelikle bir grup arkadaşımla paylaşarak onları bu konuda ikna ederim ve hep birlikte bu sözcüğü kullanmaya başlarız. Giderek grubumuzu genişletiriz ve sözcüğü başka insanların da tanıması ve kullanmasını için farklı yöntemler düşünürüz. Örneğin kitaba okunç diyenler topluluğu gibi bir topluluk kurabilir, böylelikle sözcüğün yaygınlaşması ve gündemde olması için uğraşabiliriz. Zamanla belki de yeni sözcüğümüz benimsenir ve kullanılır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 13 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!