Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 137

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 137 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 137

Aşağıdaki masalı okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

KUYRUĞU ZİLLİ TİLKİ

Bir zamanlar kuyruğu zilli bir tilki varmış. Seyahate çıkacağı için zilini bir çam ağacına asmış. Tam on dört yıl sonra da gelip zilini geri istemiş. Çam vermeyince kesmesi için baltaya gitmiş. Balta olmazla- nınca baltayı yakması için ateşe gitmiş. Ateş razı gelmeyince ateşi söndürmesi için suya gitmiş. Su razı gelmeyince suyu içmesi için öküze gitmiş. Öküz razı gelmeyince öküzü yemesi için canavara gitmiş. Canavar razı gelmemiş, bu sefer de canavarı parçalamaları için çoban köpeklerine başvurmuş. Köpekler de önemsememişler. Bu defa da çobana, köpekleri dövmesi için gitmiş. Çoban gülüp geçmiş. Çobanın çarıklarını yemesi için fareye gitmiş. Fare kabul etmeyince onu yemesi için kediye gitmiş. Kedi, ben güzel ekmekler yiyorum, neyime lazım fare, deyince kediyi kocakarıya şikâyet etmiş. Kocakarı, kediyi dövmek için peşine düşünce kedi fareye atlamış, fare çarığa atlamış, çoban köpeklere, köpekler canavara, canavar öküze, öküz suya, su ateşe, ateş baltaya, balta çama atlamış ve tak, tuk çamı yere düşürmüş. Tilki de çama asılı olan zilini alıp yoluna devam etmiş.
(Düzenlenmiştir.)
Pertev Naili Boratav, Az Gittik Uz Gittik, Bilgi Yayınevi, İstanbul, 1969.

1. a) Yukarıdaki masalda görülen çatışmaların olduğu bölümleri yazarak temel çatışmayı belirtiniz.

  • Cevap: Tilki-çam ağacı, çam ağacı-balta, balta-ateş, ateş-su, su-öküz, öküz-canavar, canavar-çoban köpekleri, köpekler-çobana, çoban-fare, fare-kedi, kedi-kocakarı arasında bir çatışma vardır. Temel çatışma kuyruğu zilli tilkinin zilini çam ağacına asıp seyahate çıkması ve yıllar sonra gelip istemesidir. Oysa üzerinden çok zaman geçmiş ve durum değişmiş olmasına rağmen tilki bunu yok saymıştır.

b) Çatışmanın kaynağı ile çözüm arasında nasıl bir gelişme olmuştur? Masalın özellikleri açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Tilki istediğini elde etmiştir. Ancak ahengi bir kocakarı bozmuştur. Böylelikle zincirleme bir şekilde başa dönmüştür. Masallarda bu ve benzer durumlar sıkça yaşanmaktadır.

2. Masalın anlatımında çatışmaların kullanılmasının amacı sizce nedir? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Asıl olan haklılık ve doğruluktur. Masal, iyiliğe ve doğruluğa olan inancı ve güveni perçinlemekte; çocuğa her ne şart altında ne olursa olsun iyiliği ve doğruluğu terk etmemesi gerektiğini öğütlemektedir. İyilik eden iyilik bulacaktır. Onun içindir ki iyilik eden masal kahramanları, iyiliklerinin karşılığını zor zamanlarında iyilik ve yardım olarak göreceklerdir.

3- Masal kahramanı ne kadar zayıf ve küçük olursa olsun haklı ve doğru olduğu takdirde zafere ve başarıya ulaşmaktadır. Masallarda iyiler değil de kötüler kazansaydı bu durum çocukların duygu dünyasını nasıl etkilerdi?

  • Cevap: İyi ve kötü çatışmasının anlatıldığı ve genellikle iyilerin galip geldiği masallar, çocukların zihninde iyi ve doğru kavramlarının şekillenmesine yardımcı olmakta, onların bilincine iyi ve kötü arasındaki çatışmada daima iyiliğin ve haklılığın üstün geleceği düşüncesinin işlenmesini sağlamaktadır. Aksi takdirde masallarda kötüler kazansaydı masallar çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilirdi. Gelecek nesillerin kötü olmasına sebep olabilirdi masallar. Kötü kahramanın kazanması durumunda karmaşa yaşanacak, geri dönüşü mümkün olmayan durumlar ortaya çıkacaktı.

4. Masaldaki çatışmalar gibi toplumsal ve kişiler arası çatışmalar da kaçınılmazdır. Toplumda yaşanan çatışmaları azaltmak, sözlü ve fiziksel saldırıya başvurmadan çözebilmek için gerekli olan beceriler neler olabilir?

  • Cevap: Duyguları denetleme becerileri İletişim becerileri Sorun çözme becerileri Öfke kontrolü Girişkenliği uygun bir şekilde kullanabilme İyi niyet Sorunların birden fazla çözümü olduğuna inanma Bir tarafın kazanması, diğer tarafın kaybetmesini gerektirmez. Sorunlara farklı bakış açılarıyla yaklaşma ve başkalarının bakış açılarını öğrenmek için etkin dinleyici olma Güç kullanmaktan kaçınma, durumlar üzerine değil, sorunlar üzerine odaklanma. Duyguları dikkate alma

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 137 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!