Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 198

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 198 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 198

mandan kalmış bir uçurtma kuyruğu, rengi kırmızıdan pembeye dönmüş sallanıyordu. Serçeler yine aynı içten cıvıltılarıyla geçen zamanın pek farkında gözükmüyorlardı. Güvercinler her zamanki yuvalarında, aralanmış saçak tahtalarında bir an görülüp kayboluyorlardı. Sonra onların karanlık deliklerinde ince yavru sesleriyle karşılandıklarını duyuyordunuz. Küçük kızlar çeşmeden su taşıyorlardı.
(…)
Bahaeddin Özkişi, Sokakta
Kelime Dağarcığı:
mahdut: Sınırlı, basit. mukadder: Alında yazılı olan. temaşa: Bakma, seyretme.

1. Metindeki mekânları değiştirdiğimizde metnin anlamında bir değişiklik oluşur mu? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek yazınız.

  • Cevap: Mekân; olaya dayalı metinlerde olayın gerçekleştiği, şahısların içinde yaşadıkları, tarihi ve sosyolojisi olan bir dekordur. Bununla birlikte mekân; şahısların içinde bulundukları çevreyi algılayış biçimlerini, ruhsal ve ekonomik durumlarını, karakterlerini açıklama yolunda bize imkânlar sunabilir. Biz bir mekâna bakarak o mekânın hangi kültüre, topluma ait olduğunu anlayabiliriz. Bu bakımdan eğer metindeki mekânları değiştirecek olursak bir anlamda metni, metinde anlatılanların sosyolojisini de değiştirmiş oluruz.

2. Metinde mekânın özelliklerinin okura aktarılması ile amaçlanan şey ne olabilir? Görüşlerinizi gerekçelendirerek yazınız.

  • Cevap: Kurgulanmış metinlerde kullanılan mekân sayesinde kurgu dünya görünürlük kazanır. Böylece roman yazarı, mekân üzerinden oluşturduğu dünyayı kendine göre yorumlama ve zenginleştirme yoluna gider. Aktarmak istediği dünyayı belirgin özellikleri ile bilinçaltımıza kodlar. Öğrenciden romanlarda mekân ve mekânın anlatımının okura sunduğu imkânlar düşüncesine varması beklenir.

3. Evinizden, sokağınızdan uzun yıllar ayrı olduğunuzu ve yıllar sonra o mekâna geri döndüğünüzü düşünün. Sokağınıza girdiğinizde dikkatinizi çeken şeyler neler olurdu?

  • Cevap: İnsan çok uzun zaman ayrı kaldığı bir yere yıllar sonra geri döndüğünde geçmiş ile şimdiki zaman arasında bir kıyas hâlinde bulabilir kendini. Eskiden o mekâna dair hatırladıklarının hâlâ orada olup olmadığını, değişip değişmediğini kontrol eder zihninde. Tanıdığı insanları arar gözleri. Öğrenciden mekân algısının kişinin yaşamı ile yakından ilgili olduğu düşüncesine varması beklenir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 198 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!