Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 216

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 216 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 216

Bir çığlık kopardım. Yara açıldı. Operatör eğildi ve benim pek iyi anladığım vahim bir teşhis yerine geçen manalı bir sesle mırıldandı: “Hımm…”
Hava dokundukça yaralı çıplak et derişiz gibi ürperiyor ve benden fazla korkuyordu. Daha büyük acılara hazırlanıyordum. Her yaradan içeriye bir sonda girecektir ve kemikteki çürüğe kadar dayanacaktır.
(…)
Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

1. Çocukluğunda kolundan ciddi bir rahatsızlık geçirdiği bilinen Peyami Safa’nın, Dokuzuncu Hariciye Koğuşunda, bacağındaki rahatsızlık yüzünden büyük acılar çeken bir çocuğu anlatması, eserin otobiyografik bir roman olarak değerlendirilmesi için yeterli midir? Neden?

  • Cevap: Bu benzerlik, eserin tam manasıyla bir otobiyografik roman olduğunu ispatlamaz. Fakat yazarın geçirdiği rahatsızlık, böyle bir konuyu seçmesinde ve gerçekçi bir anlatımla işlemesinde etkili olmuştur. Yazarın yaşam öyküsü, romanın kurgusunun şekillenmesinde rol oynamıştır.

2. Romanın, başkahramanın dilinden anlatılması ve eser boyunca bu başkahramanın adının hiç geçmemesi gibi özellikler bu kahramanın Peyami Safa’nın kendisi olduğu anlamına gelir mi? Görüşlerinizi gerekçeleriyle ifade ediniz.

  • Cevap: Yazar, her ne kadar adını vermeyerek kendi kimliğini gizlese de birinci kişi anlatıcıyı kullanarak, karakterin gözlemlerini kullanarak, gerçek hayatta olduğu gibi geleceğin bilinmezliğini kullanmaktan kendini alamamıştır. Bütün bunlar metindeki anlatıcının, yazarın kendisi olduğu görüşünü desteklemektedir. Ancak ispatlamamaktadır. Cevabı yoruma açıktır.

3. Bir sanatçıyla ilgili psikolojik gerçeklere sanatçının eserlerinden yola çıkarak ulaşmak mümkün müdür? Okuduğunuz metni de göz önünde bulundurarak açıklayınız.

  • Cevap: Eserlerinde yazarların bilinçaltlarıyla ilgili ipuçları bulunabilir. Tarafını tuttuğu ya da yücelttiği karakterle benzer özellikler taşıdığı düşünülebilir. Bu yüzden muhtemeldir ki yazarın hastalık psikolojisi, başkahramanın eserdeki psikolojisini de etkilemektedir. Fakat bu durum bize psikoloji ile ilgili net bilgi vermez. Çünkü bunlar kurmaca metinlerdir.

4. Bir hastalık, okuduğunuz metnin kurgusunda önemli bir yere sahiptir. Yaşadığımız COVID-19 salgınının hayatımızda, ilişkilerimizde ve duygularımızdaki yeri konusunda neler söylersiniz? Bir roman yazarı olsaydınız bu salgını eserlerinizde işler miydiniz? Neden?

  • Cevap: Yaşadığımız salgın bütün hayatımızı, duygu dünyamızı, ilişkilerimizi etkiledi. Mesafeli, insanlardan uzak, izole bir yaşam sürmeye başladık. Sosyal mesafe gibi yeni kavramlar hayatımıza girdi. Hayatımızda bu kadar önemli bir yeri olan salgını, yazacağım romanda ruh hâlimi iyi yansıtmak için anlatırdım. Cevabı yoruma açıktır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 216 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!