Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 260

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 260 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 260

HACİVAT – Sen komşunun aldığına göz koyma, Allah sana da versin. Sen bana, güle güle giysinler, başlarında paralansın de.
KARAGÖZ – İnşallah güle güle giysinler, başlarında paralansın.
HACİVAT – Amin Karagözüm, darısı başına. Hazır elimde beş on kuruş para varken önümüz kış, gittim odun iskelesine; on çuval kömür, on çeki de odun aldım. Kömürleri kömürlüğe, odunları da odunluğa yerleştirdim.
KARAGÖZ – Güle güle giysinler, güle güle giysinler, başlarında paralansın.
HACİVAT – Aman birader, ben kömür, odun aldım.
KARAGÖZ – İyi ya, güle güle giysinler, başlarında paralansın.
HACİVAT – Ama Karagözüm öyle demezler.
KARAGÖZ – Ya nasıl derler?
HACİVAT – Güle güle yakınız, güle güle yansın, karşısında çoluk çocuk afiyetle ısının, derler. KARAGÖZ – Olur. Güle güle yakınız, güle güle yansın, karşısında çoluk çocuk ısının.
HACİVAT – Eksik olma Karagözüm.
(…)
Muhittin Sevilen, Karagöz
Kelime Dağarcığı:
aziz: Değerli. bayram-ı şerîf: Mübarek bayram. cemî: Bütün. çeki: Ağırlık ölçüsü. külhani: Kabadayı. müstahak: Bir şeyi hak etmiş kimse. ramazan-ı şerîf: Mübarek Ramazan.

1. Karagöz ve Hacivat’ın karşılıklı konuşmaları dikkate alındığında bu kişilerin “aydın ve halk” tiplerinden hangisini karşıladığı söylenebilir? Düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Karagöz’ün halk tipini, Hacivat’ın ise aydın tipini karşıladığı söylenebilir. Hacivat’ın Arapça ve Farsça kelimeleri sıklıkla kullanması, Karagöz’ün ise genellikle Türkçe kelimeleri tercih etmesi bu düşüncemizde etkili olmaktadır. Yine Hacivat’ın bilgiçlik taslamasına karşılık Karagöz’ün hazırcevaplarla onu alt etmesi bu görüşümüzde etkili olmaktadır.

2. Hacivat’ın konuşurken yabancı kelimeleri sıklıkla kullanması onun hangi kişilik özelliğini ortaya çıkarmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Hacivat, aydın ve bilgili insanlara özenen bir kişi olduğu için yabancı kelimeleri sıklıkla kullanmaktadır. Ancak Karagöz, onun kullandığı yabancı kelimeleri yanlış anlamakta ve gülünç durumlar ortaya çıkmaktadır.

3. “Güle güle giysinler, güle güle giysinler, başlarında paralansın.” cümlesinde geçen “başlarında paralansın” deyimi sizde hangi çağrışımları uyandırır? Cevabınızı gerekçelerinizle birlikte ifade ediniz.

  • Cevap: Bu deyim metinde “güzel günlerde kullanmak” anlamında kullanılmıştır. Bazı kişilerde bu deyim, gerçek anlamını çağrıştırabilir. Çünkü özellikle düğünlerde gelinle damadın başından para atmak bir gelenek hâlini almıştır. Ayrıca bu deyimin “yapılan bir iyilik söylendiğinde o iyiliğin artık istenmediğini belirtmek” üzere kullanıldığını da söylemek gerekir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 260 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!