Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 28

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 28

Aşağıdaki metni dikkatle okuyunuz. Yukarıdaki görsellerle metin arasındaki ilişkiyi düşününüz.

İNSAN VE DİL
İnsanlık tarihinde ne kadar geriye giderseniz gidin doğayı anlamaya çalışan ve anladıkça geçtiği her yere iz bırakan bir insan görürsünüz. Bu izler günlük yaşam ve hayallere dayalı maddi bazen de hayal gücünün yansımalarıdır. Çünkü insan psiko-sosyal bir varlıktır.
Bu durumda insan etkinliklerini fiziksel ve içe dönük olarak iki başlıkta ele almalıyız.
Fiziksel olanlar fizik, kimya, biyoloji gibi alanlarla karşılık bulurken içe dönük olanlar da kültür ve sanatla karşılık bulmaktadır.
Dil ise tüm insan etkinliklerinin ifade edildiği ve hayat bulduğu yegâne alandır. Soyut ve somut insan etkinliklerinin kayda alınarak zamanı aşması da yine dil ile olmaktadır. Dil ile insanlık önce yücelerek içsel, genişleyerek de fiziki yolculuğunun kaydını tutmaktadır.
Önce hayatını ve günlük telaşlarını duvarlara resmeden, anlatan insan sonra hayatta kalmak için yazmaya ve anlatmaya başlamış. Hayatını kurtaran insanlık hayatına renk katmak ve hayatını zenginleştirmek için de yazmış ve anlatmış. Hiç üşenmeden milyonlarca belki milyarlarca yaprak devam etmiş. İfade etme isteği birçok şekilde insan etkinliklerinde karşılık bulmuş ama dil hep en başta ve gözde olmuş. İnsanın olduğu her toprak parçası bundan nasibini almış. Hayata dair anlatılar ders ve öğüde varmış bazen de. Ta ki mükemmelleşip bağımsızlığını ilan edene kadar.
Kemal BATMAZ (Komisyon Dil Uzmanı)

Aşağıdaki soruları metin ve görselleri göz önünde bulundurarak cevaplayınız.

1. İkinci görsel ve sonraki görsellerin her biri hikâye türünün gelişimi ile ilgili bir aşamayı temsil etmektedir. Görsellerden hareketle hikâye türünün gelişimi için neler söylersiniz?

  • Cevap: O dönem insanının kendini ifade etme ihtiyacını gösterir. Metne bakılırsa sanat yapma ihtiyacına da denk gelir.

2. İnsanlığın güncel gerçeklerini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak (bireysellik, hız, internet, teknoloji vb.) hikâye türünün nasıl bir gelişme göstermesini bekliyorsunuz?

  • Cevap: İlk görselden başlarsak görselleri; gerçek, hayal, hayal, gerçek ve gerçekler olarak ifade edebiliriz. İnsanlık sürekli hayal etmiş ve gerçekleştirerek ilerlemiştir. Burada da masallarla başlayan hayal, hikâyelerle gerçeğe dönüşmüştür. İnsanın . . doğal varlıkların özelliklerini ve doğanın işleyişini kavramak” isteğini yansıtmaktadır.

3. İnsanın psikolojik ve sosyolojik bir varlık olmasıyla görseller arasında nasıl bir ilgi söz konusudur?

  • Cevap: Örneğin şimdi “küçürek öykü” diye bir tür var. Hikâyeler tamamen görsel olarak yapay zekâ tarafından canlandırılabilir vb.

4. Kendini ifade etmek, insanlık tarihi boyunca neden önemli olmuştur?

  • Cevap: Hayata iz bırakmak için. Ben varım demek için. Önce hayatını ve günlük telaşlarını duvarlara resmeden, anlatan insan sonra hayatta kalmak için yazmaya ve anlatmaya başlamış. Hayatını kurtaran insan, insanlık hayatına renk katmak ve hayatını zenginleştirmek için de yazmış ve anlatmış.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!