Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 297

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 297 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 297

Aşağıdaki metni okuyunuz. Soruları metinden yola çıkarak cevaplayınız. (Alıntı metnin aslına sadık kalınmıştır.)

KAVUKLU HAMDİ (1841-1911)
1841de Eyüp’te Böcekbaşı Hüseyin Ağa’nın oğlu olarak dünyaya gelen Kavuklu Hamdi, küçük yaşlardan itibaren ortaoyununa büyük merak duyar ve Kavuklu Hacı Bekçi’nin Han Kolu’na çırak olarak girer. 1873’te ustasından aldığı icazetle sahne hayatına atılan Kavuklu Hamdi, bir süre Gedikpaşa Tiyatrosu’nda çalışır. Kâğıthane’de oynadığı oyunla Sultan Abdülaziz’in takdirini kazanarak saraya alınsa da 1875’te kendi isteğiyle buradan ayrılarak Büyük İsmail, Küçük İsmail ve Paçavracı İsmail efendilerle birlikte ortaoyununun ikinci kolu olan Zuhuri Kolu’nu kurarak yeniden bu temsillere döner.
Kavuklu Hamdi, ekseriyetle ramazanda oynanan ortaoyununu kapalı yerlerde ve sahnede de oynayabilmek için oyunların metinlerini sahneye uyarlayarak “perdeli orta oyununu hayata geçirir. Bunun yanında, 1875 yılında kurduğu Hayalhane-i Osmani Kumpanyası’nda, daha önce Gedikpaşada birlikte oynadığı Güllü Agop’un repertuarındaki kimi oyunları tuluata çevirerek oynar. Fakat saray tarafından on yıllığına suflörlü oyun oynama izni verilen Güllü Agop bunu engellemeye çalışır. Kavuklu Hamdi’nin topluluğu oyunları suflörsüz oynadığı için Güllü Agop bu girişimlerinde başarılı olamaz ve böylece tuluat tiyatrosu ortaya çıkar; yani Kavuklu Hamdi, bir anlamda ortaoyunu ile klasik tiyatroyu tuluatta birleştirir.
Yeniden tuluata dönmesi, 1882de Mehmed Efendi’nin Şehzadebaşı’ndaki tiyatrosundaki bir gösteri esnasında locaların çökmesi nedeniyle bir dönem kapalı sahnelerden uzaklaşmasıyla olur. Küçük İsmail’le kurduğu Temaşahane-i Osmani Kumpanyası’nın Afife Anjelik ve Ayyar Hamza oyunlarını oynadıktan sonra dağılmasıyla, uzun süre yalnız orta oyunuyla ilgilenir. Hamdi; Talihsiz Delikanlı, İşkilli Memo, Cezair, Fettan Çelebi ve Çalma Kapını Çalarlar Kapını adlı oyunlarını Aksaray, Şehza- debaşı, Kuledibi, Küçük Jardin ve Beyoğlu’ndaki Bella Vista gibi farklı mekânlarda sahneler. 1897de Ali Rıza Efendi ile ömrü yalnızca bir yıl sürecek Meserrethane-i Osmani topluluğunu kuran ve yaşamının son dönemini Eyüp’te kahvecilik yaparak geçiren Kavuklu Hamdi, yoksulluk içinde hayata veda eder.
Cevdet Kudret, Ortaoyunu adlı yapıtında Hamdiden derlediği Bahçe, Çivi Baskını, Eskici Abdi, Ferhat ile Şirin, Fotoğrafçı, Gözlemeci, Hamam, Kâğıthane Sefası, Kızlar Ağası, Mandıra, Ödüllü, Pazarcılar, Sünnet, Tahir ile Zühre ve Telgrafçı adlı oyunlara yer vermiştir.
Selda Hızal, İstanbul’un 100 Sahne Sanatçısı, İBB Kültür A.Ş. Yayınları, 2012.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 297 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!