Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 298

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 298 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 298

1. Okuduğunuz metnin konusu Kavuklu Hamdi’nin orta oyunu ve tuluat tiyatrosunda yaptığı çalışmalardır. Metnin içeriğini göz önünde bulundurarak niçin bu konunun seçilmiş olabileceğini belirtiniz.

  • Cevap: Kavuklu Hamdi, geleneksel Türk tiyatrosuna emek vermiş, katkıda bulunmuş, türün önemli eserlerini bırakmış bir insan olduğu için konu olarak seçilmiştir.

2. Siz tiyatro sanatında ün yapmış bir kişinin biyografisini yazmak isteseydiniz kimi seçerdiniz? Niçin?

  • Cevap: Ben olsaydım (Buraya öğrenci ilgisini çeken bir tiyatro sanatçısının adını yazar.) Afife Jale’nin biyografisini yazmak isterdim. Çünkü (Buraya öğrenci o kişiyi seçmesinin kendisine göre gerekçesini yazar.) o, Türk tiyatrosunun ilk Müslüman-Türk kadın oyuncusudur. Tiyatro sevgisinin simgesi olan ve bugün, adına ödüller verilen önemli bir sanatçıdır.

3. a) Okuduğunuz metin geleneksel Türk tiyatrosuna emek vermiş bir sanatçıyı tanıtmak amacıyla yazılmıştır. Bu amaç doğrultusunda metne başka hangi ayrıntıların eklenebileceğini belirtiniz.

  • Cevap: Bu amaç doğrultusunda kişiliği, eserlerinin konusu ve sergilendiği dönemde seyirciden aldığı tepkinin nasıl olduğundan ve kendinden sonra bu sanata gönül veren insanları nasıl etkilediğinden bahsedilebilirdi.

b) Metinde eklemeyi düşündüğünüz ayrıntıların bulunmamasının sebepleri sizce neler olabilir?

  • Cevap: Bu ayrıntıların bulunmamasının dikkatimi çeken özellikle iki sebebi oldu. Birincisi, metnin yer aldığı kitap 100 sahne sanatçısının biyografisini içerdiği için metin uzun tutulmamış olabilir. İkincisi Kavuklu Hamdi’nin yaşadığı dönem itibarıyla hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilecek kaynaklar sınırlı olabilir.

4. a) Bir biyografinin amacının bahsedilen kişiyi en geniş kitleye tanıtma olduğunu düşündüğünüzde okuduğunuz metnin buna göre düzenlendiğini söyleyebilir misiniz? Niçin?

  • Cevap: Evet. Rivayet biçimindeki anlatımdan kaçınılarak kesin ve önemli bilgilere yeteri kadar yer verilmiştir.
    Hayır. Tiyatro sanatına özellikle ilgi duyan bir insanın okumak isteyeceği daha ayrıntılı bilgiler (orta oyunun kısa bir tarihçesi, orta oyunundan kısa bir örnek vb.) verilebilirdi.

b) Bir biyografinin hedef kitlesine göre ne gibi farklılıklar gösterebileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Biyografiyi okuyacak kişinin yaşı, eğitim durumu hem biyografi konusunun seçiminde hem de metnin yazımında dikkate alınmalıdır. Çocuk ve gençler, hayatı serüvenlerle ve dikkat çekici olaylarla geçen, kendi ilgi duydukları alanlarda zaferler kazanmış, ilgi duyulmuş insanların yaşamlarını zevkle okuyabilirler. Hitap edilen kitleye göre kelime seçimi, cümle kuruluşları, metnin kendi uzunluğu önemlidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 298 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!