Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 325

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 325 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 325

Aşağıda verilen metni okuyunuz. Soruları metni göz önünde bulundurarak cevaplayınız. (Alıntı metnin aslına sadık kalınmıştır.)

YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
(…)
Yakup Kadri artık ferdî bunalımlarını anlatan biri olmaktan çok sosyal olaylara ilgi duyan biridir. Dikkati insan, özellikle de Türk insanı üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu insanın problemleri ve hâldeki görünüşü onun kâinata bakış tarzını belirleyen faktörlerin başında gelir. O, romanlarında kendi devrindeki Türk insanını şekillendiren sosyal ve siyasi olayları; bu olayların ortaya çıkmasına sebep olan gücü, edebî türün imkânları ölçüsünde yorumlamaya gayret göstermiştir. Denilebilir ki Yakup Kadrinin romanları böyle bir gayretin ürünüdür. Batı medeniyeti ile karşılaşan insanımızın değişme çizgisini bu eserlerde takip etmek mümkündür. Onun geçmişle ilişkisi bu değişimin ortaya çıkışını izah etme endişesi ile açıklanabilir. Sosyal kuruluşlar ve hayatı düzenleyen değerler yeni bir şekil kazanmıştır. Değişen insan, eskinin çözülüşü ve yeninin kuruluşunun getirdiği çelişkiyi nefsinde yaşamıştır. Bunun için Yakup Kadrinin romanları, Tanzimat’tan 1950’lere kadar süren sosyal hayatımızı çeşitli yönleriyle aksettirir. Yakup Kadri bu devreyi, birbirini tamamlayan on ayrı roman hâlinde hikâ- yeleştirmiştir. Bu eserler, yayımlanma sırasıyla değil de olay zamanları dikkate alınarak okunduğunda yazarın, son yüzyıldaki hayatımızı hikâye ettiği anlaşılır. Kiralık Konak romanı ilk olarak 1920 yılında İkdamda tefrika edildi. 1922de ilk baskısı yapıldı. Bizim faydalandığımız baskısı ise İletişim Yayınlarından çıkan 2002 baskısıdır.
1. Kiralık Konak
Kiralık Konak’ta ele alınan mesele, XIX. asır ortalarından itibaren toplumumuzun maruz kaldığı sosyal değişikliklerin neticesinde konak hayatının çöküşü ve onun yerini apartmanda sürdürülen yaşam tarzına bırakışıdır. Kiralık Konak adlı roman, 1908-1918 yılları arasındaki dönemi konu almakta, aile hayatına ait bazı problemler çerçevesinde insanımızdaki değişmeyi gözler önüne sermektedir. Bu eserin gözlemlerden hareketle yazıldığı sezilmektedir. Roman Naim Efendi ile Seniha arasındaki çatışma üzerine kurulmuştur.
(…)
Kiralık Konak’ta mekân, barındırdığı insanların hususiyetlerini aksettirmektedir: Naim Efendi ve Sel- ma Hanımefendi konak devrinin insanlarıdır. Geleneksel yaşam tarzının devamını isterler. Servet Bey ve Seniha Hanım ise konaktan nefret ederler ve Avrupa’ya has yaşam tarzını benimserler. Necibe Hanımefendi, Büyükadada bir köşkün sahibidir. Gizli gönül işlerinde rol almaktan zevk duymaktadır. Faik Bey, Cemil, Seniha ve etrafındakiler ise eğlence yerlerinde görülen insanlardır. Bunlar konakta bile eğlence yerlerine has hayatı sürdürürler.
(…)
Şerif Aktaş, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 2019.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 325 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!