Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 33

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 33 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 33

Oktay Akbal’a ait “Sait Faik 90 Yaşında” başlıklı yazıdan alınan parçayı okuyunuz. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Kim bana ne iş yaparsın derse göğsümü kabartarak yazıcıyım diyorum. Eskiden utanır, kendimin de pek şüpheli bulduğum ‘muharririm’ derdim. (…) Şimdi sabahları gazinonun bir köşesinde herkesin karşısında yazıyorsam onun yüzündendir, eskiden gider cam altlarında yazardım.
Emniyet Müdürlüğü’ne gitmiş, pasaport almak istemişti, meslek olarak “yazar” olduğunu bildirmişti. Belge istemişlerdi, yazarlık belgesi! Bir cemiyetten ya da bir gazeteden, bir dergiden bir kâğıt alacaktı.
“Sait Faik yazarımızdır.” diye! Yetkililer bu belgeyi gördükten sonra pasaportuna “yazar” sözcüğünü ekleyeceklerdi. Ama Sait Faik hiçbir yerden böyle bir belge getiremezdi. “Birçok kitabım var” demişti, ama kitap yazmayı “yazarlık” saymamışlardı! Sonunda ne mi yazmışlardı pasaporta, Fransızca “sans profeesion” yani işsiz güçsüz!
(Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.) Oktay Akbal, Sözcüklerle Yolculuk, Cumhuriyet Kitapları, İstanbul, 1999.

1. Metne bir cümle ekleyerek metnin temasını olumlu hâle getiriniz.

  • Cevap: Ama çok şükür ki bu sadece bir işgüzar memurun yazarımıza ve sanata olan yabancılığıydı.

2. Siz yazar olarak böyle bir durumla karşılaşsaydınız kendinizi nasıl hissederdiniz? Duygularınızı birkaç cümleyle ifade ediniz.

  • Cevap: Kendimi kötü hissederdim. Beni tanımadıklarını düşünürdüm. Eserlerimden haberlerinin olmadığı fikri kendimi sorgulamama sebep olurdu. Eğitimsiz insanlarla muhatap olduğumu düşünürdüm. Sanata yeterince değer verilmediği fikri beni üzerdi.

3. Yazarlığa veya sanatçıya bakış açısı ile bir toplumun kültür düzeyi veya gelişmişliği arasında nasıl bir ilişki kurabilirsiniz?

  • Cevap: Toplumda sanata değer verilmesi ya da verilmemesi gelişmişliğin bir ölçütü olarak düşünülebilir. Herkes her sanat türünden anlamak zorunda değildir ama sanatçıya da bireye de değer vermeli ve hoşgörülü olmalıdır. Atatürk’ün “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur.” özdeyişinin işaret ettiği olumsuz durumu gidermenin yolu topyekün bir eğitimdir.

4. Sizce sanatın gelişmesi için neler yapılmalıdır?

  • Cevap: Eğitim kurumlarında ilköğretimden itibaren sanat ve sanatçı konusunda bilinç oluşturulmalı. Sanatçıların öncü rolleri ve kişilikleri olduğu unutulmamalı, onların hayallerinin ülkenin gelişmesinde ne kadar değerli olduğu vurgulanmalı. Sanatçıların ülkelerin tanıtımında üstlendikleri rol ön plana çıkarılmalı. Sanat eğitimi desteklenmeli. Sanat yeteneği olan bireylerin kendilerini geliştirmesine uygun ortamlar hazırlanmalı vb.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 33 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!