Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 332

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 332 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 332

1. Metinde ilk paragraftan önceki (…) ile gösterilen bölümde Asaf Halet Çelebinin biyografisiyle ilgili neler anlatılmış olabileceğine dair bilgi almayı amaçlayan üç soru cümlesi yazınız.

  • Cevap:

Anne ve babası kimdir?
Kaç yılında, nerede doğmuştur?
Kaç kardeşi vardır?
Ebeveynlerinin maddi durumu nasıldı?
Hangi okullarda öğrenim görmüştür?
Çocukluğu nasıl bir çevrede geçmiştir? vb.

2. Okuduğunuz metinde “Bu tarzda ilk şiiri de 18 Kasım 1938 tarihli Ses dergisinde çıkan “Cüneyd”- dir” cümlesi bir bilgi cümlesi iken “. Asaf Halet Çelebi kıyafeti, konuşma tarzı ve davranışlarıyla da bulunduğu muhitlerde sevilen ve aranan bir şahsiyete sahipti” cümlesi bir yorum cümlesidir.

Bundan hareketle metinde bilgi içeren cümlelerin, yorum cümlelerinden daha çok kullanılmasının nedeninin ne olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Okuduğumuz metin bir biyografi örneğidir. Biyografiler, öğretici metinler arasında yer alır. Öğretici metinler ise adından anlaşıldığı üzere bir konuyu öğretmeyi veya konu hakkında bilgi vermeyi amaçlar. Bu nedenle bilgi içeren cümleler daha çok kullanılmıştır.

3. Asaf Halet’in sağlığında, gerek dergilerde gerekse kitaplarında yayınlamış şiirlerinin tamamı yeni
akım çerçevesinde düşünülebilecek serbest şiirlerdir. Bu tarzda ilk şiiri de 18 Kasım 1938 tarihli Ses dergisinde çıkan “Cüneyd”dir. Bunu takip eden bir yıl içinde aynı dergide sekiz şiiri daha çıkar. Bir taraftan da küçük mensur parçalar, deneme tarzı yazılar, kritikler, araştırma ve yoruma dayalı makaleler kaleme alır. Bu şiir ve yazıları Ağaç, Ses, Hamle, Gün, Yeditepe, Büyük Doğu, İstanbul, Yeni Adam, Şadırvan, Türk Yurdu gibi dergilerde yayınlanmıştır.

Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki cümleler bilgi içerikli cümlelerdir. Bu cümleleri yorum cümleleri hâline getirerek parçayı verilen boşluklara tekrar yazınız.

  • Cevap: Asaf Halet’in sağlığında, gerek dergilerde gerekse kitaplarında yayınlamış şiirlerinin tamamı yeni akım çerçevesinde düşünülebilecek, hepsi birbirinden etkileyici serbest şiirlerdir. Bu tarzda ilk şiiri de 18 Kasım 1938 tarihli dönemin önemli dergilerinden biri olan Ses dergisinde çıkan “Cüneyd”dir. Bunu takip eden bir yıl içinde aynı dergide başarılı sekiz şiiri daha çıkar. Bir taraftan da küçük mensur parçalar, çarpıcı deneme tarzı yazılar, tarafsız kritikler, araştırma ve yoruma dayalı makaleler kaleme alır. Bu şiir ve ölümsüz yazıları Ağaç, Ses, Hamle, Gün, Yeditepe, Büyük Doğu, İstanbul, Yeni Adam, Şadırvan, Türk Yurdu gibi seçkin dergilerde yayınlanmıştır.

4. Şair kimliğiyle tanınan Asaf Halet Çelebi şiiri “ses, mana ve hayâl bütünlüğünden oluşan seçkin bir sanat” olarak tanımlar ve “onu anlamak ve ondan zevk almak için de seçkin bir okuyucu gerekir.” der. Buna göre,
a) Siz olsanız “şiir”i nasıl tanımlarsınız?

  • Cevap:

Şiir, duygu zenginliği olan ahenkli söylemlerdir.
Şiir, insana insanlığını hatırlatan bir türdür.
Şiir, anlam ve ahengin bir arada olduğu seçkin bir sanattır.
Şiir, duyguları harekete geçiren bir unsurdur.

b) Asaf Halet Çelebinin “Şiirden anlamak ve zevk almak için seçkin bir okuyucu olmak gerekir” düşüncesine katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Evet, katılıyorum. Çünkü pek çok şiirde derin anlamlar gizlidir. Bu tip şiirlerden zevk alabilmek için öncelikle onu anlamak gerektiğini düşünüyorum. Anlama kısmı ise tamamen belirli bir kültür birikimine sahip olmakla alakalıdır.
    Bu nedenle herkes her şiiri okuyamaz ve o şiirden zevk alamaz. Mesela divan şiiri kültürünü hiç bilmeyen birinin o şiiri okuması da o şiirden zevk alması da beklenemez. Hayır, katılmıyorum. Çünkü şiirden illaki bir anlam çıkarmak gerekmez. Şiir, barındırdığı duyguyu, ahengi hissetmek için de okunabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 332 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!