Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 338

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 338 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 338

1. Öğretici metinlerde anlatıcı ve yazar aynı kişidir. Çünkü bu tip metinler, kurgudan uzak olup doğrudan gerçek hayatla ilgilidir. Bu durumda yazar, gerçek hayatta yaşananları bize aktaran, anlatan kişidir. Buna göre, okuduğunuz metinde yazar ile anlatıcının aynı kişi olması metnin anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Bilgilerin bir kişi tarafından nakledildiği izlenimini vermektedir. Çünkü anlatıcı yazar, var olan bir gerçekliği dışarıdan okuyucuya aktarmıştır. Bu durum beraberinde tarafsız, nesnel bir bakış açısı kullanmayı zorunlu kılmış; dolayısıyla metni inandırıcı ve gerçekçi yapmıştır.

2. Yazar, Reşat Nuri’nin biyografisini yazarken Reşat Nuri’nin sözlerine veya başka sanatçıların eserlerinden alıntılamalara yer vermiştir. Sizce bunun nedenleri neler olabilir?

  • Cevap:

Anlatımda tekdüzeliği kırmak,
Anlatıma hareket katmak,
Anlatımı daha inandırıcı yapmak,
Anlatımda gerçekliği ifade edebilmek vb. olabilir.

3.Reşat Nuri’de edebiyata karşı ilgi çocukluk döneminde başlar. Lalası Şakir Ağadan dinlediği masallar ve Çanakkale’de ailece bulundukları çocukluk yıllarında okuma bilen hanımların bir araya toplanarak okudukları romanlarla tohumu atılan edebî zevk, babasının kütüphânesinde gördüğü kitaplarla zenginleşme imkânı bulur. O, edebiyata karşı ilk ilgisinin nasıl ve ne zaman başladığını şöyle anlatır: “Pek küçük yaşta babamın kütüphânesinde… Bir asker doktoru olan, birkaç parça kapkaçak ve bir iki yatak dengi ile, kedi yavrusunu taşır gibi, bizi vilâyetten vilâyete sürükleyen çok genç babamın nasıl bir kütüphânesi olabilirdi? Bu benim için hâlâ bir muammadır. Fakat vardı.” Üstelik bu kütüphâne İslâm ve Fransız klasikleri ile ve Edebiyat-ı Cedide’nin bütün eserleri ile doludur.
Okuduğunuz metinden alınan bu parçada, anlatıcı bizzat Reşat Nuri’nin dile getirdiği ifadeleri kullanmıştır. Bu ifadeler, metindeki anlatımı nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Anlatıcı aslında üçüncü kişidir. Ancak Reşat Nuri’nin ifadelerinin birinci kişi olması, yani bilginin ilk ağızdan aktarılması inandırıcılığı, samimiyeti, güvenilirliği sağlamaktadır.

4. Sizce yazar, Reşat Nuri’yi tanıtırken kendi görüşlerine yer verip okuru yönlendirmeye çalışmış mıdır? Niçin?

  • Cevap: Evet, çalışmıştır. Özellikle son paragrafta bunu açıkça görebiliriz. Çünkü burada Reşat Nuri’nin eserlerini ideolojik bir akıma bağlı kalmadan kaleme aldığını uzun açıklamalarla anlatmıştır. Eserlerinde olumsuzluklar yerine değerlerimizi ön plana çıkararak kendi insanını yücelttiğini vs. anlatmıştır. Bu tip ifadeler tamamen okuru inandırmaya, bu doğrultuda yönlendirmeye yöneliktir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 338 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!