Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 344

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 344 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 344

1. Âbide Doğan; Aka Gündüzü toplum gerçekleriyle iç içe olan, toplum sorunlarını anlatan, insan gerçeği üzerine eğilen, realist bir sanatçı olarak tanıtmıştır. Buna göre Aka Gündüzü realist çizgide eserler vermeye yönlendiren sebepler neler olabilir?

  • Cevap: Döneminde yaşadığı olaylar, insanların sesi olabilme isteği, olumsuzluklara dur diyebilme amacında olması, içinde yaşadığı toplumun anına ışık tutma ve bunu ölümsüzleştirme isteği vb. sayılabilir.

Aşağıdaki parçayı okuyunuz. 2. soruyu bu parçadan yararlanarak cevaplayınız.

Türk edebiyatında Millî Mücadele konusu Aka Gündüz dışında Halide Edip, Samim Kocagöz, Nâzım Hikmet gibi pek çok sanatçı tarafından işlenmiştir. Bu sırada yazarlar; eserlerinde insanların yaşadıkları sıkıntıları, yönetimi elinde bulunduranların yaptıkları adaletsizlikleri, savaşın yıkıcılığını ve yıpratıcılığını vb. dile getirmişlerdir. Böylece eserlerinde dönemin fikrî ve siyasi anlayışını, estetik bir anlayışla harmanlamayı başarmışlardır.

2. Sizce bu anlayışla eser veren sanatçılar, sözü edilen başarıyı nasıl sağlamışlardır?

  • Cevap: Bu sanatçılar yaşadıkları döneme adeta ayna tutmuşlardır. Dönemin siyasi, sosyal yaşantısını veya düşünce anlayışını eserlerinde kendi edebî zevkleriyle birleştirerek bu başarıyı sağlamışlardır. Bunda en önemli başarıyı elbette üsluplarıyla yakalamışlardır. Dili kullanma becerileri, özgünlüğü ve akıcılığı yakalayabilmeleri gibi nedenlerin bu başarıda payı büyüktür.

3. Okuduğunuz metinden hareketle Aka Gündüz’ün eserleri için Stendhal’ın “Roman, yol boyunca gezdirilen bir aynadır.” sözü kullanılabilir mi? Neden?

  • Cevap: Evet, kullanabiliriz. Çünkü eserlerine baktığımızda toplum sorunlarını, insanın çektiği sıkıntıları, iyisiyle kötüsüyle dönemin gerçeklerini anlattığı sonucuna ulaşabiliriz. Yani anlattıkları gerçekten uzak şeyler değildir. Stendhal de bu sözüyle romanın, gerçek hayatı adeta bir ayna gibi olduğu gibi yansıttığını ifade etmiştir. Gerçekliği olduğu gibi tarafsız bir gözle dile getirir.

Yusuf Ziya Ortaç’ın “Portreler” adlı eserinden alınan ve Mithat Cemal Kuntay’ın anlatıldığı aşağıdaki parçayı okuyunuz. 4. soruyu bu bölümü de göz önünde bulundurarak cevaplayınız.

Şairdi. Güzel şair, gür sesli şair. Kelimenin de tadını alırdı kafiyenin de… Adı şarlatan bir şöhrete kanatlanmadıysa, edebiyatın siyasetini yapmadığı içindir. Biraz da elindeki kalem, vatanını, milletini, tarihini konuşmaktan, kalbini konuşmaya pek az vakit bulduğu için!
Kitabının adı bile bunu söylüyor bize: Türk’ün Şehnâmesi!
Son sahifede sıralanan şiirlerin isimlerine bakınız: Yurt Duyguları, Atatürk’ün Heykeli Önünde, Gazi’ye, Atatürk’ün Cenazesi Ankara’da Karşılanırken, Büyük Ölü’ye, Millî Hâkimiyet Şarkısı
(…)
İster acı olsun, ister sevinç, her büyük günde onun sesi vardır. Cumhuriyet’in onbeşinci yıldönümünde yazdığı şiirden dört mısra alıyorum:
Asrın yaşamak hakkını vermez sana kimse,
Sen asrını, üstünde izin varsa benimse!
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.

4. Aka Gündüz’ün anlatıldığı metni de göz önünde bulundurarak sanatçıların fikrî, sosyal ve siyasi yönlerini eserlerine yansıtmaları ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Yusuf Ziyanın anlatımına göre Mithat Cemal, yaşadığı dönemi eserlerine yansıtan bir sanatçıdır. Eserlerinde bireysel temaları işlemek yerine vatan, millet temalarına ağırlık vermiştir. Özellikle Atatürk ve Cumhuriyet tarihine ışık tutan şiirleri bunun bir göstergesidir. Metinde gördüğümüz kadarıyla Aka Gündüz de her zaman ezilenin yanında tarafını almış, adaletsizliklere karşı durmuş, onların sözcüsü olmuş, döneminde gördüğü, yaşadığı her şeyi eserlerinde anlatmayı kendine bir görev bilmiştir. Metinde eserlerindeki kahramanlardan çıkardığımız kadarıyla milletine, toplumuna bağlı biri olarak tanıtılmıştır. Bunun yanı sıra Millî Mücadeleyi yaşayan biri olarak bu dönemi eserlerinde yansıtmıştır. Tüm bu sebeplerden ötürü denilebilir ki sanatçılar, eserlerinde yaşadıkları dönemin anlayışını az ya da çok dile getirmişlerdir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 344 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!