Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 346

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 346 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 346

1. Okuduğunuz metinde Cahit Külebi’nin şiir yazdığı dönemde Türk şiir anlayışının nasıl olduğuna dair bilgi verilmiştir. Sizce böyle bir açıklamanın nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Böyle bir açıklama onun şiir yazdığı dönemde birbirinden farklı ve çok zengin bir şiir ortamının olduğunu gözler önüne sermek amacıyla yapılmış olabilir. Bu güçlü ortama rağmen Cahit Külebi’nin sanatsal gücündeki farklılığı, özgünlüğü ve ruhu ortaya koyacak yetkinliğe sahip olduğunu açık ve net olarak vurgulamış olacaktır.

2- a) Cahit Külebi’nin, şiirlerinde yararlandığı unsurların ve yansıttığı konuların neler olabileceğini belirtiniz.

  • Cevap: Kendi yaşamından, kendi duygularından, içinde doğup büyüdüğü ve beslendiği Anadolu kültüründen, Anadolu köyünden ve köylüsünden yararlanarak memleketin insanını, yaşamını, gerçeklerini, sorunlarını dile getirmiştir.

b) Cahit Külebi’nin beslendiği kaynaklar, şiirlerini yazdığı dönemde “yeni bir ses” ve “kalıcı” olabilmesinde sizce nasıl bir etkiye sahiptir?

  • Cevap: Yaşadıklarını, hissettiklerini, tanık olduklarını anlatması ve bunları anlatırken Anadolu penceresinden ve Anadolu insanının diliyle ifade etmesi önemlidir. Çünkü bunları yaparken bitip tükenmez bir kaynak olan halk şiirinin birikiminden kendine özgü bir ifade tarzıyla yararlanmaktadır.

3. Okuduğunuz metinde geçen “Onun şiiri günceldir.” ifadesi Cahit Külebi’nin şiirinin farklı gelenek ve sanat anlayışlarının içerisindeki yeri ile ilgili size nasıl bir fikir vermektedir?

  • Cevap: Şiiri güncel ise yaşadığı zamanın, o zamandaki insanların ruhunu yansıtmayı yani yaşayan şiir olmayı başarmış demektir. Bu da şiirinin gelip geçici modalar arasında dayanıklılığını korumasını sağlayacaktır.

4. (…)
Cahit Külebi, çağdaş şiirimize köyü, köylüleri, köylü duyarlığını getiren, halk şiirinden ustalıkla yararlanan, ama bunu yaparken izleyici durumuna düşmeyen, yeni şiirin özelliklerinden uzaklaşmayan bir şair olarak kısa sürede benimsenip sevildi. Köye dışarıdan bakmıyor, köyden geliyordu. Yeni şiirin eskiye karşı çıkarken giriştiği biçimsel aşırılıklardan bütünüyle uzak, yapıcı, bireşim arayan bir şiir işçisiydi. Belleklere kazınan, unutulmaz şiirler yazdı.
(…)
Memet Fuat, Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi, Adam Yayınları, İstanbul, 1996.

a) Bu metni okuduğunuz metin ile karşılaştırarak Cahit Külebi’nin şiir anlayışı ile ilgili ortak düşünceleri tespit ediniz.

  • Cevap: İki metindeki ortak düşünceler; Cahit Sıtkı’nın şiirlerinin kaynağını halk şiirinden alması, halkın dilini kullanması, kendine özgü üslubunun bulunmasıdır.

b) Bu tespitlerinizden yola çıkarak Cahit Külebi’nin şiirini iki cümle ile ifade etmeye çalışınız.

  • Cevap:

Cahit Külebi’nin şiiri, halk şiirinden ustaca yararlanmayı bilmiştir.
Cahit Külebi’nin şiiri, köyü ve köylüyü köylünün diliyle yaşatmayı başarmıştır.
Cahit Külebi’nin şiiri, geleneği yansıtırken aynı zamanda yeni olmayı da bilen bir şiirdir.
Cahit Külebi’nin şiiri, köye dışardan bakmayan, köyden gelen bir şiirdir.
Cahit Külebi’nin şiiri, biçimsel aşırılıklardan uzak duran bir şiirdir.
Cahit Külebi’nin şiiri, bize bizi anlattığı için sevilmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 346 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!