Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 358

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 358 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 358

1. Okuduğunuz metnin, Orhan Kemal’in öykü ve romanlarım merak edeceğiniz bir anlatımı olduğunu düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Evet. Çünkü metinde, pek çok sanatçının işlediği konuların Orhan Kemal’in kaleminde nasıl samimi, inandırıcı ve benzeri yapılamaz bir şekil aldığı anlatılmakta. Ayrıca kısa cümlelerle günlük yaşamda kullanılan dille yazılmış, rahat okunup anlaşılan, akılda kalıcı bir yazı.

2. Bir edebiyatçının başka bir edebiyatçı tarafından anlatılması bir metne üslup, anlatım, bakış açısı yönünden neler kazandırır? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: İlk olarak anlatımın öğretici metin ciddiyetinden uzak, hikâye gibi akıcı olmasını sağlar. Bir sanatçının başka bir sanatçının fikir alışverişinde bulunduğu insanları, duygu ve düşüncelerinin beslendiği ortamları az ya da çok bilmesi mümkündür. Bu bilgiler yaptığı tespitlerin daha isabetli olmasını sağlayabilir. Yansıtmak istediği duygu ve izlenimleri dile getirirken güçlük çekmez.

3. Bir sanatçının biyografisini aynı dönemde yaşamış bir başka sanatçı tarafından yazılması ile kendinden yıllar sonra yaşamış bir sanatçı tarafından yazılması arasında herhangi bir fark olacağını düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Fark olacaktır. Çünkü yıllar önce yaşamış bir sanatçıyı yazarsa ona uzaktan bakma imkânı olacak. Tarih onunla ilgili yargısını az ya da çok vermiş olacak. Duygusallıktan uzak kalabilecek. Öznel davranma ihtimali azalacak.

Selim İleriden bahseden aşağıdaki metni okuyunuz. 4. soruyu bu metinden de yararlanarak cevaplayınız.

Selim İleri roman, öykü ve deneme türünde eserleri olan bir sanatçıdır. Cumartesi Yalnızlığı, Dostlukların Son Günü, Eski Defterde Solmuş Çiçekler, Son Yaz Akşamı hikâye türünde; Yaşarken ve Ölürken, Ölünceye Kadar Seninim, Hayal ve Istırap, Mavi Kanatlarınla Yalnız Benim Olsaydın roman; Annem İçin, Yakamozlar Söner anı türündeki eserlerinden bazılarıdır. Bu eserlerin isimlerinde bile görülen bir hüzün, keder, hasret, duygusallık ve nostalji; eserlerin içeriklerinde de okurun karşısına çıkmaktadır. Buna göre,

4. a) Okuduğunuz biyografide, Selim İlerinin eserlerinin içeriklerindeki duygulardan izler var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet vardır. Selim İleri, Orhan Kemal ile ilgili duygularını ve kişisel hesaplaşmalarını sanki özür diler gibi, özlem ve sevgi dolu, hüzünlü bir üslupla ifade etmiştir. Ayrıca onun işlediği konuları ve sahip olduğu tarzı artık kimsede görmediğini belirterek özel ve yeri doldurulamaz bir edebiyatçı olduğunu vurgulamıştır. Bu da Orhan Kemal’in ardından bundan sonra göremeyeceğimiz bir bakış tarzına olan özlemi ifade etmektedir.

b) Selim İleri’nin hangi türde yazdığı bir eserde karakter olarak yer almak isterdiniz? Niçin?

  • Cevap:

Roman türünde bir eserinde yer almak isterdim.
Beni bütün boyutlarımla, geçmişimle ve hayal gücünün izin verdiği ölçüde geleceğimle yazmasını isterdim.
Hikâye türünde yer almak isterdim. Benimle tanıştığında dikkatini çeken en belirgin özelliğimi yansıtacak kısa ama etkili, akılda kalıcı bir metinde dile getirilmek hoşuma giderdi.
Anı türünde yazacağı bir kitapta yer almak isterdim.
Çünkü o zaman kurmaca bir karakter olmayacak, değiştirilmeyecek, neysem o şekilde olduğum gibi tarihteki bir sayfa olarak yer bulabileceğim.

c) Biyografinizin Selim İleri tarafından yazılmasını ister miydiniz? Niçin?

  • Cevap:

İsterdim. Yaşadıklarını, pişmanlıklarını olduğu gibi ifade etmekten çekinmiyor. Beni her yönden ele alacağını, olumlu ve olumsuz yönlerimi birlikte anlatacağını ama duygusal bir üslubu olduğu için insani taraflarımı ön plana çıkaracağını düşünüyorum.
İstemezdim. Çok duygusal bir sanatçı. Yaşamın katı gerçeklerinden kaçan, geçmişe ve geçmişte kalan güzel günlere sığınarak mutlu olan bir insan. Böyle bir kişilik hayal gücünü harekete geçirerek beni olduğumdan farklı biri hâline getirebilir diye düşünüyorum.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 358 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!