Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 359

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 359 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 359

Aşağıda verilen metni okuyunuz. Soruları metni göz önünde bulundurarak cevaplayınız. (Alıntı metnin aslına sadık kalınmıştır.)

BİYOGRAFİ

Sözlük anlamı “hayat çizgisi” demek olan biyografi, ünlü kişilerin “yazar, devlet adamı, sanatçı vb.” yaşamını anlatan yazılardır. Yaşamları gelecek kuşaklara örnek olacak kişilerin başarılarını, önemli buluşlarını, eserlerini yaratırken, geçirdikleri psiko-sosyal değişimleri açıklayan bu çeşit yazılar, ilgiyle okunmaktadır.
Eski edebiyatımızda Tercüme-i Hal adı altında kaleme alınan biyografilerin ilk örnekleri, Divan edebiyatımızda Şuara Tezkireleri ile verilmiştir. Çağatay edebiyatının ünlü yazarı Ali Şir Nevaî, Türk edebiyatında ilk biyografiyi yazmıştır.
Biyografi yazarları, görüşlerinde ve yargılarında tarafsız olmalıdır. Hayatı yazılan kişi ve yaşadığı çevre üzerinde geniş ve köklü gözlemler, araştırmalar yapılmalıdır.
(…)
Biyografilerde konu seçimi önemlidir. Yaşamı anlatılacak kişi seçilirken ilgi çekici olmasına özen gösterilmelidir. Hangi düzeydeki okuyucuya hitap edecekse, biyografisi yazılacak kişi ona göre seçilmelidir. Çocukların zevk alıp okuyacağı bir biyografi eseri, daha çok masal ve destan kahramanlarını, hayatı maceralarla dolu kişileri anlatan eserlerdir. Aydınlar daha çok, fikir adamlarını, gençler, şair ve sanatçıları konu edinen biyografilerden zevk alırlar.
(…)
Edebiyatımızın en ünlü biyografileri şunlardır:
Namık Kemal – Mithat Cemal Kuntay Bir Dehanın Romanı – Hasan Âli Yücel Bir Fikir Adamının Romanı – M. Emin Erişirgil Namık Kemal’in Hayatı – V. Mahir Kocatürk
Arif Hikmet Par, Plânlı Yazma Sanatı, Serhat Yayınları, İstanbul, 1996.

1. Biyografinizin çocuklar tarafından da okunmasını isteseydiniz biyografi yazarınıza neler tavsiye ederdiniz? Niçin?

  • Cevap: Biyografimde çocukluk anılarıma daha çok yer vermesini, özellikle ilkokuldayken veya ortaokuldayken arkadaşlarımla oynadığım oyunlardan, sevdiğim çizgi filmlerden, yaptığım muzurluklardan ayrıntılı ama okuyanı sıkmayacak şekilde, eğlenceli bir dille bahsetmesini tavsiye ederdim. Biyografimi çocukların anlayıp daha rahat kavrayabileceği cümlelerle anlatmasını (yalın, açık, duru bir dil) önerirdim. Biyografime beni anlatan, beni çağrıştıracak vb. kısa bir şiir, tekerleme, karikatür ile başlamasının da uygun olabileceğini belirtirdim.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 359 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!