Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 37

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 37

İskender Pala’ya ait “Mesel” kitabından alınan “İkilem” başlıklı parçayı okuyunuz. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

İKİLEM
İşitti ki çok kitap okuyan bir arkadaşı, bazı yanlış dedikodu ve haberlere kapılıp kendisine gücenmişti. Üzüldü. Derken, çok okumaktan dolayı arkadaşının gözünden rahatsızlandığını duydu. Şimdi onun ziyaretine gitmeli mi, gitmemeli miydi? Doğrusu hassas bir konuydu. Çünkü sevilen biri hasta ziyaretinde bulunursa hasta mutlu olurdu da hoşlanmadığı birisi gelirse gönlüne kasavet düşebilirdi. Bir işin kârı zararına değmeyecekse o işi yapmamak yeğ bilinirdi. Sonunda kararını verdi, sünnete uyacak, hastayı ziyarete gidecekti.
Arkadaşını, kitaplardan ayrılmanın kederiyle köşe minderinde kurulmuş, elinde tespih, zikrederken buldu. Bir yandan da parmağıyla gözünü ovuşturup duruyordu. Belli ki gözü mikrop kapmış ve ovuş- turulmaktan deva azdırıp içine kızıl kan oturmuştu. Buna rağmen arkadaşı hala eline sahip olamıyor, ısrarla kaşıyordu. Hoş geldin faslı bitince biraz hastalığından anlatmasını istedi. Hani belki bir çare olabilirdi. Ama onun cevabı şakayla karışık bir yakınma oldu:
“Nasıl olsun, eski dostum, durmadan elim gözümü yoklayıp, ‘A gözüm nicesin; benziyor ki iyicesin!’ temennisinde; gözümse, ‘Gerçi perişan ve harabatım, ama ey elim sen gelmeyince pek rahatım!’ deyip durmada.”
Yanından ayrılınca düşündü durdu, acaba arkadaşı hastalığın seyrini açıklamak için mi böyle söylemişti, yoksa kendisini ziyaretiyle alakalı olarak bir imada mı bulunmuştu? Ziyaretinden memnun mu olmuştu, yoksa huzursuz mu?
(Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.) İskender Pala, Mesel, Kapı Yayınları, İstanbul, 2016.
Kelime Dağarcığı
Harabat: Yıkılmış yerler, yıkıntılar, harabeler, viraneler.

1.) Parçaya göre hasta ile ziyaretçi arasındaki problem nedir? Kendinizi önce hasta sonra da ziyaretçi yerine koyarak probleme çözümler üretiniz.

  • Cevap: Problem, yanlış anlaşılmadır. Eğer iletişim kurarlarsa problem giderilecektir. Ancak bu parçada çözüm oluşturulmamış, hasta da ziyaretçi de ikilem içinde bırakılmıştır. Ben hasta olsaydım şüphesiz hastalığa bağlı olarak biraz gergin olurdum ancak eve beni ziyarete gelen bir dostu daha sıcak ve imalardan uzak bir şekilde karşılar, problemin giderilmesine zemin hazırlardım. Böylelikle iç çatışmayı çözerdim. Ben ziyaretçi olsam yapılan espriye hoşgörüyle yaklaşır ve ziyaretimin işe yaradığını düşünürdüm. Böylelikle iç çatışmayı çözerdim.

2. Yukarıdaki parçadan hareketle bir gün içinde yaşadığınız üç çatışma örneği yazınız.

  • Cevap:

a) İzlemek istediğim bir maçın sınava çalışmam gereken bir zamana denk gelmesi
b) Hafta sonunda arkadaşlarımla dışarı çıkmak istediğim bir günde yağmur yağması
c) Sevdiğim iki dizi filmin farklı kanallarda aynı saatte yayınlanması

3.) Günlük hayatta karşılaştığınız çatışmaları nasıl çözüme kavuşturuyorsunuz?

  • Cevap: Bu çatışmaları genellikle diyalog kurarak çözeriz. Bu çatışmaları özveride bulunarak çözeriz. Bu çatışmaları görmezden gelerek çözeriz vb.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!