Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 431

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 431 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 431

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metnin aslına sadık kalınmıştır.).

EDEBİYATIMIZDA MEKTUP TÜRÜ

Bir edebî tür olarak mektubun edebiyatımızda çok eski geçmişi vardır. Doğu Türkistan’da ele geçen Uygur Türkçesine ait metinlerde bile mektup örneklerine rastlanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet zamanına ait bazı mektuplardaki hitap şekilleri ve ifadeyi süsleyen manzum parçalar dikkate değer. Fuzuli, yazdığı ünlü “Şikâyetnâme”siyle eski edebiyatımızın ilgi çekici bir mektup örneğini vermiştir.
Tanzimat Döneminde Şinasi’yle birlikte gelişen yeni nesir anlayışı mektup türüne de yansımıştır. Dönemin en çok mektubu bulunan edebiyatçılarından biri Namık Kemaldir.
Modern edebiyatımızın her döneminde mektuplaşma, her şeyden önce bir zevk ve alışkanlık olarak şairlerimiz ve yazarlarımız arasında rağbet görür. Şairler ve yazarlar, sanat ve edebiyat yolunda neler yaptıklarını, eserlerini nasıl hazırlayıp ortaya koyduklarını çeşitli amaçlarla kaleme aldıkları mektuplarda anlattıkları gibi, bu yazışmalarda kendi yaşamlarına dair bilgiler de verirler. Bütün bunlar, araştırmacıların ve okuyucuların mektup türüne duydukları ilgiyi artırmıştır. Böylece Tevfik Fikret’ten Ahmet Haşime, Ziya Gökalp’ten Yahya Kemale, Ahmet Hamdi Tanpınardan Cahit Sıtkı Tarancı’ya ve Sait Faik Abasıyanık’a varıncaya kadar modern edebiyatımızın her dönemine mensup, pek çok sanatçının mektuplarını ortaya çıkarmıştır.
Yakın dönemde mektup biçiminde yazılmış pek çok şiir, hikâye, roman, anı, deneme, gezi gibi türler incelendiğinde bu ürünlerin anlatımında mektup tarzının kullanıldığı görülmektedir: Bedri Rahmi Eyu- boğlu, Kardeş Mektupları (1985); Samiha Ayverdi, Mektuplardan Gelen Ses (1985); Sait Faik Abasıyanık, Sevgiliye Mektup (1987); Nazım Hikmet, Piraye’ye Mektuplar I-II (1988); Sait Faik Abasıyanık, Bitmemiş Senfoni/Bitmemiş Hikâyeler- Oyunlar-Mektuplar (1989); Salah Birsel, Geceyarısı Mektupları (1991)…
Modern edebiyatımızda mektup adıyla veya mektup tarzında pek çok şiir yazılmıştır. Tevfik Fikret’in “Bir Mektuptan”, Halit Fahri Ozansoy’un “Bayram Mektubu”, Necip Fazıl Kısakürek’in “Zindandan Mehmet’e Mektup”, Halim Yağcıoğlu’nun “Atatürk’ten Son Mektup”, Orhan Veli Kanık’ın “Oktay’a Mektuplar” bu tarzda yazılmış şiirlerin birkaçıdır.
Mektup tekniği, nazımda olduğu gibi nesirde de özellikle roman ve hikâyede daha yaygın biçimde kullanılan anlatım tekniklerinden biridir. Mektup biçiminde yazılmış roman türünün ilk örneklerine daha Tanzimat Dönemi’nde rastlanması hayli dikkat çekicidir. Bir anlatım yeniliği olarak bu tekniği Hüseyin Rahmi’nin Mutallaka (1898), Halide Edib Adıvar’ın Handan (1912) ile Reşat Nuri Güntekin’in Bir Kadın Düşmanı (1927) adlı romanlarında da görmek mümkündür. Bu diziye, son yılların romanlarından Leyla Erbil’in Mektup Aşkları (1988), Cengiz Dağcı’nın Anneme Mektuplar (1988), Oya Baydar’ın Kedi Mektupları (1992), Nazlı Eray’ın Yıldızlar Mektup Yazar (1993), Ayla Kutlu’nun Emir Bey’in Kızları eserleri de eklenmelidir. Tıpkı romanda olduğu gibi hikâyede de kullanılan mektup tekniğinin ilk olgun örnekleri, daha çok Servetifünûn Dönemi’nde verilir. îlk kullananlar arasında, Ahmet Hikmet Müftüoğlu (Çiçekler), Halit Ziya Uşaklıgil (Bir Valide Tarafından) ve Mehmet Rauf (Bir Mevsimin Hikâyesi) gibi yazarlar bulunmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 431 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!