Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 438

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 438 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 438

2. Metnin ikinci paragrafından alınan “İstanbul’da fiatlar buraya nisbetle hakikaten yüksek. Bundan sonra paket istemem.” cümlelerini virgül (,) işareti kullanarak “İstanbul’da fiatlar buraya nisbetle hakikaten yüksek, bundan sonra paket istemem.” şeklinde sıralı cümle hâline getirebiliriz.
Bu değişikliğin anlatıma olumlu ya da olumsuz bir etkisi olabilir mi? Gerekçelerinizle açıklayınız.

  • Cevap: Bu cümleyi virgül (,) kullanarak sıralı cümle hâline getirebiliriz. Sıralı cümlelerde temel yargılar virgülle ayrılabilir. Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve tonlama gibi özelliklerini belirtmek amacıyla noktalama işaretleri kullanılır. Bu iki cümle arasında virgül (,) kullanarak sıralı cümle biçimine getirmek ya da bu cümleleri mevcut hâliyle kullanmak yazarın üslubuyla ilgilidir.

3. ‘ ‘28 Kânunsâni tarihli bir mektubunuzu aldım.” cümlesindeki eylem bildiren sözcüğü çıkararak cümleyi aynı anlama gelecek şekilde başka bir eylem bildiren sözcük kullanmadan tekrar oluşturmaya çalışınız. Bu çalışmanızın sonucunda nasıl bir yargıya ulaştınız?

  • Cevap: Cümlede eylem bildiren sözcük “aldım” sözcüğüdür. Eylemler cümlede yargı bildiren kelimelerdir. Çekimli bir eylem, cümlede çoğunlukla yüklem (temel yargı) olur. Bu cümlede de temel yargı bildirmektedir. Sözcüğü cümleden çıkardığımızda cümlenin yapı ve anlam yönünden yok olduğunu görmekteyiz.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 438 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!