Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 453

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 453 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 453

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metnin aslına sadık kalınmıştır.).

Pazartesi, 2 Temmuz
BİLGİNCE— Bir yazı okuyorum, bir yüksek-öğretmenin yazısı. Beğendiğim, sevdiğim için okumuyorum: Tatsız tuzsuz bir yazı, hep atmak geliyor içimden. Ne var ki okumam gerek, sonuna dek dayanmalı.
Bay yüksek-öğretmen, ikide bir, ‘İlmî’ diyor, yerli yersiz. Daha çok yersiz! ‘İlmî inceleme, ‘İlmî tet- kikat’, ‘filoloji İlmî olarak ortaya koymaktadır’ Bir yerde ‘inceleme’ bir yerde ‘tetkik’. Bir ayrım mı görüyor, bu biri Arapça, biri Türkçe iki tilciğin anlamları arasında? Yooo! Düşünmeksizin diziyor eşanlamlı tilcikleri yan yana. Sorsanız kendisine, bunu yapmakla dilin varlığını artırdığını sanır. Doğunun yalın yavan anlayışı… ‘Güzel yazmak’ kaygısıyla bir kavram için birden çok ad kullandıkça bilelim ki kurtulamayacağız Doğu düşünüşünden.
‘İnceleme’ deyin, ‘tetkik’ deyin, bunun bilim dışı olanı var mıdır? Yersizdir ‘bilimsel inceleme’ demek. Bir bilim kolunun, örneğin philologie’nin ortaya koyduğu, bilim dışı olabilir mi? Yersizdir ‘… İlmî olarak ortaya koyduğu’ demek. Bay yüksek-öğretmen niçin böyle boyuna kullanıyor ‘İlmî’ sözünü? Bir bilgin olduğunu, kendisini bir bilgin saydığını göstermek için. Esrikleşiyor bununla, ‘Ben neymişim! Hep bilim sözü ediyorum!’ diyor kendi kendine. Anlamıyor ki ‘İlmî’ sözünü yerli yersiz kullanmakla düşüncesinde gerçek bir düzen, bir seçiklik olmadığını gösteriyor. Oysa bu düzen, bu seçiklik bilimin baş koşuludur (şartıdır). Ne yapalım ki günümüz kişilerinin çoğu kanıveriyor öyle konuşanların bilgin olduğuna.
(Alınmıştır.)
Ataç, N. (1998). Günce: 2. İstanbul: Can.

1. Metinde anlatılanları bir cümleyle özetleyecek olsanız bu cümle size göre ne olurdu?

  • Cevap: Güzel yazmak kaygısıyla bir sözcüğün anlamını bilmeden kullanmak, sözcüğü yerli yersiz kullanmak ya da bir sözcüğün eş anlamlılarını farklı sözcüklermiş gibi kullanmak, dile bir şey katmaz.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 453 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!