Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 487

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 487 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 487

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metnin aslına sadık kalınmıştır.).

Günlüğün eski dildeki adı ruzname, Batıdaki karşılığı ise jurnaldir. Edebiyat ve sanat dünyasından tanınmış kişiler tarafından yazılan günlükler, tüm gerçekliğiyle yaşamı yansıttıkları için belge olarak da önem kazanmıştır. Türk edebiyatında ilk günlük örneği Direktör Ali Bey’in Seyahat Jurnalidir. Bunu Şair Nigâr Hanımın Hayatımın Hikâyesi adlı günlük örneği izler. Cumhuriyet Döneminde ise günlüklerin yaygınlaşmasını sağlayan ilk isim Nurullah Ataç olmuştur. Falih Rıfkı Atayın Yolcu Defteri, Salah Birsel’in Aynalar Günlüğü, Tomris Uyarın Gündökümü, Oğuz Atayın Günlük, Cahit Zarifoğlu’nun Yaşamak adlı eserleri günlük tarzında verilen önemli yapıtlardır. Virginia Woolf (Virjinya Wolf), A. Gide (A. Jid), Stendhal (Stendal), Tolstoy (Tolstoy), Dostoyevski (Dostoyevski) dünya edebiyatında günlük türünde örnekler veren tanınmış sanatçılardır.
Bazı yazarlar günlük türünü bir tarz olarak benimsemiş, günlük türünün biçimsel özelliğini kullanarak roman, hikâye vb. birçok edebiyat türünde günlüğü kullanmıştır. Bu edebiyat türlerinden biri olan gezi yazıları günlük türü ile yakın ilişki içerisindedir. Türk edebiyatında bazı gezi yazılarının zaman zaman günlük ile iç içe geçmiş bir şekilde kaleme alındığı görülmektedir. Evliya Çelebinin Seyahatnamesi, Yirmisekiz Çelebi Mehmet’in Sefaretnamesi gibi kimi eserlerde, bazı olaylar günlük biçiminde anlatılmıştır. Batılı anlamda ilk günlük olan Direktör Ali Bey’in Seyahat Jurnali adını taşıyan gezi kitabı ve Falih Rıfkı Atay’ın Yolcu Defteri adlı eseri seyahat günlüğü tarzındaki eserlerdendir.
(Düzenlenmiştir.)
Komisyon

1. Günlüğün Türk ve dünya edebiyatındaki sanatçılar tarafından yaygın bir tür olarak kullanılmasının sebepleri sizce neler olabilir? Okuduğunuz metni göz önünde bulundurarak açıklayınız

  • Cevap: Bir edebiyat türü olan günlük, kişinin içini dökmesidir. Anlatma, anlama, anlaşılma ve anlamlandırma ihtiyacı nedeniyle yazarlar, günlüğe yönelmişlerdir. Yazarlar ilgilerini, meraklarını, analizlerini, dünyaya bakışlarını günlüklerde yansıtmışlardır. Yaşamın bir kaydı ve canlı tanığı olması da günlük türüne ilgiyi arttırmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 487 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!