Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

Pantolonunun bozuk para cebinden iki tane sarı yirmi beşlik çıkarıp avucunda tuttu. Az sonra Cağaloğlu’ya gelince inecek, inerken de parayı verecekti. Verecekti ama neden? Elli kuruşluk yolu ne için üç yüz kuruşa gelecekti? Enayi miydi?
Paraları yeniden cebine sokarken, aklından gene kavga, karakol, dolmuş müşterilerinin tanıklığı geçti. Vazgeçti cebine koymaktan. Dayak yese de yemese de karakola düşünce haksız çıkabilir, hele şoföre hakaret dümeni işin içine girerse, değil üç lira, kim bilir kaç üç liralar düşebilirdi işin içine.
Cağaloğlu’ya gelmişlerdi:
“Ben uygun bir yerde ineyim!”
“Peki abi.”
Şoför arabayı uygun yere yanaştırıp durdurdu. O, avucundaki elli kuruşu tam uzatacaktı, şoför iki buçukluğun üstünü uzattı:
“Buyurun abi iki liranızı!”
Aldı, dolaşan ayaklarıyla hızla uzaklaştı. Yüzü alev alev yanıyor, kendi kendinden utanıyordu.
(Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.) Orhan Kemal, Önce Ekmek, Everest Yayınları, İstanbul, 2007.

1. Hikayedeki başkahraman daha önceden de benzer sıkıntılı ruh hâllerini yaşamıştır. Başkahramanın sürekli zor duruma düşmesini göz önünde bulundurarak kişiliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Hikâyenin başkahramanı oldukça kararsız biri. Sık sık, yaptığı hataları tekrarlıyor. Hatalarından ders almıyor.

2. Hikâyede âdeta dünyaya, insanlara küsmüş, kırgınlıkları sebebiyle içine kapanmış, sokaklardan çekinen, caddelerde yürürken tedirgin olan, para kazanmak için çabalayan, yoksulluk içinde boğuşan bir insanın psikolojisi oldukça başarılı bir şekilde yansıtılmıştır. Hikâyedeki başkahraman sanki her an, her yerde karşımıza çıkacak bir tiptir. Başkahramanın bu kadar başarılı yansıtılmasında hikâyede kullanılan hâkim bakış açısının rolünü açıklayınız.

  • Cevap: Hâkim bakış açısı tekniğinde anlatıcı, her şeyi bilir, duyar ve görür. Kahramanların hayalleri, acıları bilinir. Bu sebeple kahramanlar çok iyi tanıtılır bu teknikle.

3. ‘Bulaşma, zatürre, zirve, solunum cihazına bağlanan hasta, evde kal, damlacık, salgın, bağışıklık” kelimelerini kullanarak kahraman bakış açısıyla kısa bir metin oluşturunuz. Yazdığınız metni sınıfınızda okuyunuz.

  • Cevap: Wuhan’dan çıkıp dünyaya yayılan korona virüs ülkemizi de etkilemektedir. İnsandan insana bulaşan virüs, zatürre belirtileri vermektedir. On dört günlük bir kuluçka dönemi bulunmaktadır. Virüs bulaşan hastaya zamanında müdahale edilmediğinde çok hızlı bir yayılımla hastayı solunum cihazına bağlayacak duruma getirebilmektedir. Damlacık yoluyla bulaştığı için izolasyona çok dikkat etmemiz gerekir.

4. Hikâyede başkahramanın aklından geçen “Solunda iki kişi. En sağındaydı. Bozuk paraların en küçüğü iki buçukluk. Öteki müşteriler verince o da onlara uymuş, uzatmıştı iki buçukluğu. Şoför almış, ötekilerin iki buçuk, beşliklerinin üzerini vermiş, onunkini…” gibi bazı cümlelerin tamamlanmamasının, yazarın başkahramanla ilgili hangi düşüncelerinin ifadesi olabileceğini belirtiniz.

  • Cevap: Hikâyedeki bazı yarım kalmış cümleler, başkahramanın toplumda yaşadığı güvensizlik duygusunun, parçalanmışlığının, hayallerinin yarım kalmışlığının, ötekileştirildiğinin bir göstergesidir.

5. Hikâyedeki başkahraman, ödediği iki buçuk liranın üstünü alamadığı gibi şoförün parasını ödediğini unuttuğunu düşünerek tekrar ödeme yapmak için parasını uzatmaya hazırlanır. Yazar oluşturduğu bu durumla hangi sosyal yaraya ya da mesaja dikkat çekmek istemiştir?

  • Cevap: Toplumda daha doğarken hayata karşı yenik başlayan insanlarımız vardır. Tüm hayatı mücadele, ekmek parası kazanmakla geçen bu insanlara hor gözle bakılmamalı. İhtiyaç sahibi olmalarına rağmen bu insanların, kimsenin parasında gözleri yoktur. Tokgözlüdürler, kendi hakları olmayan hiçbir şeyi almak istemezler.

6. Hikâyenin kahramanı suskunluğunu metnin sonuna kadar istikrarlı bir şekilde muhafaza eder. Suskunluk genellikle hayata tutunamayan insanlara has bir davranış biçimidir. Bu davranış biçimi, hayatların buçuklu, yarım kalmışlığının bir göstergesi hikâyenin adının “İki Buçuk” olmasının nedeni olabilir. Yazarın yerinde siz olsaydınız hikâyeye başka hangi adları verirdiniz?

  • Cevap: Para Üstü, Çileli Hayat, Kimsesizlik, Yalnız Adam, İçten Pazarlık…

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!