Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 94

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 94 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 94

2. Aşağıdaki mısrada benzer olan sesleri bulunuz. Bu ses benzerliklerinin şiiri nasıl etkilediğini belirtiniz.
Gülzâr pür-melâl ise bülbül de lâl ise

  • Cevap: Verilen mısrada “l” ünsüzü sıkça tekrarlanarak aliterasyon, “a” ve “ü” ünlüleri sıkça tekrarlanarak asonans yapılmıştır. Şiirde aliterasyon ve asonans kullanılması şiirde akıcılık sağlar. Aynı zamanda kafiye, redif ve ölçü gibi unsurlarla kullanıldığında şiirde var olan ahengi de artırır. Şiiri okuyan ve dinleyenler için müzikalite sağlar.

3.) Aşağıda verilen dörtlüğün dize sonlarındaki ses benzerliklerini belirtip şemasını çıkartınız. Bu benzerlikler şiire nasıl bir özellik katmıştır? Düşüncelerinizi yazınız.
Kırılır da bir gün bütün dişliler,
Döner şanlı şanlı çarkımız bizim.
Gökten bir el yaşlı gözleri siler,
Şenlenir evimiz barkımız bizim.

  • Cevap: Verilen dörtlükte 1. dize (dişliler) ile 3. dize (siler), 2. dize (çarkımız bizim) ile de 4. dize (barkımız bizim) birbiriyle kafiyelidir. Dize sonlarında ses benzerliklerinin olması yani kafiye ve redifin kullanılması şiirin ahengi için önemlidir. Şiirde ahengi sağlayan unsurların başında redif ve kafiye bulunur. Kafiye ve redifler şiiri hem okuyan hem de dinleyenler için bir ahenk unsurudur.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!