Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 98

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 98 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 98

2. Şiirleri konuları bakımından karşılaştırınız. Sizce bu şiirler konularına göre şiir türlerinden hangilerine aittir? Niçin?

  • Cevap: “Aldanma Cahilin Kuru Lafına” şiirinde Âşık Veysel cahilliğin, bilgisizliğin, eğitimsizliğin kötü bir şey olduğunu ama sadece okuma yazma bilmenin de kişiyi cahillikten kurtarmaya yetmeyeceğini anlatmıştır. Abdurrahim Karakoç ise “Doydum Yeter” şiirinde yalan söylemenin insanlar arasında yaygınlaştığını ve insanların birbirini aldatmasını eleştirmiştir. Âşık Veysel bu şiirinde bir düşünceyi aktarmakta, insanlara öğüt vermektedir. Bunun için şiir didaktik şiire örnektir. Abdurrahim Karakoç ise şiirinde toplumun kanayan bir yarasına parmak basmış ve insanların durumlarını eleştirel bir şekilde dile getirmiştir. Bunun için şiir satirik şiire örnektir.

3. Abdurrahim Karakoç bir divan şairi olsa ve bu şiiri aruz ölçüsüyle beyitler hâlinde yazsaydı şiirin nazım türü ne olurdu? Gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Şiirin nazım türü belirlenirken içeriğe yani konuya dikkat edilir. Bir kimseyi yermek, toplumun bozuk ve aksayan yönlerini eleştirmek için yazılan halk şiiri nazım türüne taşlama denir. Abdurrahim Karakoç bu şiirinde toplumsal bir eleştiri dile getirdiği için şiir, halk şiiri nazım türlerinden taşlamaya örnektir. Halk şiirindeki taşlamanın divan şiirindeki karşılığı hicviyedir. Abdurrahim Karakoç divan şairi olsa ve şiir beyitler hâlinde aruz ölçüsüyle yazılsaydı nazım türü hicviye olurdu.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 98 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!