Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları 1. Ünite Cevapları

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları 1. Ünite Cevapları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 8

1. Bir milletin asırlar boyunca geçirdiği düşünsel ve duygusal gelişimlerini belirten edebî eserleri incelendiğinde, o milletin ruhsal dünyası gerçekte olduğu gibi tasvir edilebilir. Geçmiş zamanlara ait bir edebî eseri layıkıyla anlamak için önce o devir hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Bu metinde edebiyatın aşağıdakilerden hangisi ile ilişkisi anlatılmaktadır?

A) Coğrafya
B) Sosyoloji
C) Felsefe
D) Psikoloji
E) Tarih

  • Cevap: E

2. Genç kuşaklardan okurlarla konuşuyorum. Yeni çıkan kitapları kaçırmıyorlar. Son yıllarda neler yayımlanmış, hepsini okumuşlar neredeyse. Hepsinin üstüne kafa yormuşlar. İlginç yorumlar üretiyorlar. Sevdiklerini övüyorlar, sevmediklerini mırın kırın etmeden söylüyorlar. Ama aynı okurlarla konuşurken birde bakıyorum, Orhan Kemal’i ve Sabahattin Ali’yi okumamışlar. Yaşadıkları günde ne yayımlanıyorsa onu okuyorlar. Ne yazık ki klasikleşmiş eserleri okumamışlar. Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A) Gazete çevresinde gelişen
B) Kişisel hayatı konu alan
C) Anlatmaya bağlı
D) Göstermeye bağlı
E) Coşku ve heyecanı dile getiren

  • Cevap: A

3. Birbirine yaslanmakla ayakta durabilen bu kavşamış evceğizler, sanki bir sıraya gelmiş uyuyorlar. Yerde, duvar üstünde sönük bakışlarla ağır ağır gezinen, tüyleri seyrelmiş, derisi karnına yapışmış birkaç aç kedi, sokağın hareketsizliğini canlandırıyor. Cumbaların birine asılmış küçük kafeste bir saka kuşu var. Bu parçada aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?

A) Öyküleme
B) Tartışma
C) Betimleme
D) Açıklama
E) Tanımlama

  • Cevap: C

4. Yazar, yaşadığı dar sokakların ötesine geçememiş, oraya sıkışıp kalmıştır. Onun dar sokakları yeni bir düş kurmaya imkân tanımaz. Çünkü onun zihninde tasarladığı olay örgüsü sıradan bir dünya yaratmaya yarar ancak. O, yaşadığı yeri bir iki kalem oynatarak kâğıda aktarır. Bu metinde geçen “dar sokaklar” sözü ile yazarın hangi özelliğinden bahsedilmiştir?

A) Sınırlı bir çevrede yetiştiği
B) Eserlerini çalakalem yazdığı
C) Gerçekçi anlayışa bağlı olmadığı
D) Eserlerinin günlük hayattan izler taşıdığı
E) Hayal gücünün geniş olmadığı

  • Cevap: E

5. I. Metin
Kar uyuşuk, zevksiz ve isteksiz yağıyordu.
Hava, gökyüzü ile yeryüzünün arasını
dolduran boşlukta katılaşmış, zaman
katılığında erimişti. Gökle toprak arasında
bir bocalamaydı bu. Akşam oluyordu. Şehir
bütün bu donmuşluk arasında ışıklarını
yakmış, bilmediği bir geceye hazırlanıyordu.

II. Metin
Arabayı tanıdıkları bir çayhanenin önüne
bırakıp pazara gezmeye gitmişlerdi. Önce
babasının tanıdığı oralı insanlarla hoşbeş
ettiler. Babası, selam verdikten sonra oğlunu
onlarla tanıştırdı. Onlar da yerlerinden
doğrulup ellerini göğüslerine koyarak
babasına selam verdiler.

Aşağıdakilerden hangisi bu iki metin için de söylenebilir?

A) Kişileştirmelere yer verilmiştir.
B) Kahraman bakış açısıyla yazılmıştır.
C) Okuyucuya bilgi vermek amacı güdülür.
D) Sanatsal bir metinden alınmıştır.
E) Betimleyici anlatım kullanılmıştır.

  • Cevap: D

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 9

6. Hayatımın geri kalanında, kalbimi kıranları bazen ağır ağır bazen hızla ama eninde sonunda mutlaka affettim. Hiçbir kırgınlık ölümden büyük değil. Canımı yakanları, bir daha yakamayacakları mesafelerin ardına yerleştirdiğim oldu. Ama gene de tamamen küsüp gitmedim. Beceremediğim zamanlarda oldu elbet. Öyle zamanlarda ruhuma eklenen yükü de kambur gibi sırtımda gezdirdim. Er veya geç bitsin istedim küskünlükler. Bu parçanın türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tarihî metin
B) Gazete çevresinde gelişen metin
C) Felsefi metin
D) Bilimsel metin
E) Kişisel hayatı konu alan metin

  • Cevap: B

7. Edebî eser, mutlaka bir toplumsal yapıyı veya kabuller zincirini yansıtacaktır. Şair ve yazarların hayata bakış açıları ve sahip ö oldukları değerler eserin toplumsal zeminini oluşturur. Her roman, hikâye kahramanı g] veya şiire konu edilen kişi veya kişiler birer toplumsal değerler dizisini yansıtır. Bu yüzden onlar tüm iyi ve kötü yönleriyle edebiyat sanatçısının belleğindeki birikimlerin izlerini taşırlar. Bu parçada edebiyatın aşağıdaki bilgi dallarından hangisiyle olan ilişkisi ağır basmaktadır?

A) Felsefe
B) Coğrafya
C) Psikoloji
D) Tarih
E) Sosyoloji

  • Cevap: E

8. Sığla ağaçları, yapraklarını kışın döken, 20 metreye kadar uzayabilen ağaçlardır. Gövdeleri koyu kahverengi, tomurcukları açık yeşildir. Yaprakları çınar yapraklarına çok benzer ancak sığla ağacının yaprakları sonbaharda parlak sarı olur. Kokulu ve yeşil renkli çiçekleri vardır. İlk belirdiğinde yeşil ve yumuşak dikenlerle kaplı olan meyveleri küremsi kapsüle benzer. Siyah renkli tohumları, 3-4 mm uzunluğundadır ve bu kapsül içinde bulunur. Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A) Bilimsel
B) Tarihî
C) Göstermeye bağlı
D) Kişisel hayatı konu alan
E) Felsefi

  • Cevap: A

9. Akçakoca gezimize Ceneviz Ticaret Yolu’nun en önemli duraklarından ilçe merkezine 2,5 km uzaklıktaki Ceneviz Kalesi’nden başlıyoruz. Karadeniz’e hüzünle bakan küçük bir tepe üzerine kurulu kalenin içi mesire alanı olarak düzenlenmiş. Çarşaf gibi denizi gören piknik masalarının çoğu kestane, meşe ve ıhlamur ağaçların arasındaydı. Kalenin her iki yanında ip gibi uzanan plajlar temizliğin ve berraklığın göstergesi olan mavi bayrak ile taçlandırılmış. Kalenin sağındaki Kadınlar Plajı yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki sarp falezler ile son buluyor. Bu parçada düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmamıştır?

A) Sayısal verilerden yararlanma
B) Karşılaştırma
C) Kişileştirme
D) Benzetme
E) Tanımlama

  • Cevap: E

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 10

10. Üsküp’ün Türk kesiminde beni hep sıcak bir Anadolu havası kucakladı. Çocukluk günlerimin taş döşeli sokaklarından birisine benzer bir sokaktan geçerken birine sokağın adını sordum. Evliya Çelebi Sokağı olduğunu söylediler. Gözlerim hep evlerin kapıları, pencereleri, perdeleri ve boyalarındaydı. Büyük kervansarayların, camilerin, hamamların karşısında durdum. “Burası Demirciler Çarşısı’dır, devamı bizi Kazancılar Çarşısı’na götürür.” dediler. Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmış olabilir?
A) Göstermeye bağlı
B) Bilimsel
C) Tarihî
D) Kişisel hayatı konu alan
E) Felsefi

  • Cevap: D

11. Sümerler “altmışlık sayı sistemi”ni bulup kullandılar. Bu, matematik alanında önemli bir gelişmeydi. Sümerlerden kalan tabletlerde ilk çarpım işlemlerine de rastlanıldı. Sümerler sadece matematik alanında değil; tarım, ticaret ve devlet yönetimi konusunda da çok ileriydiler. Yaşadıkları coğrafyadaki toprakları tarıma uygun hâle getirdiler. Sabanı icat ettiler, kanallar inşa ettiler. Tohum ekip tarlaları sürerek topraktan ürün elde ettiler. Tekerleği buldular ve böylece malların taşınması kolaylaştı. Bu parçadan “Sümerler” ile ilgili aşağıda- kilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Birçok alanda gelişme göstermişler, yerleşik bir hayat sürmüşlerdir.
B) Ulaşım imkânlarını arttırmalarıyla daha rahat ticaret yapmışlardır.
C) Günlük hayatta matematiğin kullanımını kolaylaştırmışlardır.
D) Yazıyı kullanmaları sayesinde pek çok bilgi günümüze kadar ulaşmıştır.
E) Yeni buluşlar tarım alanında ilerlemelerini sağlamıştır.

  • Cevap: B

12. Anadolu’da bölgelere göre konuşulan dil farklılık göstermektedir. Konya’da “k” sesi “g”ye dönüşmüştür. “Konya” yerine “Gonya” denir. Rize—ise İstanbul Türkçesindeki“g” sesi, “c” sesine dönüşür. Trakyalılar da “—” örneğinde görüldüğü gibi sözcüğün başındaki “h” sesini düşürürler, “ö” sesi de “ü”ye dönüşür. Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) şivesinde – Dedum oğa çi benumlan çelmeyi misun?
B) ağzında – Useyin, naber? İiç, uuraşırız be üyle!
C) ağzında – Yoh öyle değel çocuh!
D) şivesinde – Dereye gidip gazan guruklar.
E) ağzında – Gapıyı ecük gıygaşuk bırakıven.

  • Cevap: B

13. İnsan önce içindeki sıkıntıyı dağıtmazsa yer değiştirmek daha fazla bunaltır onu. Nasıl ki yerine oturmuş yükler daha az engel olur geminin gidişine. Bir hastaya iyilikten çok, kötülük edersiniz yerini değiştirmekle. Hastalığını azdırırsınız kımıldatmakla, nasıl ki kazıklar daha derine gidip sağlamlaşır sarsıp sallamakla. Onun için kalabalıktan kaçmak yetmez, bir yerden başka bir yere gitmekle iş bitmez. İçimizdeki kalabalık hâllerimizden kurtulmamız, kendimizi kendimizden koparmamız gerek. Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bazı zamanlarda yer değişikliği insanın içini ferahlatır.
B) İnsanlar arasında vakit geçirerek sorunlarımızı unutabiliriz.
C) Problemlerden kaçmak yerine onlarla mücadele etmek gerekir.
D) Hayatımızdaki aksaklıklara değil, olumlu şeylere odaklanmalıyız.
E) Sorunların çözümünde çevremizdeki insanların payı büyüktür.

  • Cevap: C

9. Sınıf Çalışma Soruları Türk Dili ve Edebiyatı 1. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!