“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları 3. Ünite Cevapları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 16

1. Ne sabahı göreyim, ne sabah görüneyim;Gündüzler size kalsın, verin karanlıkları!Islak bir yorgan gibi, sımsıkı bürüneyim;Örtün, üstüme örtün, serin karanlıkları.

Bu dizelerde ağır basan duygu aşağıdakilerden hangisidir?

A) TutarsızlıkB) KaramsarlıkC) PişmanlıkD) KaygısızlıkE) Suçluluk

  • Cevap: B

2. Başım sükûtu öğütenUçsuz bucaksız değirmen;İçim muradına ermişAbasız postsuz bir derviş.

Kökü bende bir sarmaşıkOlmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışıkOrtasında yüzmekteyim.

Bu şiirle ilgili aşağıdakilerin hangisi söylenebilir?

A) Birinci dörtlükte redif kullanılmıştır.B) Kafiye düzeni “abab - ccdd” şeklindedir.C) İkinci dörtlüğün ikinci ve dördüncü dizelerinde yarım uyak vardır.D) İlk dörtlüğün üçüncü ve dördüncü dizelerinde zengin uyak kullanılmıştır.E) Sarmal kafiye kullanılmıştır.

  • Cevap: C

3. Kendin ol, yaşa düşlerinin gerçekliğiniEn doğru gerçekliktir vicdanının sesiYolunu kendin çizersen doğru rotayaBilirsin ki sağlam adımlar çıkar bu yola

Bu dizeler konusuna göre aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnektir?

A) PastoralB) LirikC) DidaktikD) SatirikE) Epik

  • Cevap: C

4. Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpâre, geniş bir ânınParçalanmaz akışında.

Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Anlatımı güçlendirmek için pekiştirmeden yararlanılmıştır.B) Teması “zaman’’dır.C) Karşıt durumlar ifade edilmiştir.D) Okuyucuya öğüt vermek amacıyla yazılmıştır.E) Soyut kavramlardan söz edilmiştir.

  • Cevap: D

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat bir isim tamlamasını nitelemiştir?

A) Evin içi, âdeta kucaklayıcı bir şiir gibiydi.B) Sevda yüklü kervanlar senin kapından geçer.C) Küçük bir köpek bir sağa bir sola koşuyordu.D) Akşam yemeğini beraber yiyelim mi?E) Dumanı tüten domates çorbası müşterilerin iştahını açmıştı.

  • Cevap: E

6. Uzanıverse gövdem, taşlara boydan boya;Alsa buz gibi taşlar alnımdan bu ateşi.Dalıp, sokaklar kadar esrarlı bir uykuya,Ölse, kaldırımların kara sevdalı eşi...

Bu dizeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Benzetme sanatından yararlanılmıştır.B) Sözcük hâlinde redif kullanılmıştır.C) Aruz ölçüsüyle oluşturulmuştur.D) Sarmal uyak düzeni vardır.E) Zengin kafiye kullanılmıştır.

  • Cevap: A

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 17

7. Köroğlu düşer mi yine şânındanAyırır çoğunu er meydanındanKır at köpüğünden düşman kanındanÇevrem dolup şalvar ıslanmalıdır

Karac’oğlan der ki yandım kül oldumHer bir deliliği kendimde buldumDolanıp da kavil yerine geldimKavil yerlerinde bulamadığım

Bu iki dörtlük karşılaştırıldığında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Hece ölçüsüyle söylenmişlerdir.B) Konularına göre şiir türleri aynıdır.C) Ait oldukları şiirin son dörtlükleridir.D) Uyak örgüleri benzerdir.E) Ek hâlinde redifler vardır.

  • Cevap: B

8. Düştüm ateşlere durmaz yanarımİçip aşkın dolusundan kanarımMüşkül işi ululara sorarımBilinmez gözleri mestim bilinmez

Bu dizeler konusuna göre aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnektir?

A) EpikB) SatirikC) LirikD) DidaktikE) Pastoral

  • Cevap: C

9. Yıllardır ki bir kılıcım, kapalı kında,Kimsesizlik dört yanımda bir duvar gibi,Muzdaribim, bu duvarın dış tarafındaŞefkatine inandığım biri var gibi.

Bu dörtlük ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Benzetmeden yararlanılmıştır.B) Sözcük hâlinde redif vardır.C) Hece ölçüsüyle yazılmıştır.D) Sarmal uyak kullanılmıştır.E) Tam uyak kullanılmıştır.

  • Cevap: D

10. İnsanın özellikleri her yönüyle onun yapıp ettiklerine yön verir. Şiirde de bu böyledir. Bu nedenle şiirin ortaya çıkışında en etkili yer şairin zihni ve yüreğidir. Şairin benzersiz kişilik özellikleri, yazılan şiirin de ruhunu oluşturur. Şair bu ruha kelimelerle bir ten verir. Şiir ve şair artık iç içe geçmiştir. Bu parçadaki altı çizili cümle ile şiirin hangi özelliği vurgulanmıştır?

A) KalıcılıkB) SadelikC) AkıcılıkD) AçıklıkE) Özgünlük

  • Cevap: E

11. Rü’ya gibi bir yazdı. Yarattın hevesinle,Her anını, her rengini, her şiirini hazdanHâlâ doludur bahçeler en tatlı sesinle!Bir gün, bir uzak hâtıra özlersen o yazdan

Körfezdeki dalgın suya bir bak göreceksin;Geçmiş gecelerden biri durmakta derinde;Mehtâb... iri güller... ve senin en güzel aksin...Velhâsıl o rü’ya duruyor yerli yerinde

Bu şiirle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Kafiye düzeni abab cdcd şeklindedir.B) İlk dörtlükte tam, İkincisinde zengin kafiye kullanılmıştır.C) Kişileştirme sanatı kullanılmıştır.D) Pastoral şiir türünde kaleme alınmıştır.E) Ek hâlinde redifler vardır.

  • Cevap: D

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 18

12. İşbu söze Hak tanuktur bu can gövdeye konukturBir gün ola çıka gide kafesten kuş uçmuşgibi

Bu dizelerde yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) TeşbihB) TelmihC) TecahülüarifD) HüsnütalilE) Mübalağa

  • Cevap: A

13. Gün saltanatıyla gitti mi bir defaYalnızlığımızla doldurup her yeriBir renk çığlığı içinde bahçemizden,Bir el çıkarmaya başlar bohçamızdan

Bu dizelerde aşağıdaki kelime türlerinden hangisi yoktur?

A) İsimB) SıfatC) EdatD) BağlaçE) Fiil

  • Cevap: D

14. sevmek kimi zaman rezilce korkuludurinsan bir akşam üstü ansızın yorulurtutsak ustura ağzında yaşamaktan kimi zaman ellerini kırartutkusu birkaç hayat çıkarır yaşamasındanhangi kapıyı çalsa kimi zamanarkasında yalnızlığın hınzır uğultusu

Bu dizelerdeki altı çizili sıfatlardan hangi' sinin türü diğerlerinden farklıdır?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

  • Cevap: D

15. Sosyal medya ile hayatımızda birçok şey değişti. İlk zamanlar sadece eşe dosta, arkadaşlara yapılan yayınlar, kullanıcı tercihlerine de bağlı olarak geniş kitlelere ulaşmaya başladı. Sosyal medyada dikkat çekebilmek, izlenir olmak ve içeriklerde yaratıcılık önem kazandı. Değişim ve yenilik sosyal medyada başarının anahtar kavramı oldu. Bu teknolojik imkân, ticari hareketleri de yönlendirmeye başladı. Daha önceleri televizyon, radyo, gazete ile yapılan reklam faaliyetleri, sosyal medyaya taşınmakla kalmayıp ürün ve hizmet satışı için en önemli yönlendirme araçları oldu. Bu parça için en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sosyal Medyanın Geldiği NoktaB) Sosyal Medya Nasıl Ortaya Çıktı?C) Sosyal Medyanın Ekonomik YönüD) Sosyal Medyanın GücüE) Sosyal Medya Nasıl Kullanılmalı?

  • Cevap: A

16. (I) 1931 yılında yayımlanan Fatih-Harbiye, Peyami Safa’nın çoğu romanında rastlanan o meşhur ve uğursuz üçgeni barındırır. (II) Yazarın, genellikle eserlerinde resmettiği tablo, biri Doğulu diğeriyse Batılı değerleri simgeleyen iki erkek ile bu kişiler arasında kararsız kalan bir kadından oluşur. (III) Safa, kendisinden önceki dönemlerde yazılan romanlardan farklı olarak alafranga tiplere ve onların yaşantılarına hiç yer vermez. (IV) Sadece arada kalmış kadınların tereddüt ve bocalamalarına odaklanır. (V) Tabii bu tercihin doğal sonucu olarak alafranga erkeklere hiçbir eleştiri yöneltilmediğinden bu tiplerin temsil ettiği değerlerin tartışılması da eksik kalır. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde eleştiri yoktur?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

  • Cevap: B

9. Sınıf Çalışma Soruları Türk Dili ve Edebiyatı 3. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.